Podcast Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Nina Kamp liggend

Nina Kamp: ,,Zodra mensen ons ijsje proeven, zie je iets veranderen in hun gezichtsuitdrukking.'' Foto: The Nice Company

Van onze redactie 30 juni 2023

Boos werd zij ervan. Waar zij ook een ijsje voor haar kinderen wilde kopen, overal stuitte zij in ons land op die rode bak met het logo van een multinational. Hun fruitijsjes hebben in haar ogen niks met de smaak van fruit te maken. En dan heeft zij het nog niet eens over al die malle ingrediënten. Dus besloot Nina Kamp van The Nice Company de allerlekkerste fruitijsjes zelf te maken. Met de smaak uit haar eigen jeugd. Biologisch, wat anders. ,,Dat is je permission to play. De randvoorwaarde om op goede manier een foodproduct te maken'', onthult de ondernemer aan Cor Hospes, host van deze podcastserie Hart voor Zaken.

Nice Ice, doopte zij haar ijsjes, oftewel Nina’s IJs. ,,Zodra mensen ons ijsje proeven, zie je iets veranderen in hun gezichtsuitdrukking. Wauw! Het is een soort verbazing, met een lachje van ongeloof. Mensen zeggen ook spontaan nice, en dan beginnen ze een beetje te giechelen. Omdat ze beseffen dat het de naam van onze ijsjes is.” Anderen verdwijnen in melancholische meandergedachten. Springen terug naar hun jeugd, en zeggen: 'Dit heb ik zo lang niet geproefd. De smaak doet me denken aan de ijsjes van vroeger. Zo simpel en lekker, waarom kan ik dit niet op veel meer plekken krijgen?'

''Wat ligt bij de persoon zelf en hoe hebben wij als bedrijf daarin bijgedragen? En wat kunnen we als bedrijf doen om ervoor te zorgen dat hij weer terugkomt''

Nina Kamp

Gelukkig vriezen steeds meer fruittelers een deel van hun oogst direct in

Het antwoord is simpel, weet Nina. Eenvoud is gecompliceerd. IJs is een bevroren product. Dat is al gedoe. En dan wil zij ook nog eens alleen verse en biologische ingrediënten, met zorg en aandacht uitgekozen. Daar gaat tijd en aandacht, en veel liefde in zitten. ,,Dat maakt onze ijsjes intensief om te maken.”

Het fruit komt zoveel mogelijk uit Nederland. Van biologische fruittelers. Dat is soms flink zoeken. In ons land vind je bijvoorbeeld slechts twee adressen voor biologische frambozen, vertelt de ondernemer. ,,Dan ga je met die mensen praten en vraag je, heb je frambozen over? Die verkopen ze het liefst vers op de markt of via biowinkels. Dan krijgen ze de beste prijs. Alles wat je niet direct vers kan verkopen, maar wel kunt invriezen, willen wij graag van je hebben.” Gelukkig vriezen steeds meer fruittelers een deel van hun oogst direct in. Zoals de bosbessenboer. Omdat al zijn bosbessen binnen 2 a 3 maanden rijpen. Te veel om direct te verkopen. ,,De rest gaat in de vriezer. Voor partijen zoals wij.”

Foto: The Nice Company

Met handgemaakte fruitijsjes van de ene versmarkt naar de andere

Haar allereerste ijsjaar reed Nina met haar handgemaakte fruitijsjes in Amsterdam van de ene versmarkt naar de andere. Met de smaken van het seizoen. Van rabarberaardbei-ijs in april tot bramenijs in september. Het was een soort testjaar, vertelt ze in de podcast. Na twee jaar staakte Nina haar consultingbaan en werd ze fulltime ijsmeester. Zij pimpte een caravan en tufte naar festivals en braderieën, ook hartstikke leuk, maar kom op, wat was de volgende stap.

