Podcast Boekencast De Ondernemer Leest
Meten is weten: welk effect hebben de vele toplijstjes op jouw onderneming?
Het lijkt een trend: de almaar toenemende behoefte om dingen te meten. In het bedrijf en privé. Het effect van lijstjes met de beste ziekenhuizen, scholen en medewerkers wordt onderzocht in De Meetmaatschappij van Berend van der Kolk. Het effect van de positieve, maar zeker ook de negatieve kanten. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink pakken hun meetlint erbij en onderzochten het boek grondig voor hun podcast.
Het boek van VU Amsterdam-hoofddocent Berend van der Kolk is volgens Boekencast-hosts Tom van der Lubbe en Erno Hannink een interessante kijk op de almaar toenemende behoefte om dingen te meten, in het bedrijf en privé. De Meetmaatschappij telt 140 pagina’s, leest volgens de podcastmakers lekker weg en is onderbouwd met verschillende onderzoeken. Voor verdieping staat er een goede boekenlijst achterin.
"Volgens Van der Kolk moeten we af van het mantra ‘meten is weten’ wanneer het om mensen of organisaties gaat"
De voor- en vooral nadelen van de vele cijfers, lijstjes en onderzoeken
Er worden steeds vaker cijfers en statistieken gebruikt in het debat en de politiek. Wanneer er gekwantificeerd wordt, betekent dat altijd een verarming van informatie, schrijft de auteur in zijn boek. Met meten en cijfers wordt er een mate van grip gesuggereerd. Volgens Van der Kolk moeten we af van het mantra ‘meten is weten’ wanneer het om mensen of organisaties gaat.
Cijfers en meten geven volgens de hoofddocent een illusie van grip. Dit wordt mede veroorzaakt door de Anglo-Amerikaanse werkwijze, waar competitie de aanjager is van verbetering. In dit systeem moet je (mensen) vergelijken. In zeven hoofdstukken gaat de schrijver dieper in op de voor- en vooral nadelen van al die cijfers, lijstjes en onderzoeken.
Opvallende lessen uit De Meetmaatschappij volgens De Boekencasters:
- Meten is goed en interessant zolang het niet over organisaties en mensen gaat.
- Een gemeten waarde suggereert een soort grip.
- De beoordelingen van consumenten en burgers maken de expert steeds minder waardevol.
- Cijfers geven de indruk dat iets objectief is en de vraag stellen wat je meet is subjectief.
- De emotie in de tijdlijn van een commercieel bedrijf - zoals bijvoorbeeld Facebook - beïnvloedt ons offline gedrag.
- Focus op een bepaalde indicator levert vaak een verkeerd resultaat op, maar we lijken niet te leren van de goede voorbeelden.
- We meten steeds meer en worden steeds ongelukkiger.
Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink
Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.
Lees ook: Samenwerken na de coronapandemie: hoe gaat het corporate brein daar mee om?