Podcast Hart voor Zaken

Waarom je volgens Bert van Son (MUD Jeans) als bedrijf zonder doel geen bestaansrecht hebt

MUD Jeans is het enige en eerste circulaire jeansmerk ter wereld. Het bedrijf maakt jeans op ‘een nette manier’ en is geboren uit ‘een vergissing’. Oprichter Bert van Son in deze Hart voor Zaken over liefde, verbondenheid en positief activisme, en zijn strijd tegen dirty denim: ,,Bedrijven zonder purpose bestaan over vijf jaar niet meer.”

Bert MUD Jeans Cor

Bert van Son (links) met Hart voor Zaken-host Cor Hospes.

Van onze redactie 17 februari 2023

MUD Jeans komt voort uit ‘een vergissing’, vertelt oprichter Bert van Son aan Cor Hospes van de podcastserie Hart voor Zaken. Hij werkte jarenlang in de kledingindustrie en zag die verworden van iets moois tot iets afschuwelijks, tot fast fashion. Dat is de laatste jaren zelfs verworden tot ultra-fast fashion. Niet gezond voor mens, milieu en maatschappij.

In 2008 verkocht de ondernemer zijn textielbedrijf, nam hij een paar jaar vrij en ging eens goed nadenken. Bert was 50 jaar en had een goed gevulde bankrekening. Dan kun je een wereldreis maken of andere leuke dingen doen. Maar Bert bedacht met zijn kennis en netwerk indachtig: 'zou het niet een goed idee zijn iets te beginnen waarop hij wel trots kon zijn als hij zou overlijden?' Misschien een schuldgevoel, maar het is vooral dat idee van: dit moet anders. ,,Ik heb drie kinderen en een kleinkind en ja: wat laat je na? Eigenlijk een grote hoop ellende.”

Generatie van MUD Jeans-topman Bert van Son is volgens ondernemer 'enorm verwend'

Toch gek dat je voor dat inzicht een sabbatical nodig hebt. Bert ziet dat anders. Als je tot rust komt, ontstaat er ruimte in je hoofd om andere dingen binnen te laten en je verbonden te voelen met de wereld en mensen om je heen. Zijn ouders komen uit de oorlog. Hebben alleen slechte dingen meegemaakt, vertelt de MUD Jeans-topman. Bert zijn generatie is enorm verwend. Heeft het vooral goed gehad. ,,Alleen maar groei en dan ga je mee met die stroom. Totdat je op gegeven moment denkt: 'wat zijn we nu aan het doen?'. Dat is niet volhoudbaar. Dat stopt op een gegeven moment. We zijn met zijn allen heel hard op een muur aan het afrijden, zonder dat we dat aan elkaar willen toegeven.”

De ondernemer hoort veel leeftijdgenoten denken dat de generatie na ons het wel oplost. ,,Dat vind ik echt bullshit. Wij hebben dit probleem gecreëerd en moeten het ook oplossen. Daar moet je alles voor inzetten. Je geld, je tijd, je energie, je kennis, je ervaring... Alles, dat ben je gewoon verplicht.”

''Als je duurzaamheid wil integreren in je bedrijf, dan gaat het spannend worden en schuren. Je krijgt ruzie met je financiële manager. Weet dat vooraf, en probeer daarmee om te gaan''

Bert van Son, MUD Jeans

MUD Jeans 'is gewoon een hele dure hobby'

Bert zijn vrienden vinden het prachtig wat hij doet met MUD Jeans. Ze hebben bewondering, maar ook iets van: 'weet je, nu moet je weer normaal gaan doen en geld verdienen'. Niet vreemd, want het bedrijf 'is gewoon een hele dure hobby'. Het kost volgens de ondernemer bakken geld om een echt duurzaam kledingmerk op te zetten. Hij heeft een prachtig verhaal, maar doet mee aan ‘de grote gemene wereld van de jeansindustrie’ waar merken oneindige budgetten hebben. Omdat ze jeans kopen voor een derde van de prijs van wat Bert ervoor betaalt en daarom meer marge hebben om te spenderen aan marketing. ,,Daar ben je tegen aan het vechten.” De fashionondernemer moet ook kunnen smijten met geld voor dure reclames. Dat is schijnbaar nodig, want MUD Jeans groeit niet hard genoeg. ,,Na tien jaar zijn we nog steeds een niche-player.''