Al die ijsjes zelf blijven maken, nee, echt opschalen kon Nina op die manier niet. Ze ging op zoek naar een partner die volgens haar receptuur ijsjes ging maken. Die vond zij in Surhuisterveen in Friesland. Een minifabriek gerund door Henk en Jos, een Groninger en een Fries. De een ex-bakker, de ander ex-ABN AMRO. Zij maakten al biologisch schepijs, onder eigen label. In een kleine loods waar ze in een hoek een keuken hadden. Met twee ijsmachines. Intussen staat in de Friese Wouden een heuse ijsfabriek. ,,Met een warmtepomp en een dak vol zonnepanelen.”

''Laten we dat projectmanagement en gestructureerde werk met al die spreadsheets aan iemand anders geven. Zodat jij beter tot je recht komt''

Nina Kamp

Heb oog voor je werknemers, sommige taken kun je beter verdelen

Maar hoe zit het met Nina haar leiderschap? Ook dat hoor je in deze Hart voor Zaken. De ondernemer noemt The Nice Company een menswaardig bedrijf. Dat wil zeggen, dat je oog hebt voor de persoon en zijn context. Dat je empathie en begrip voor elkaar hebt, en jij je kunt verplaatsen in een ander. ,,Als iemand ziekt wordt, dat je dan ook kijkt van: hé, hoe komt dat? Vooral als hij langere tijd thuis moet blijven. Wat ligt bij de persoon zelf en hoe hebben wij als bedrijf daarin bijgedragen? En wat kunnen we als bedrijf doen om ervoor te zorgen dat hij weer terugkomt. Misschien op een plek die beter klopt.”

Mensen die opbranden. Vaak is het een combinatie van persoonlijke omstandigheden en opgesloten zitten in een rol. In haar team werd iemand overspannen, vertelt Nina. Zij zat in een rol waarin ze taken deed die niet bij haar als persoon pasten. Planmatig werken, projectmanagement doen, terwijl ze eigenlijk heel creatief was. ,,Ik zei: wacht eens eventjes. Je creëert veel waarde voor ons met je creativiteit. Laten we dat projectmanagement en gestructureerde werk met al die spreadsheets aan iemand anders geven. Zodat jij beter tot je recht komt. We zijn flink gegroeid, waardoor mensen steeds meer taken kregen. Zo’n rol groeit iemand dan soms boven het hoofd. Daar moet je wel oog voor hebben als werkgever. Zodat je sommige taken beter kunt verdelen.”

Lees ook: Hoe Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar Nina Hooimeijer zichzelf terug vond

Het hart van jouw organisatie

Nina vertelt nog veel meer over goed leiderschap in de podcast. Haar belangrijkste tip voor ondernemers? Ga op zoek naar jouw hart van je organisatie. Waar loop jij als ondernemer warm voor en waarvoor gaan je medewerkers sneller lopen? Wat doe je wat iedereen een warm toedraagt? Welke rol heb jij als bedrijf in de maatschappij? Ga daar met elkaar over praten. ,,Als jij dat hart hebt gevonden, is het makkelijker keuzes maken over wat je wel en niet moet doen, of hoe je de dingen zou moeten doen. Je moet soms rücksichtslos zeggen: stop, dit doen we niet meer, want het past niet bij ons. Dan weet je zeker dat je hart klopt.”

Nina Kamp met Hart voor Zaken-host Cor Hospes.

Hart voor Zaken met Cor Hospes

Hart voor Zaken is een maandelijkse podcast voor ondernemers, waarin een ondernemer vertelt over zijn hart voor zaken. Over zijn liefde voor zijn bedrijf, over zijn liefde voor (zijn) mensen en de wereld om hem heen. Ook deelt hij twee hartverwarmende tips hoe ook jij jouw bedrijf nog meer kloppend kunt maken. Presentatie is in handen van Cor Hospes van Merkjournalisten.

Hospes is de autoriteit op het gebied van contentmarketing en storytelling. Hij traint, adviseert en coacht managers, marketeers, contentmakers en ceo’s. Hij staat op podia wereldwijd en is auteur van verschillende bestsellers waaronder De power van een contentplatform, Contentbijbel en Geld verdienen met sociale media. Ook maakte hij voor De Ondernemer de podcastserie Broodje Verhaal.

Lees ook: Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details