Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Meten is weten: welk effect hebben de vele toplijstjes op jouw onderneming?

Het lijkt een trend: de almaar toenemende behoefte om dingen te meten. In het bedrijf en privé. Het effect van lijstjes met de beste ziekenhuizen, scholen en medewerkers wordt onderzocht in De Meetmaatschappij van Berend van der Kolk. Het effect van de positieve, maar zeker ook de negatieve kanten. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink pakken hun meetlint erbij en onderzochten het boek grondig voor hun podcast.

Van onze redactie 7 juli 2022

Het boek van VU Amsterdam-hoofddocent Berend van der Kolk is volgens Boekencast-hosts Tom van der Lubbe en Erno Hannink een interessante kijk op de almaar toenemende behoefte om dingen te meten, in het bedrijf en privé. De Meetmaatschappij telt 140 pagina’s, leest volgens de podcastmakers lekker weg en is onderbouwd met verschillende onderzoeken. Voor verdieping staat er een goede boekenlijst achterin.

"Volgens Van der Kolk moeten we af van het mantra ‘meten is weten’ wanneer het om mensen of organisaties gaat"

De voor- en vooral nadelen van de vele cijfers, lijstjes en onderzoeken

Er worden steeds vaker cijfers en statistieken gebruikt in het debat en de politiek. Wanneer er gekwantificeerd wordt, betekent dat altijd een verarming van informatie, schrijft de auteur in zijn boek. Met meten en cijfers wordt er een mate van grip gesuggereerd. Volgens Van der Kolk moeten we af van het mantra ‘meten is weten’ wanneer het om mensen of organisaties gaat.

Cijfers en meten geven volgens de hoofddocent een illusie van grip. Dit wordt mede veroorzaakt door de Anglo-Amerikaanse werkwijze, waar competitie de aanjager is van verbetering. In dit systeem moet je (mensen) vergelijken. In zeven hoofdstukken gaat de schrijver dieper in op de voor- en vooral nadelen van al die cijfers, lijstjes en onderzoeken.

Opvallende lessen uit De Meetmaatschappij volgens De Boekencasters:

  • Meten is goed en interessant zolang het niet over organisaties en mensen gaat.
  • Een gemeten waarde suggereert een soort grip.
  • De beoordelingen van consumenten en burgers maken de expert steeds minder waardevol.
  • Cijfers geven de indruk dat iets objectief is en de vraag stellen wat je meet is subjectief.
  • De emotie in de tijdlijn van een commercieel bedrijf - zoals bijvoorbeeld Facebook - beïnvloedt ons offline gedrag.
  • Focus op een bepaalde indicator levert vaak een verkeerd resultaat op, maar we lijken niet te leren van de goede voorbeelden.
  • We meten steeds meer en worden steeds ongelukkiger.

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Lees ook: Samenwerken na de coronapandemie: hoe gaat het corporate brein daar mee om?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details