Nieuws Leiderschap

Dit is waarom de hitte slecht is voor jouw zonnepanelen

Dagenlang volop zon, letterlijk geen wolkje aan de lucht en hoge temperaturen. Wie zonnepanelen op het dak van zijn bedrijf heeft liggen, sleept ongetwijfeld een flinke hoeveelheid energie in de wacht. Althans, dat is wat veel mensen denken. De waarheid leert echter dat zonnepanelen op hete dagen minder goed werken.

Robbert Daalder | Foto: Vincent Krijtenburg 24 juli 2018

,,Het klinkt misschien gek, maar zonnepanelen presteren het best in het voorjaar”, legt Milan van der Meulen van Enie.nl uit. ,,Doorgaans is er dan ook veel zon, maar liggen de temperaturen iets lager. Er wordt vaak gedacht dat een groot zonnepark ergens midden in de Sahara de oplossing is, maar zo werkt het dus niet. Men heeft ooit onderzoek gedaan naar de beste plaats voor zonnepanelen, en dat bleek ergens hoog in de Zwitserse Alpen te zijn. Daar is volop zon, maar tegelijkertijd is het er ook lekker koud. Zonnepanelen hebben verkoeling- en ventilatie nodig.”

Lees ook: Zo speelt de Tilburgse Kermis slim in op de hittegolf

Natuurwet

De medeoprichter van het Groningse bedrijf in zonne-energie vertelt dat flinke warmte nu eenmaal gepaard gaat met verlies van energie. ,,Dat is een natuurwet en je ziet het bij meer systemen in de elektrotechniek. Daar komt bij dat wij Nederlanders het altijd mooi willen hebben. Zonnepanelen op het dak moeten er goed uit zien, het liefst zwart. En als het even kan moet het dak zelf ook zwart zijn. En ondanks dat iedereen weet dat zwarte oppervlakten in de zon nog heter worden dan normaal, kiest tachtig procent van onze klanten voor deze kleur zonnepaneel.”

Geen zorgen

Ondanks het lagere rendement aan energie zegt Van der Meulen dat er geen enkele reden is voor zorgen. Kort door de bocht: in financieel opzicht kan het geen kwaad. ,,Zo’n vijf jaar geleden hadden we in Nederland te maken met zogenaamde woekerpanelen. Voor bijvoorbeeld vierduizend euro werden er dan twaalf zonnepanelen verkocht, terwijl de opbrengst lang niet rendabel genoeg was. Dat heeft er bij ons voor gezorgd dat wij heel nauwkeurig in kaart zijn gaan brengen waar een bedrijf of huishouden op kan rekenen."

,,Dat er in een warme zomer minder energie wordt opgewekt, hebben wij dan ook al voorzien. De eigenschappen van onze seizoenen zijn ons bekend. Net zoals dat er aan de Noord-Hollandse kust meer zonuren zijn dan in het oosten van het land. Dit nemen wij allemaal mee in de opbrengstberekening die wij de klant voorleggen.”

Lees ook: Zo ben je als bouwondernemer voorbereid op de hittegolf

Kwestie van jaren

Met de hedendaagse techniek zijn we wel in staat om op de planeet Mars te kijken of er leven is, maar zonnepanelen extra energie laten genereren in extreme hitte is er niet bij. Dat is toch vreemd? Philip Berendsen van zonnepanelenfabrikant EXASUN onderstreept de woorden van Van der Meulen. ,,De fysische werking van zonnecellen is nu eenmaal door de natuur bepaald. Ik zal je de details besparen, maar zodra de temperatuur boven de 25 graden Celsius uitsteekt, treedt er verlies op. Daar moeten we het gewoon mee doen”, aldus de engineer van het bedrijf uit Den Haag.

Nog steeds hoog

,,En of wij met onze technieken ooit in staat zullen zijn om een hoger rendement te behalen, durf ik niet te zeggen. Er zullen op dit moment ongetwijfeld onderzoeken worden gedaan. Maar mocht dat ooit iets opleveren, dan zal het nog jaren duren voordat wij er ons voordeel mee kunnen doen. Dat geeft niets, want we moeten niet vergeten dat de totale energieopbrengst op dit soort dagen nog steeds hoog is.”