Nieuws Leiderschap

Hoe Wander Rutgers zijn stempel drukt op de Europese neobrokerwereld

Beleggen is voor iedereen, heet het tegenwoordig. Het van oorsprong Estse Lightyear (niet te verwarren met het Nederlandse automerk) wil het anders doen. De mogelijkheden van het bedrijf zijn juist gericht op de doorgewinterde belegger. Onder leiding van de Nederlander Wander Rutgers hoopt het komend jaar ons land en andere Europese landen te veroveren.

Rob Roelofs 8 maart 2023

Wander Rutgers Lightyear

Wander Rutgers wil dit continent veroveren. Foto: Lightyear

Toen de oprichters van Lightyear aan Wander vertelden dat ze ‘het anders gingen doen’, was dat voor de ondernemer die eerder werkte voor McKinsey, Wise én als Head of Europe van het Amerikaanse Robinhood, toch een overtuigende opmerking. Hij kende ze namelijk van zijn werk bij Wise, een bedrijf waarmee je eenvoudig geld kunt transfereren. Daar leerde hij ze kennen als ondernemende en creatieve collega’s, en de insteek van Lightyear sprak hem aan. Dus bleef hij als eerste angel investor nauw betrokken bij de oprichting.

,,Oprichter Mihkel was bij Wise de engineer, ik deed de productkant. Samen openden we heel efficiënt vele markten, zo’n twintig in twee jaar tijd. We werkten heel lokaal en lieten ons niet afremmen als het product nog niet perfect was. Dat doen we nu ook bij Lightyear: eerst de markt op, klanten winnen en dan finetunen, leren en bijsturen.”

''We zijn een jong bedrijf en kunnen niet alles in één keer doen, dus moeten we prioriteren. De input van gebruikers helpt hierbij''

Wander Rutgers

Leren van klanten

In de praktijk betekent dit dat Wander veel met nieuwe klanten praat. Het bedrijf met 38 werknemers is nog niet officieel gelanceerd in Nederland, maar er zijn al wel flink wat gebruikers. ,,Van hen leren we wat aanslaat en wat er beter kan. We zorgen ervoor dat mensen op het platform kunnen handelen en dat de service stabiel is. Onze belangrijkste taak is om te zorgen dat we iedere dag blijven presteren, want dat is de enige manier om over vijfitg jaar nog te bestaan. We zoeken continu naar de balans tussen enerzijds stabiliteit en anderzijds doorontwikkeling en groei.”

Na de start in Groot-Brittannië is het platform nu live in meer dan twintig Europese landen. In ieder land biedt het bedrijf tientallen lokale aandelen aan, en is handelen in ETF’s mogelijk. ,,We zijn een jong bedrijf en kunnen niet alles in één keer doen, dus moeten we prioriteren. De input van gebruikers helpt hierbij. Dankzij hen kunnen we beter bepalen welke van onze honderd ideeën we nu onze energie in steken.”

Lees ook: Yorick Naeff (ceo BUX): ‘Zorgen om beginnend belegger met te weinig kennis’

Lessen uit Silicon Valley

Het team van Lightyear heeft veel ervaring met het uitrollen van financiële diensten. De kunst heeft Wander onder meer geleerd bij het Amerikaanse Robinhood, waar hij als Head of Europe de komst naar Europa voorbereidde. ,,Zij wilden de Europese markt openbreken. Dat vond ik zeer interessant, om een onderneming vanaf nul te bouwen en het was fantastisch om van dichtbij te zien hoe ondernemingen uit Silicon Valley werken.”

Op een gegeven moment staan er voor de officiële start 200.000 mensen op de wachtlijst. Alle vergunningen zijn binnen, en niks staat Robinhood in de weg om Europa te veroveren. ,,Maar vlak voor de geplande lancering was de markt zo veranderd, ook onder invloed van corona. De directie besloot toch alle pijlen te richten op Amerika. Ik snap het wel; het bedrijf had veel te verliezen in de VS, en alle Europese landen moet je apart bedienen. Dat kost tijd en geld.”

