Nieuws Leiderschap

Dit restaurant blijft overdag dicht door de hittegolf

Cafés en restaurants spelen in op de warmte. De één schrapt de lunch omdat het te heet is in de keuken, de ander plaatst een vernevelaar op het terras. Restaurant Manna in Nijmegen heeft gistermiddag de keuken dicht gedaan: veel te warm. Dat schrijft de Gelderlander.

JACQUELINE VAN GINNEKEN | Foto: BERT BEELEN 25 juli 2018

Restaurant manna nijmegen sluit hittegolf

,,De temperatuur loopt hier op tot wel 60 graden, zegt Sander Hendrix, eigenaar van het restaurant annex hotel. ,,Ik wil het niet, we gaan dicht.'' De koks hebben 's middags vrij. 's Avonds is het restaurant wél open, vanaf 18.00 uur.

4,5 liter water

Het is voor het eerst in het 9-jarig bestaan van het restaurant-hotel aan de Oranjesingel dat Hendrix deze rigoureuze maatregel moet nemen. Hendrix: ,,'s Avonds koelt het af, is de zonkracht minder. Dan nog is het heel warm in de keuken. Koks drinken 4, 5 liter water per dag.'' Zo héél druk is het op deze tropische dagen ook niet.

Lees ook: Dit is waarom de hitte slecht is voor jouw zonnepanelen

De koks in zusterrestaurant Juliette van hotel Blue, ook van Hendrix, hebben nergens last van: zij koken in een met airco gekoelde keuken. Misschien dat straks in de vernieuwde keuken van Manna wel airco wordt aangelegd. Het restaurant gaat na zondag drie weken dicht. Er komt een nieuwe vloer en een nieuwe, iets uitgebreidere en efficiëntere keuken. Hendrix: ,,Een airco zit nu nog niet in de verbouwingsplannen, maar misschien dat we het toch nog meenemen.'' Het gasfornuis verdwijnt, Manna gaat van het gas af en kookt straks elektrisch (inductie). ,,Dat scheelt enorm in warmte, dan is de warmtebron weg. Dat is in alle keukens de boosdoener.''

Vernevelaar

Bij café Samson in hartje Nijmegen bieden ze de terraszitters verkoeling met een vernevelaar, een waterleiding met vernevelpunten aan de gevel. Die nevel zorgt voor de verkoeling, het scheelt gauw zo'n 5 graden, zegt uitbater Frits Cleijne van het café aan de Houtstraat. Zes weken geleden heeft hij de apparatuur aangeschaft, voor zo'n duizend euro. Samson gaat het systeem nu uitbreiden. ,,Het werkt. Nu blijft de hitte hangen onder het zonnescherm en als het 30 graden is, is dat niet fijn. Maar met de vernevelaar voelt het als 25 graden, dat is net iets comfortabeler. Het voelt als een tropische bui, maar je wordt niet nat, het water verdampt meteen.''

Lees ook: Zo speelt de Tilburgse Kermis slim in op de hittegolf

IMist

De apparatuur levert het bedrijf IMist uit Almelo. Volgens ondernemer Paul Leus van IMist voorziet hij zo'n tiental horecazaken in het land van het systeem, en daarnaast een aantal particulieren.