Podcast Hart voor Zaken

Rob van den Dool (Yumeko) over leiderschap: 'Mijn woord is geen wet. Het gaat erom dat we allemaal zelf nadenken'

Hij verkoopt geen luxe beddengoed en badgoed, maar een verandering. Laat zien dat je wel degelijk kunt produceren zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van mens, dier en milieu. Daarom nodigt Rob van den Dool van Yumeko andere producenten uit met hem mee te doen. ,,Ook jij kan je sector veranderen. Maar dan moet je wel vanuit een liefdesperspectief denken'', vertelt de ondernemer aan host Cor Hospes in de podcastserie Hart voor Zaken.

Cor Hart voor Zaken 13 liggend

Rob van den Dool van Yumeko samen met Hart voor Zaken-host Cor Hospes.

Van onze redactie 31 maart 2023

Rob van den Dool is oprichter van Yumeko dat bedden- en badgoed verkoopt. Het bedrijf is geboren uit verontwaardiging, vertelt de ondernemer aan Cor Hospes in deze Hart voor Zaken. Uit ergernis. Want waarom moeten bedrijven de wereld zo vervuilen? Kan dat niet anders, en waarom stelt niemand die vraag? Rob koos voor beddengoed. Het klinkt raar, maar weet jij waaronder jij ligt te slapen? Dat weet bijna niemand. Helemaal niet hoe dat beddengoed wordt gemaakt.

Het bleek een sterk vervuilende sector, en dat kon anders. Maar dat beddengoed had net zo goed een ander product kunnen zijn. Want Yumeko verkoopt geen product, maar een verandering. Een andere manier van produceren. Niet ten koste, maar ten goede van mensen, dieren en de wereld. Daartoe wil Rob andere ondernemers met zijn bedrijf inspireren. Want dat is zijn missie. Kijk eens hoe makkelijk duurzaam ondernemen is. ,,Ook jij kunt een transformatie in je eigen sector teweegbrengen. Ook jij kan de wereld beter maken, dat is mogelijk. Je moet dan wel vanuit een liefdesperspectief gaan denken.”

''We hebben groei- en bloeigesprekken. Een gesprek van mens tot mens. Wat is jouw droom, waar wil je heen in het leven?''

Rob van den Dool, Yumeko

Een broertje dood aan evaluatie- en functioneringsgesprekken

Dat duurzaamheidverhaal tettert Yumeko niet van de daken. Ga naar de website van het bedrijf. Je ziet gewoon een bedden- en badgoedwinkel. O ja, je vindt volop informatie over de impact die het bedrijf maakt op mensen en het milieu. Maar daar moet je naar zoeken. Dat is bewust, zegt Rob. ,,Impact doesn’t sell. Hoe eerlijk we over onze producten zijn, hoe meer we erover vertellen, hoe meer mensen afhaken. Dat duurzame verhaal is hartstikke leuk, maar dat is niet waarom mensen onze spullen kopen. Het gaat primair om productkwaliteit, om iets heel erg lekkers. Je koopt geen drop, omdat die biologisch is, je koopt drop omdat het hele lekkere drop is.”

Yumeko werkt ook met een andere bedrijfscultuur. Hiërarchie is gebaseerd op wijsheid, niet op de rol die je vervult of hoe hoog je in de pikorde staat. De ondernemer heeft een broertje dood aan evaluatie- en functioneringsgesprekken. ,,Daar zat zoveel spanning op bij mij. Ik moest iemand vertellen dat hij best oké was, maar wel fouten had gemaakt, en ja, een salaris hangt ervan af. En die spanning voelde ik ook aan de andere kant van de tafel.”

Dat kon anders. Moet je iemand niet al veel eerder aanspreken als hij iets niet goed doet, vroeg Rob zich af. Moet jij als leider de ander niet helpen met zijn persoonlijke groei? ,,We hebben groei- en bloeigesprekken. Een gesprek van mens tot mens. Wat is jouw droom, waar wil je heen in het leven? Ik wil helemaal niet weten welke fouten je hebt gemaakt. Ik wil horen hoe jij hebt ontwikkeld, en hoe ik je daarbij verder kan helpen. Het is zoveel leuker om mensen in hun kracht te zetten. Ik denk dat liefde voor anderen daarvan de basis is.” Dan: ,,We hebben extreem lekker beddengoed. Zacht voor jou, zacht voor de wereld. En we zijn zacht voor onze medewerkers. Het zit in die zachtheid, in die liefde.”

''Als je geen liefde in een organisatie hebt, dan kun je wel een loketje psychologische veiligheid hebben, maar dat heeft dan geen enkele zin''

Rob van den Dool, Yumeko

'Durf kwetsbaar te zijn over iets wat best moeilijk te bespreken is'

Dat betekent niet dat elke medewerker tantristisch zijn werk zit te doen, nee, alsjeblieft niet zeg, lacht hij. Tegengas geven, ja, graag. Laatst ging een meisje van de klantservice flink tegen hem te keer. Zij schrok daar zelf enorm van. ‘Sta ik hier gewoon tegen mijn baas te schreeuwen’. De Yumeko-topman antwoorde: 'Dit is precies wat ik wil. Mijn woord is geen wet. Het gaat erom dat we allemaal zelf nadenken. Als je het beter weet dan ik, alsjeblieft, laat me dat weten'.”

Mooi idee, maar een omgeving waarin iedereen zich vrij voelt om te zeggen wat hij wil zeggen, ja, zoiets krijg je alleen voor elkaar binnen een veilige omgeving. ,,Als je geen liefde in een organisatie hebt, dan kun je wel een loketje psychologische veiligheid hebben, maar dat heeft dan geen enkele zin.” Rob moet hierin het voorbeeld geven. ,,Alleen als ik laat zien dat ik kwetsbaar durf te zijn over iets wat best moeilijk te bespreken is, alleen dan gaat de rest dat ook doen.”

Wil je meer horen over Rob van den Dool zijn Hart voor Zaken? En wat zijn Rob zijn adviezen aan collega-leiders? Wacht geen moment: beluister de podcast hierboven.

Hart voor Zaken met Cor Hospes

Hart voor Zaken is een maandelijkse podcast voor ondernemers, waarin een ondernemer vertelt over zijn hart voor zaken. Over zijn liefde voor zijn bedrijf, over zijn liefde voor (zijn) mensen en de wereld om hem heen. Ook deelt hij twee hartverwarmende tips hoe ook jij jouw bedrijf nog meer kloppend kunt maken. Presentatie is in handen van Cor Hospes van Merkjournalisten.

Hospes is de autoriteit op het gebied van contentmarketing en storytelling. Hij traint, adviseert en coacht managers, marketeers, contentmakers en ceo’s. Hij staat op podia wereldwijd en is auteur van verschillende bestsellers waaronder De power van een contentplatform, Contentbijbel en Geld verdienen met sociale media. Ook maakte hij voor De Ondernemer de podcastserie Broodje Verhaal.

Lees ook: Jan-Paul Rutten (Gulpener): 'Wees als ondernemer duidelijk en consequent'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details