Brexit

De rol van Wander is daarmee klaar. Hij leerde veel, met name over hoe het bedrijf veel barrières wegnam. Commissievrij investeren bestond bijvoorbeeld nog niet. Toch is Wander dan wel klaar met de brokerage markt, en richt zich op zijn gezin en begint te investeren in andere ondernemingen. Grenzen zijn hem vreemd; hij groeide op in Nederland, studeerde in Edinburgh, woont in Londen en werkte in Kenia en Colombia. ,,Van de acht jaar dat ik in Londen woon, is het al zes jaar politiek onrustig. Je merkt dat Brexit veel negatieve impact heeft gehad, ook bijvoorbeeld op onze overheadkosten als gevolg van bureaucratische rompslomp. Maar de Europese uittrede raakt vooral kleinere ondernemers, dat is droevig om te zien.”

''Ik voel me enorm ondernemer doordat ik vanaf het begin nauw betrokken ben, maar de echte oprichters nemen natuurlijk een disproportioneel deel van de stress weg''

Wander Rutgers

En de bedrijfsnaam?

Dan wordt hij gebeld door de oprichters van Lightyear. Ze weten zijn interesse in de financiële wereld weer aan te wakkeren. In de markt is te zien dat investeren in aandelen steeds goedkoper wordt, en dat trekt weer nieuwe doelgroepen. ,,Hoe goedkoper investeren wordt, hoe meer mensen het gaan doen. Maar dat is niet per se goed voor ze. Bouw een bedrijf waarvan je gelukkig wordt en waar gebruikers echt iets aan hebben. Dat is onze gedachte.”

Het team bouwt een prototype en zoekt investeerders. Ook Wander stopt geld in het bedrijf. ,,Ik geloof er ook echt in. Ik ben veel bij het opzetten van het bedrijf betrokken geweest, en het team staat er heel nuchter in. Deze positie is voor mij de ideale combinatie tussen ondernemer en werknemer. Ik voel me enorm ondernemer doordat ik vanaf het begin nauw betrokken ben, maar de echte oprichters nemen natuurlijk een disproportioneel deel van de stress weg. Zij komen de eerste fase door op hun onderbuikgevoel, daar heb ik veel bewondering voor én vertrouwen in. We kiezen voor de beste technologie, zijn tegelijk ontzettend efficiënt en we betrekken goede partners erbij. Door die efficiëntie kunnen we de kosten voor gebruikers laag houden. We monitoren heel goed of klanten succesvol zijn, daarmee bouwen we vertrouwen op. Dan blijven ze ook.”

Lees ook: Young Business Award-winnaar BOTS wil dat arm en rijk kan beleggen: dit is hoe de scale-up dat wil doen

Cultureel inspelen op verstandig investeren tussen alle gok- en cryptoreclames

Die benadering gaat ook uit van een gevorderd kennisniveau van de klant, benadrukt Wander. ,,Er zit veel innovatie in ons platform, zoals het researchen van aandelen. De lage kosten en een schat aan informatie maakt het een goed product voor ervaren beleggers. Voor mensen die bij wijze van spreken nog nooit van een aandeel hebben gehoord, moeten we nog een tijdje doorbouwen.”

De lancering in Nederland krijgt dan ook snel vorm, waarbij cultureel inspelen op verstandig investeren tussen alle gok- en cryptoreclames noodzaak is. En misschien is er straks ook het alleenrecht op de naam, als de failliete fabrikant van elektrische auto’s met dezelfde naam geen doorstart maakt. Die dubbeling in bedrijfsnaam was even een verrassing, maar ook geen probleem, benadrukt Wander. ,,Juridisch zitten we helemaal goed met onze naam.”

Lees ook: Jong en ervaren AssetCare schudt traditionele beleggingswereld op

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws