Personeel

Dit bedrijf groeit en bloeit, maar wil juist niet efficiënter en slimmer werken

 
Patrick en Kari Roozemond startten 8 jaar geleden een sociale onderneming. Patrick en Kari Roozemond startten 8 jaar geleden een sociale onderneming. Foto: Ruben Meijerink
Patrick en Kari Roozemond startten 8 jaar geleden een sociale onderneming. Foto: Ruben Meijerink
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Gezellig kletsen als je stickers op de verpakkingen plakt? Bij Kari’s Crackers in Heino is dat de norm. Voor dit eigenzinnige crackermerk is ‘efficiënt’ niet het hoogste doel. Het resultaat: een bloeiend bedrijf dat crackers bakt om mensen aan te nemen, niet andersom.

Lees verder onder de advertentie

Patrick Roozemond (59) voert het woord. Zijn echtgenote Kari (60) voelt zich deze dag wat minder fit. Ze is wel op het bedrijf: ,,Ze houdt sowieso niet zo van interviews geven”, legt Patrick lachend uit in de Stentor. Vertellen over hun bedrijf doet hij met een flinke scheut bevlogenheid.

Het is precies met die bevlogenheid waarmee de zaak zo’n acht jaar geleden van start ging. Nu biedt het bedrijf plek aan vijftien betaalde krachten en nog eens veertig mensen die om verschillende redenen werkervaring komen opdoen in het sociale bedrijf.

Lees ook: Bakfietsmaker SociBike is de Babboe-concurrent met een sociaal gezicht

Lees verder onder de advertentie

‘Liever gezellig dan efficiënt’

Dat sociale stempel van het biologische crackermerk viel ook op bij de jaarlijkse award-toekenning van de PvdA Overijssel. De Rode Vuist 2025 ging naar het bedrijf in Heino vanwege de combinatie van sociale impact en ondernemerschap. De bedrijfsslogan sprak de Overijsselse politieke fractie aan.

Die slogan luidt: ‘Wij nemen geen mensen aan om crackers te bakken, maar wij bakken crackers om mensen aan te nemen’.

Maar bepaalde productieprocessen verbeteren doen wij juist liever niet

Patrick Roozemond Kari’s Crackers

Patrick Roozemond legt uit: ,,We zijn dit bedrijf begonnen omdat we allebei nog iets nieuws wilden. Dat is nu bijna tien jaar geleden. Kari bakte altijd al knäckebröd zoals ze dat uit haar geboorteland Noorwegen kende. Ze gaf ze aan vrienden en kennissen. Ik wilde mijn idealen nog een keer in een onderneming stoppen: sociale producten, zo puur mogelijk. Dat kwam allemaal samen in het plan voor Kari's Crackers.”

Lees verder onder de advertentie

Het bedrijf begon in de keuken van het echtpaar Roozemond. Inmiddels heeft het bedrijf een eigen pand met goede bakkersovens in Heino en vind je Kari’s Crackers bij onder meer Ekoplaza, Odin en speciaalzaken.

Kari’s Crackers wil juist géén stickermachine

Mede-eigenaar Patrick vertelt enthousiast dat ze bepaald niet stilzitten: ,,We zijn altijd aan het nadenken over verbeteringen en nieuwe producten. Maar bepaalde productieprocessen verbeteren doen wij juist liever niet. Je kunt bijvoorbeeld een stickermachine kopen zodat je heel snel heel veel verpakkingen kunt bestickeren. Daar moet dan één werknemer bij staan.”

,,Die persoon haalt helemaal geen plezier uit zijn werk. Wij willen juist liever dat je met zijn drieën of vieren staat te stickeren, gezellig met elkaar. Dat is het sociale dat we nastreven,” zoals je hieronder op de foto ziet.

Lees verder onder de advertentie
Foto: Ruben Meijerink
Foto: Ruben Meijerink

Iedereen kan ervaring opdoen bij Kari’s Crackers

Wat dat betreft kan Kari's Crackers altijd nog nieuwe mensen gebruiken. ,,Veel van de kandidaten die bij ons komen voor werkervaring, komen voor een paar uur of een paar dagdelen per week. Als er dan een griepepidemie is, merken we dat echt wel. Dan moeten we aan de bak om de leveringen aan onze klanten na te kunnen komen. Daarom willen we wel wat bekender worden, zodat we ook kunnen groeien met het aantal deelnemers.”

Wij willen juist liever dat personeel met zijn drieën of vieren staat te stickeren, gezellig met elkaar

Patrick Roozemond

Om tijdelijke collega’s een goede basis te geven, hebben ze vorig jaar een aparte stichting opgericht ‘Kari's talenten’. ,,Je kunt op allerlei manieren bij ons komen. Het gaat er niet om of je vergoeding krijgt voor begeleid werken zoals bij sommige werkervaringsplekken. Bij ons kan iedereen die daaraan toe is, weer ritme en werkervaring opdoen. Het doel is dat mensen na zes of negen maanden kunnen doorstromen naar een reguliere baan.”

Lees verder onder de advertentie

Daarvoor heeft Kari's Crackers ook gebruik gemaakt van een Leader-subsidie. Dat is een subsidieprogramma voor projecten op het platteland, betaald door Europese, landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden. ,,Daarmee hebben we samen met een akkerbouwer uit Diepenveen ‘naakte haver’ kunnen telen. Dat is een bijzonder oud gewas, zonder vliesje, dus het is makkelijker schoon te maken.”

De bakkerij maakt zoveel mogelijk gebruik van lokale ingrediënten. ,,We hebben bijvoorbeeld ook geprobeerd gierst te verbouwen, maar dat lukte niet. Daarvoor hebben we in Nederland toch te weinig zonuren.”

Lees ook: Je personeel onbeperkt vakantiedagen geven? Deze ondernemer doet het

Lees verder onder de advertentie

‘Nieuw product van te kleine baksels’

De ontwikkeling van groentecrackers slaagde wél. ,,We hebben knäckebröd met biet en met spinazie. Er zit echt 35 procent groente in. De bieten kunnen we vers verwerken. Voor de spinazie bleek dat wat te ingewikkeld, dat doen we met de diepvriesvariant. Wel is het allemaal biologisch.”

Ook voor de restproducten en baksels die te klein uit de oven komen, wisten ze een nieuw product te ontwikkelen. ,,Daar maken we granola van.’’

Wat voor Patrick en zijn vrouw voorop staat is dat het team het leuk heeft samen. ,,Elke dag zijn er drie vrijwilligers die samen soep koken voor de lunch. Dat gezamenlijke vinden we het belangrijkste.”

Lees verder onder de advertentie

Ten slotte: hoeveel crackers eet Patrick eigenlijk zelf op een dag? ,,Hahaha, veel te veel, omdat ik ze altijd eet hier op kantoor. Maar gelukkig kan ik het wel hebben, ik ben wel een schriel ventje.”

Ruben Meijerink
Ruben Meijerink
Lees verder onder de advertentie