Nieuws Leiderschap

Tony's Chocolonely bouwt chocoladefabriek met achtbaan

Tony's Chocolonely heeft een plek gevonden voor zijn al jaren geleden aangekondigde chocoladefabriek met achtbaan. De publiekstrekker voor 250.000 tot 500.000 bezoekers per jaar moet komen in een pakhuis in Zaandam. Dat schrijft het AD.

Redactie AD/Parool | Foto: ANP 30 november 2018

Tony chocolony jan beltman

Liefhebbers van Tony Chocolonely kunnen over een paar jaar hun hart ophalen in Zaandam. Als het lukt om de vergunningen op orde te krijgen, gaat het bedrijf achter het populaire chocolademerk in de stad naast Amsterdam ‘Tony’s Chocolonely Chocolate Circus’ bouwen. Dat is een chocoladefabriek met achtbaan die te bezoeken is voor publiek.

Het ‘Chocolate Circus’ wordt gerealiseerd bij Pakhuis De Vrede. Het honderd jaar oude rijksmonument langs het Noordzeekanaal is een toepasselijke locatie. In het leegstaande pakhuis en de silo's daarachter heeft veel cacao opgeslagen gelegen. De containerterminal voor het pakhuis is goed voor de overslag van tonnen cacao naar de regio, de grootste cacaohaven van de wereld.

Lees ook: Zo boekt Tony's Chocolonely een fenomenale omzetgroei

Fabrieken

Het pakhuis moet het nieuwe hoofdkantoor worden van het chocolademerk, maar ook een restaurant en congresfaciliteiten herbergen. Achter het monument wil Tony's directeur Henk Jan Beltman twee fabrieken bouwen om daar de Tony's-repen te produceren. Daar wil Beltman de hele productieketen van chocola laten zien. ,,Een fabriek waar de bonen worden omgezet in vloeibare massa. En een tweede fabriek waar de vloeibare chocola wordt verwerkt tot repen.’’ En dat met de eerder beloofde achtbaan. ,,Honderd procent.’’

Het past bij de missie van Tony's, vindt hij, om meer bewustzijn te kweken voor de deerniswekkende arbeidsomstandigheden bij de teelt van het leeuwendeel van de cacao op de wereldmarkt. Of zoals Beltman het noemt: ,,Een bedrijf dat een duidelijk doel heeft en dat boven geld of aandeelhouderswaarde stelt.’’

Lees ook: Dit Oosterhoutse bedrijf ontwikkelt nieuwe smaken voor Tony's Chocolonely

50 miljoen

In het boek dat journalist Jeroen Siebelink eerder dit jaar schreef over Tony's blijkt dat zo'n fabriek toen geen uitgemaakte zaak was. De kosten werden geschat op 50 miljoen euro, geld dat niet naar de cacaoboeren gaat. Ook werd intern opgemerkt dat het runnen van een fabriek, het maken van chocola is tot dusver uitbesteed, niet de kracht is van Tony's.

Vooralsnog voldoen de plannen niet aan de eisen van de gemeente. Planologisch past het plan op dit moment niet in het gebied. 'Komende zes maanden wordt duidelijk of de komst van Tony's Chocolonely definitief mogelijk is,' schrijft Zaanstad. Wel zien zowel de gemeente als Tony's daarvoor 'aanknopingspunten'.