Nieuws Leiderschap

Nieuwe voorzitter VNO-NCW: van Hans de Boer naar Ingrid Thijssen

Op Prinsjesdag begint Ingrid Thijssen dan toch écht als nieuwe voorzitter van VNO-NCW. Ze zou al op 1 juli aantreden, maar door het uitbreken van de coronacrisis bleef de man die ze zou opvolgen, Hans de Boer, iets langer op zijn post. Twee persoonlijkheden, twee interviews.

Van onze redactie 13 september 2020

Vno ncw hans de boer

De beginnend en vertrekkende voorzitter van VNO-NCW: Ingrid Thijssen en Hans de Boer. Foto's: ANP.

Ingrid Thijssen: 'Ik heb er wel even wakker van gelegen'

Thijssen draaide in de tussentijd al wel volop mee en zat bij de totstandkoming van het laatste noodpakket en de uitwerking van het pensioenakkoord met haar neus vooraan. Toch ging de overstap naar de machtigste lobbyclub van Den Haag niet vanzelf. Thijssen had het goed naar haar zin als ceo van netwerkbedrijf Alliander.

Dezr gerieflijke baan geeft ze op om boegbeeld te worden van het bedrijfsleven, dat er in politiek Den Haag zeker de laatste jaren gekleurd op staat. Ze zei dan ook niet meteen ‘ja’ toen ze werd gevraagd. ,,Ik heb er wel even over na moeten denken, heb er zelfs even wakker van gelegen”, bekent ze.

Hans de Boer: 'We hebben tegenwind, dat zie je in de wereld op veel plekken'

In zijn zes jaar als aanvoerder van de werkgevers zag Hans de Boer de nationale stemming over zijn achterban drastisch afglijden. ,,Dit had je ook onder Den Uyl. Maar er komt weer een kentering hoor.'

Hij ziet het populisme als een belangrijke factor van deze tijd waardoor het bedrijfsleven zo onder vuur is komen te liggen. ,,Je ziet het wereldwijd. Kijk ook naar Trump, naar Brexit.’ Toch zal hij niet, zoals zijn voorganger Bernard Wientjes, de PVV of Forum voor Democratie hekelen. ,,Luister eens even. Wilders of Baudet, die zijn door een aanzienlijke hoeveelheid mensen met zorgen daar naar toe gestemd. Zij zijn vertegenwoordigers van mensen die ik serieus wens te nemen."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.