Podcast Hart voor Zaken
Rob van den Dool (Yumeko) over leiderschap: 'Mijn woord is geen wet. Het gaat erom dat we allemaal zelf nadenken'
Hij verkoopt geen luxe beddengoed en badgoed, maar een verandering. Laat zien dat je wel degelijk kunt produceren zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van mens, dier en milieu. Daarom nodigt Rob van den Dool van Yumeko andere producenten uit met hem mee te doen. ,,Ook jij kan je sector veranderen. Maar dan moet je wel vanuit een liefdesperspectief denken'', vertelt de ondernemer aan host Cor Hospes in de podcastserie Hart voor Zaken.

Rob van den Dool van Yumeko samen met Hart voor Zaken-host Cor Hospes.
Rob van den Dool is oprichter van Yumeko dat bedden- en badgoed verkoopt. Het bedrijf is geboren uit verontwaardiging, vertelt de ondernemer aan Cor Hospes in deze Hart voor Zaken. Uit ergernis. Want waarom moeten bedrijven de wereld zo vervuilen? Kan dat niet anders, en waarom stelt niemand die vraag? Rob koos voor beddengoed. Het klinkt raar, maar weet jij waaronder jij ligt te slapen? Dat weet bijna niemand. Helemaal niet hoe dat beddengoed wordt gemaakt.
Het bleek een sterk vervuilende sector, en dat kon anders. Maar dat beddengoed had net zo goed een ander product kunnen zijn. Want Yumeko verkoopt geen product, maar een verandering. Een andere manier van produceren. Niet ten koste, maar ten goede van mensen, dieren en de wereld. Daartoe wil Rob andere ondernemers met zijn bedrijf inspireren. Want dat is zijn missie. Kijk eens hoe makkelijk duurzaam ondernemen is. ,,Ook jij kunt een transformatie in je eigen sector teweegbrengen. Ook jij kan de wereld beter maken, dat is mogelijk. Je moet dan wel vanuit een liefdesperspectief gaan denken.”
''We hebben groei- en bloeigesprekken. Een gesprek van mens tot mens. Wat is jouw droom, waar wil je heen in het leven?''
Een broertje dood aan evaluatie- en functioneringsgesprekken
Dat duurzaamheidverhaal tettert Yumeko niet van de daken. Ga naar de website van het bedrijf. Je ziet gewoon een bedden- en badgoedwinkel. O ja, je vindt volop informatie over de impact die het bedrijf maakt op mensen en het milieu. Maar daar moet je naar zoeken. Dat is bewust, zegt Rob. ,,Impact doesn’t sell. Hoe eerlijk we over onze producten zijn, hoe meer we erover vertellen, hoe meer mensen afhaken. Dat duurzame verhaal is hartstikke leuk, maar dat is niet waarom mensen onze spullen kopen. Het gaat primair om productkwaliteit, om iets heel erg lekkers. Je koopt geen drop, omdat die biologisch is, je koopt drop omdat het hele lekkere drop is.”
Yumeko werkt ook met een andere bedrijfscultuur. Hiërarchie is gebaseerd op wijsheid, niet op de rol die je vervult of hoe hoog je in de pikorde staat. De ondernemer heeft een broertje dood aan evaluatie- en functioneringsgesprekken. ,,Daar zat zoveel spanning op bij mij. Ik moest iemand vertellen dat hij best oké was, maar wel fouten had gemaakt, en ja, een salaris hangt ervan af. En die spanning voelde ik ook aan de andere kant van de tafel.”
Dat kon anders. Moet je iemand niet al veel eerder aanspreken als hij iets niet goed doet, vroeg Rob zich af. Moet jij als leider de ander niet helpen met zijn persoonlijke groei? ,,We hebben groei- en bloeigesprekken. Een gesprek van mens tot mens. Wat is jouw droom, waar wil je heen in het leven? Ik wil helemaal niet weten welke fouten je hebt gemaakt. Ik wil horen hoe jij hebt ontwikkeld, en hoe ik je daarbij verder kan helpen. Het is zoveel leuker om mensen in hun kracht te zetten. Ik denk dat liefde voor anderen daarvan de basis is.” Dan: ,,We hebben extreem lekker beddengoed. Zacht voor jou, zacht voor de wereld. En we zijn zacht voor onze medewerkers. Het zit in die zachtheid, in die liefde.”
''Als je geen liefde in een organisatie hebt, dan kun je wel een loketje psychologische veiligheid hebben, maar dat heeft dan geen enkele zin''
'Durf kwetsbaar te zijn over iets wat best moeilijk te bespreken is'
Dat betekent niet dat elke medewerker tantristisch zijn werk zit te doen, nee, alsjeblieft niet zeg, lacht hij. Tegengas geven, ja, graag. Laatst ging een meisje van de klantservice flink tegen hem te keer. Zij schrok daar zelf enorm van. ‘Sta ik hier gewoon tegen mijn baas te schreeuwen’. De Yumeko-topman antwoorde: 'Dit is precies wat ik wil. Mijn woord is geen wet. Het gaat erom dat we allemaal zelf nadenken. Als je het beter weet dan ik, alsjeblieft, laat me dat weten'.”
Mooi idee, maar een omgeving waarin iedereen zich vrij voelt om te zeggen wat hij wil zeggen, ja, zoiets krijg je alleen voor elkaar binnen een veilige omgeving. ,,Als je geen liefde in een organisatie hebt, dan kun je wel een loketje psychologische veiligheid hebben, maar dat heeft dan geen enkele zin.” Rob moet hierin het voorbeeld geven. ,,Alleen als ik laat zien dat ik kwetsbaar durf te zijn over iets wat best moeilijk te bespreken is, alleen dan gaat de rest dat ook doen.”
Wil je meer horen over Rob van den Dool zijn Hart voor Zaken? En wat zijn Rob zijn adviezen aan collega-leiders? Wacht geen moment: beluister de podcast hierboven.
Hart voor Zaken met Cor Hospes
Hart voor Zaken is een maandelijkse podcast voor ondernemers, waarin een ondernemer vertelt over zijn hart voor zaken. Over zijn liefde voor zijn bedrijf, over zijn liefde voor (zijn) mensen en de wereld om hem heen. Ook deelt hij twee hartverwarmende tips hoe ook jij jouw bedrijf nog meer kloppend kunt maken. Presentatie is in handen van Cor Hospes van Merkjournalisten.
Hospes is de autoriteit op het gebied van contentmarketing en storytelling. Hij traint, adviseert en coacht managers, marketeers, contentmakers en ceo’s. Hij staat op podia wereldwijd en is auteur van verschillende bestsellers waaronder De power van een contentplatform, Contentbijbel en Geld verdienen met sociale media. Ook maakte hij voor De Ondernemer de podcastserie Broodje Verhaal.
Lees ook: Jan-Paul Rutten (Gulpener): 'Wees als ondernemer duidelijk en consequent'