Nieuws Leiderschap

Waarom stoort half Nederland zich aan collega met oordopjes?

Maar liefst 47 procent van de Nederlandse werknemers vindt het storend als collega’s oordopjes dragen tijdens het werk om muziek te luisteren. Dit blijkt uit onderzoek van XpertHR uitgevoerd door Panelwizard onder 1037 Nederlandse werknemers die 32 uur of meer per week werkzaam zijn in loondienst.

Van onze redactie 28 februari 2020

Laatste update: 2 maart 2020 15:09

Onderzoek oordopjes geluidsoverlast collega bedrijfsarts

Vooral laagopgeleiden en werknemers van een oudere generatie geven in een onderzoek door Panelwizard aan moeite te hebben met collega's die oordopjes dragen tijdens het werk. Van de groep vanaf 40 jaar vindt gemiddeld 52 procent het storend dat collega’s oordopjes dragen. De jongere generatie heeft er minder moeite mee. Van de groep tussen de 16 en 40 jaar heeft slechts één op de drie deze ergernissen. Overigens werd volgens XpertHR letterlijk gevraagd naar 'oordopjes om naar muziek te luisteren' en niet naar koptelefoons, maar ' is de strekking hetzelfde'.

Kantoortuin

Uit eerder onderzoek, schreef AD, uitgevoerd onder ruim negentig leden van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), bleek deze week al dat in kantoortuinen 93 procent van de respondenten zich beklaagt over geluidshinder. Tachtig procent denkt dat er minder ziekmeldingen zullen zijn als de zogenaamde kantoortuinen kleiner zijn. Zestig procent van de bedrijfsartsen vindt dat kantoortuinen helemaal afgeschaft moeten worden. Werknemers geven aan vooral last te hebben van vermoeidheid (90 procent), concentratieverlies (92 procent), stress (80 procent) en hoofdpijn (60 procent).

Laagopgeleiden storen zich het meest

In de ergernis aan oordopjes op de werkvloer, kantoortuin of niet, blijkt opleidingsniveau een rol te spelen. Zo stoort 64 procent van de laagopgeleiden zich aan collega’s die oordopjes in doen tijdens het werk, tegenover 35 procent bij de hoogopgeleiden. Ook is er een verschil per geslacht: 46 procent van de mannen stoort zich aan collega’s die oordopjes dragen, ten opzichte van 40 procent van de vrouwen.

Foto: Harry Cunningham op Unsplash

"Ontstaat deze ergernis omdat zij het lastig vinden om collega’s met oordopjes aan te spreken of zijn er andere redenen?"

Wieneke Brandt, Product Director van XpertHR

Indicatie voor slechte akoestiek

Wieneke Brandt, Product Director van XpertHR dat het onderzoek liet uitvoeren: ,,Het is opvallend dat zo’n groot gedeelte van de werknemers zich aan oordopjes ergert. Ontstaat deze ergernis omdat zij het lastig vinden om collega’s met oordopjes aan te spreken of zijn er andere redenen? Wat mij betreft begint het met de vraag waarom medewerkers oordopjes dragen. Hebben zij moeite om zich te concentreren op de werkplek? Dat kan voor de werkgever een signaal zijn om te investeren in een rustigere werkomgeving. Een prettige werkomgeving helpt niet alleen bij het optimaal functioneren, maar draagt ook bij aan het werknemersgeluk en het verminderen van het aantal ziekmeldingen."

René Janssen over leiderschap en trainingen tijdens de radioshow van De Ondernemer, met Anna Neeltje de Boer. Beluister hier de podcast.

Moeilijke gesprekken

René Janssen, founder & managing director van Lepaya, dat eigentijdse trainingen verzorgt in leiderschap en ook in 'moeilijke gesprekken', beveelt oordopjes juist aan, in kantoortuinen. ,,In time-management & focus-trainingen kunnen mensen oordopjes gebruiken om zich te focussen. Het is dan wel belangrijk dat ze echt werk doen en de oordopjes ook af en toe uit doen om beschikbaar te zijn voor collega's. Een goede regel is in ieder geval één tot vier uur - afhankelijk van je rol - wél beschikbaar te zijn voor interactie." Aan leidinggevenden geeft Janssen de tip mee expliciet met een medewerker te bespreken wat hij nodig heeft om zich te focussen. ,,Er zijn trucjes om je rust en concentratie te pakken en om aan te geven dat je even niet gestoord wilt worden. Wees overigens niet sturend tegen een medewerker die op moment oordopjes in heeft."

Lees ook: Deze soft skills hebben leidinggevenden nodig voor groei

Panelwizard

In dit onderzoek, uitgevoerd door Panelwizard, zijn 1038 werknemers ondervraagd die 32 uur of meer in loondienst zijn. XpertHR is kennispartner voor alle professionals die HR- en personeelsgerelateerde beslissingen moeten nemen en vindt dat informatie betrouwbaar, up-to-date en toegankelijk moet zijn.