Podcast Selfmade in Holland

Gaat Loes Daniels met Experiencegift fluitend voorbij de 100 miljoen?

Dat een wereldgigant als Booking.com met een giftcard concept zou komen. Dat leek Loes Daniels (34) het ergste wat haar startup Experiencegift kon overkomen. Haar angst werd waarheid. Maar toen bleek dat haar bedrijf er helemaal niet zo'n last van had. Waarom niet? Je hoort het in Selfmade in Holland.

Loes Daniels Roelof Hemmen Selfmade in Holland

Loes Daniels bij Roelof Hemmen in de studio. Foto: Suzan Eikelenstam

Productie: Webhelden i.s.m. De Ondernemer 31 januari 2023

De technologie voor Hotelgift en Flightgift, de labels van Experiencegift, ontwikkelt Loes Daniels zelf. En die is uniek. Loes en compagnon Jorik Schröder verdubbelden de omzet in 2022. Roelof Hemmen heeft de female founder uitgenodigd voor een gesprek in Selfmade in Holland.

Het is haar allereerste werkdag na een kort zwangerschapsverlof. ,,Ik heb drie uur geslapen en ik leef op koffie, maar ik ben oké.” Loes’ handen jeuken om door te gaan met de businessplannen voor 2023. En die zijn ongelooflijk veelbelovend. Roelof: ,,Al vroeg zette je met jouw briljante idee je eerste miljoen om. En nu zeg je dat je over twee jaar de 100 miljoen aantikt. Klinkt alsof het redelijk makkelijk gaat allemaal?”

''Heel veel mensen vinden geven leuker dan krijgen. Daar wilde ik iets mee doen. Op grote schaal. En internationaal. Want ik houd zelf van reizen''

Loes Daniels

Loes nuanceert. ,,Zeker niet, het komt ons niet aanwaaien. Die 100 miljoen tot doel hebben, dat is onze strategie. Onze ‘BHAG’, een Big Hairy Audacious Goal. Een streven dat eigenlijk te hoog gegrepen is en dat je dan opdeelt in kleine behapbare stukjes. Die kleine stapjes volg je nauwgezet en dan kom je steeds dichter bij dat astronomische doel. Wij hadden daar twee jaar geleden al willen zijn, maar de coronacrisis kwam ertussen.”

Arabische versie van website Experiencegift is nog wel een uitdaging

Loes begon haar loopbaan als consultant. Bij EY en Deloitte specialiseerde ze zich in fusies en overnames. ,,Die tijd is heel leerzaam geweest. Ik heb mezelf altijd als ondernemer gezien, maar wilde in de corporate wereld ervaring opdoen. Je komt dan bij zulke grote bedrijven binnen dat je snel veel leert over het inrichten van bedrijfsprocessen.” Ze leerde er ook data te analyseren. ,,De businesscase voor Experiencegift werkte ik uit in Excel sheets en in PowerPoint werkte ik de wireframes voor de eerste versie van de site uit.”

Roelof: ,,Waarom cadeaubonnen?” Loes: ,,Ken je dat gevoel dat je naar een verjaardag gaat en dat je al weet dat jij het coolste cadeau hebt uitgezocht? Heel veel mensen vinden geven leuker dan krijgen. Daar wilde ik iets mee doen. Op grote schaal. En internationaal. Want ik houd zelf van reizen.”

Lees ook: René van der Zel wil met XXL Nutrition plankgas naar marktleiderschap in sportvoeding

Omdat de website in vijf talen beschikbaar is en er in vijftien valuta kan worden betaald, kunnen Loes en haar team nu vijftig landen bedienen. ,,We breiden langzaam uit. Dit jaar gaan we verder met Italië. We zien ook veel potentieel in het Midden-Oosten. Een Arabische versie van de website is nog wel een uitdaging. Op dit moment zijn onze grootste markten de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en West-Europa.” Roelof: ,,Oké. Hoeveel landen heb je nodig? Om die 100 miljoen te halen? Loes: ,,Ik wil de hele wereld bedienen.”

Dit is Experiencegift

Experiencegift bestaat uit de labels Hotelgift, Flightgift en Activitygift. Gebruikers kopen online een giftcard, de ontvanger krijgt een gepersonaliseerd tegoed om te spenderen aan een hotelovernachting, een vlucht of een dagje uit. De giftcards zijn in te wisselen bij vrijwel alle hotelketens en luchtvaartmaatschappijen. Het bedrijf is wereldwijd actief, met de VS en het VK als grootste markten. Er werken 70 mensen en er zijn kantoren in Amsterdam, en Athene. De BV in Engeland is sinds kort een feit, in Amerika wordt die nu opgericht.

Lees ook: René van der Zel wil met XXL Nutrition plankgas naar marktleiderschap in sportvoeding

Groei komt door het loslaten van controle

Roelof: ,,Je bent ook net moeder geworden. Het leek erop alsof je vlak voor de bevalling nog aan het werk was? Loes: ,,Klopt. Toen ik 30 weken zwanger was, belandde ik ineens in het ziekenhuis met een dreigende vroeggeboorte. Dat wil je niet. Hoe langer je kindje in de buik zit, hoe sterker de baby wordt. Op vrijdag ben ik opgenomen. Zondag deed ik de overdracht vanuit mijn ziekenhuisbed. Er waren vier mensen tegen wie ik zei: neem alle beslissingen maar want ik ben er voorlopig niet. Hoewel ik dit heel stressvol vond, is het uiteindelijk prima gegaan. En mijn zoontje Hugo bleef nog 3 weken zitten. Inmiddels gaat het goed met hem en we vergaderen online, dat doe ik gewoon met Hugo op mijn arm. We hebben er allemaal van geleerd. Doordat ik los moest laten en doordat iedereen een stapje extra moest zetten, is uiteindelijk iedereen in zijn rol gegroeid.”

Roelof: ,,Dus groei komt door het loslaten van controle. Wat is het belangrijkste dat jij toevoegt aan de wereld? Loes: ,,Wij maken het mogelijk om een ​​beleving cadeau te doen. Door wat ik doe, draag ik bij aan iemands geluksmoment. Aan iemands vakantie of aan twee mensen die met elkaar in het zonnetje kunnen zitten. Aan vrijheid eigenlijk. Dat vind ik cool.”

Selfmade in Holland

Elke dinsdag een nieuwe aflevering

Selfmade in Holland is een idee van ondernemersnetwerk Webhelden en De Ondernemer, gepresenteerd door Roelof Hemmen (foto) en mede mogelijk gemaakt door Adyen en retailbank, shopping- en betaaldienst Klarna. Luister in Spotify of je favoriete podcast app naar de serie, of kijk mee via YouTube.

Iedere dinsdag is er een nieuwe aflevering van deze succesvolle serie over het leven als topondernemer. Bekijk ook de video’s en leer van onder meer Hans Ober, Fabienne Chapot, Rochdi Darrazi, Joep Verbunt en Sharon Hilgers. Tips van de topondernemers uit de serie ontvangen? Ga naar www.webhelden.nl en laat je gegevens achter voor de gratis whitepaper Selfmade in Holland.

Topondernemer Loes Daniels. Foto: Suzan Eikelenstam

Lees ook: Selfmade in Holland: Sharon Hilgers slaat een groenere weg in met My Jewellery

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details