Gek eigenlijk dat jongeren niet massaal achter Bert van Son aanlopen, zou je denken. Millennials en Gen-Z, ze hebben hun mond vol over purpose en duurzaamheid. Niet waar, riposteert hij. De modeman ziet een tweedeling onder jongeren. Een groep die ‘het snapt’ en goed nadenkt over wat er om hen heen gebeurt. Aan de andere kant ziet Bert een groep die ‘schijt’ heeft aan duurzaamheid en gewoon lekker doorgaat met vliegen en al dat andere wat ze al jaren doen. Hij ziet de interesse vooral groeien onder hogeropgeleiden met drie kinderen. ,,Die hebben sneller het gevoel van ja, ik moet toch wel duidelijke keuzes gaan maken.”

Lees ook: MUD Jeans en Hogeschool Saxion hebben primeur met eerste volledig circulaire jeans

'Bedrijven zonder doel hebben eigenlijk geen bestaansrecht'

Is liefde een voorwaarde voor business, vraagt Cor Hospes aan de topondernemer? Hij knikt. ,,Draai het maar eens om. Als je geen liefde voor zaken hebt, als je geen gevoel hebt bij wat je doet en koopt, waarom doe je dan zaken? Als je daarbij niks van liefde voelt, dan gebeurt er toch niks.”

Veel bedrijven beginnen gewoon een bedrijf. Omdat ze geld willen verdienen. Niet omdat ze zoveel liefde voor hun product of dienst voelen. ,,Sneu voor al die bedrijven en de mensen die daar werken, denk ik. En dat houdt op een gegeven moment op. Bert wijst op het boek Good is the New Cool van Afhtel Aziz. Hij vertelt daarin dat alle bedrijven die vandaag niet bezig zijn met een doel, eigenlijk geen bestaansrecht meer hebben en over vijf jaar niet meer bestaan. ,,Hij heeft daar onderzoek naar gedaan en kan dat ook bewijzen. En dat begint met de vraag 'wat is mijn purpose?'. 'Wie willen we bereiken en wat voor gevoel willen we daarbij overdragen?'. 'Wie zijn onze ambassadeurs?' If you don’t back up the promise with the proof, ben je kansloos. Veel bedrijven hebben in ieder geval in de gaten dat je iets moet vertellen over duurzaamheid, anders tel je niet meer mee. Dat begint door te dringen. Maar volgens mij word je gewoon afgemaakt als je iets roept dat niet klopt. Zonder purposes heb je geen bestaansrecht meer.”

Tot slot nog advies van Bert van Son aan collega-ondernemers. ,,Wees niet bang je nek uit te steken. Je moet risico's durven nemen. Zonder risico gaat er niks van veranderen. Als je duurzaamheid wil integreren in je bedrijf, dan gaat het spannend worden en schuren. Je krijgt ruzie met je financiële manager. Weet dat vooraf, en probeer daarmee om te gaan. Liefde voor je medemens en liefde voor de wereld... Het is toch niet zo moeilijk om verliefd te worden op de aarde waarop we met zijn allen mogen leven? Het is zo bijzonder.''

Bert van Son is oprichter van MUD Jeans.

Hart voor Zaken met Cor Hospes

Hart voor Zaken is een maandelijkse podcast voor ondernemers, waarin een ondernemer vertelt over zijn hart voor zaken. Over zijn liefde voor zijn bedrijf, over zijn liefde voor (zijn) mensen en de wereld om hem heen. Ook deelt hij twee hartverwarmende tips hoe ook jij jouw bedrijf nog meer kloppend kunt maken. Presentatie is in handen van Cor Hospes van Merkjournalisten.

Hospes is de autoriteit op het gebied van contentmarketing en storytelling. Hij traint, adviseert en coacht managers, marketeers, contentmakers en ceo’s. Hij staat op podia wereldwijd en is auteur van verschillende bestsellers waaronder De power van een contentplatform, Contentbijbel en Geld verdienen met sociale media. Ook maakte hij voor De Ondernemer de podcastserie Broodje Verhaal.

Lees ook: In het bedrijf van Jeroen zijn geen managers en heeft niemand een vaste functie

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details