Nieuws Leiderschap

Zo ga je met geld om, zo investeer je: topondernemer Willy Naessens (81) legt het uit

De Vlaamse topondernemer Willy Naessens (Willy Naessens Group) verdient zijn brood vooral met industrie- en zwembadenbouw. In dit interview legt hij uit hoe hij met geld omgaat en waar hij in investeert. ,,Mijn moeder was een spaarzame vrouw. Zij heeft me geleerd om zuinig te zijn.”

Dennis Guilliams (HLN) 26 december 2020

Willy Naessens Groot

Topondernemer Willy Naessens doet zijn boekhoudboekje (een beetje) open. Foto: Kristof Ghyselinck

Welke financiële les hebt u geleerd van uw ouders?

,,Mijn vader was een molenaar. Na de oorlog verdiende hij goed zijn boterham. Hij was van het principe dat ‘geld moet rollen’. Mijn moeder daarentegen was een spaarzame vrouw. Zij heeft me geleerd om zuinig te zijn. Daardoor heb ik - zeker in den beginne - altijd voorzichtig geïnvesteerd'', vertelt Naessens aan Het Laatste Nieuws.

Wat zit er allemaal in uw (vastgoed)portefeuille?

,,Dat is moeilijk in twee zinnen uit te leggen, maar het zit zo. Eerst en vooral hebben we onze fabrieken en gronden. Op industrieterreinen hebben we dan ook nog logistieke magazijnen en mkb-gebouwen die we verkopen of verhuren. Ik heb ook privé nog wat vastgoed, maar niet overdreven. Ik schat dat zo’n 5 à 10 procent van mijn kapitaal in grond en gebouwen zit.”

''Mijn belangrijkste passie - zelfs op mijn 81ste - is mijn werk. Zodra het realiseerbaar was, heb ik daarin zo veel mogelijk geïnvesteerd''

Willy Naessens, Willy Naessens Group

In welke passies investeert u geld?

,,Mijn belangrijkste passie - zelfs op mijn 81ste - is mijn werk. Zodra het realiseerbaar was, heb ik daarin zo veel mogelijk geïnvesteerd. Mijn op één na grootste hartstocht vind ik in het lezen van vakbladen en zakenkranten. Per maand doorspit ik zo’n twintig titels. Mijn belangrijkste hobby is de paardensport, meer bepaald het mennen. Rijden met paard en koets dus. Je hebt veelal familie of klanten mee. Zo kun je het nuttige aan het aangename paren.

Zorgt u voor een extra appeltje voor de dorst?

,,Tot mijn 42ste had ik geen cent om uit te geven: ik had letterlijk nul euro spaargeld. Ik ben dan beginnen te sparen tot mijn 65 jaar. Ik keer mezelf wel een loon uit, maar alles wat we nu verdienen - er worden geen dividenden uitbetaald - wordt opnieuw geïnvesteerd in de Willy Naessens Group.”

''In een onderneming moéten de investeringen acht van de tien keren bingo zijn''

Willy Naessens, Willy Naessens Group

Hebt u ooit een financiële misstap gezet? Welke les trokt u daaruit?

,,In een onderneming moéten de investeringen acht van de tien keren bingo zijn. Je mág één keer verlies maken en het mág één keer break-even zijn. Zo heb ik al meegemaakt dat ik na vier jaar een firma heb moeten verkopen met 4,5 miljoen euro verlies. Ondernemen is berekende risico’s nemen. En wie niet waagt, die blijft maagd!”

Lees ook: Deze ondernemersboeken moet je (ook) in 2021 willen lezen

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.