Nieuws Leiderschap

Lightweight Containers uitgeroepen tot Het Vitaalste Bedrijf van Nederland

Lightweight Containers uit Den Helder is verkozen tot Het Vitaalste Bedrijf van Nederland 2018. CEO Anita Veenendaal ontving de prijs 19 november uit handen van Pieter van den Hoogenband in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Lightweight Containers zorgt er niet alleen voor dat medewerkers alle ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen, maar doet er ook alles aan om de goede werksfeer te behouden.

Redactie 19 november 2018

Vitaalste bedrijf 3

Volgens de vakjury, die onder anderen bestaat uit Pieter van den Hoogenband en professoren Louise Gunning en Erik Scherder, investeert het bedrijf het meest in het vitaal houden van zijn medewerkers. Lightweight Containers is een schoolvoorbeeld van een bedrijf dat volop investeert in het duurzaam inzetbaar houden van zijn medewerkers. Het verpakkingsbedrijf neemt de titel over van Jordex Shipping & Forwarding uit Rhoon, dat zich tot vandaag Het Vitaalste Bedrijf van Nederland mocht noemen.

Passie en werkplezier

Bij Lightweight Containers is iedere medewerker belangrijk en zijn doelen, teams en processen leidend, in plaats van hiërarchische structuren. Er zijn daarom geen verschillen in functietitels: iedereen is Senior Business Creator. Talenten en passie krijgen zo optimaal de ruimte om tot uiting te komen.

Bij het bedrijf doet elke medewerker een test die inzicht geeft in zijn of haar rol, persoonlijkheid en positie binnen het team. Dit levert veel inzicht op over hoe medewerkers het prettigst kunnen samenwerken, wat uiteindelijk weer bijdraagt aan de werksfeer en de vitaliteit van de medewerkers.
Ook werkt het verpakkingsbedrijf met een consultant die het bedrijf continu doorlicht, op zoek naar verbeteringen in het onderlinge vertrouwen en werkplezier.

Daarnaast is er dagelijks vers fruit, verse smoothies, heeft iedereen een sta-zitbureau en is er een moderne fitnessruimte waar medewerkers gratis gebruik van kunnen maken. Verder hanteert het bedrijf een antirookbeleid, bij de selectie van nieuwe medewerkers wordt hier dan ook rekening mee gehouden.

Familiebedrijf

Lightweight Containers is een snelgroeiend familiebedrijf dat met een uniek en zelfontwikkeld kunststof fust voor koolzuurhoudende dranken een milieuvriendelijk, licht en goedkoop alternatief biedt voor het traditionele stalen fust. Het bedrijf is in 2006 opgericht en heeft zo’n honderd medewerkers.

Supertrots

“We zijn supertrots, want er waren zoveel goede kandidaten die meedongen,” zegt een opgetogen Anita Veenendaal. “We zijn ook trots dat we nu andere ondernemers kunnen inspireren, want zij moeten het doen. Zij moeten zorgen voor een werkomgeving die vitaal is. Plus dat het natuurlijk prachtig is dat datgene waar je al zoveel jaar mee bezig bent, nu wordt erkend door experts. En ja, investeren in vitaliteit kost geld. Maar als je hierdoor de fysieke en mentale conditie van je medewerkers met ook maar tien procent weet te verbeteren, dan is dat al een doorslaggevend voordeel ten opzichte van je concurrenten.Eervolle vermelding multinationals

De jury werd dit jaar positief verrast doordat zich ook een aantal multinationals aanmeldde voor de van oorsprong MKB-wedstrijd. Juryvoorzitter Louise Gunning: “Bij het beoordelen van de prestaties hebben we daarom dit jaar ook de omvang van het bedrijf meegenomen in ons oordeel. Proportioneel gezien is de investering die kleinere organisaties doen vaak niet te vergelijken met die van multinationals."

Desalniettemin hebben de multinationals die zich hebben aangemeld een buitengewone prestatie geleverd en blinken zij uit in hun vitaliteitsbeleid. Daarom wil de jury DSM en Vanderlande graag een eervolle vermelding geven. Gunning: “Zij zijn koplopers op het gebied van investeren in vitaliteit op de werkvloer. Zij doen er echt alles aan om hun medewerkers zo vitaal mogelijk te houden en dat verdient een groot compliment. Doordat deze bedrijven zich hebben aangemeld voor de wedstrijd denken we er zelfs over na om volgend jaar voor grootbedrijven een aparte categorie in het leven te roepen.”

Medewerkers die mentaal, emotioneel en fysiek veerkrachtig zijn, zijn gelukkiger. Ook zijn ze productiever, minder vaak ziek en voelen ze zich verantwoordelijker voor hun gezondheid en inzetbaarheid. Vitale bedrijven zijn daardoor van groot belang voor de economie van Nederland. Van den Hoogenband gaat, namens zorgverzekeraar ONVZ en MKB-Nederland, jaarlijks op zoek naar Het Vitaalste Bedrijf van Nederland.

De jury van Het Vitaalste Bedrijf van Nederland bestaat, naast Pieter van den Hoogenband, onder anderen uit universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij Louise Gunning, hoogleraar Klinische Neuropsychologie Erik Scherder, ONVZ-bestuursvoorzitter Jean-Paul van Haarlem en directeur MKB-Nederland Leendert-Jan Visser.