Honderden gasten schuiven vrijdag in Deventer aan voor het Grootste Werkgeversontbijt. Een initiatief van het Regionaal Werkbedrijf Stedendriehoek en Noord-Veluwe. Doel van deze organisatie is zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen. In de aanloop naar deze bijeenkomst vertellen twee wethouders en twee werkgevers over hun verwachtingen en ervaringen.
Carin Wormsbecher, directeur van Drukkerij Wedding in Harderwijk is samen met Jan Jaap Kolkman, wethouder in Deventer, collega-wethouder Johan Kruithof uit Apeln (tevens bestuursvoorzitter werkbedrijf) en Henk Hölscher, directeur van Inntel Zutphen, in het Apelnse stadhuis aangeschoven voor een interview.
SleutelwoordWerkgeversdienstverlening, dat is volgens de Deventer wethouder Jan Jaap Kolkman (Werk en Inkomen) het sleutelwoord bij de vraag of dit regionaal werkbedrijf gaat slagen in zijn doelstelling: tot 2026 in de regio 5200 banen vinden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tot 2017 moeten er 860 van deze zogeheten garantiebanen zijn gerealiseerd.
Alleen als de werkgevers in de arbeidsmarktregio optimaal worden bediend met informatie en advies, de juiste faciliteiten en specialistische expertise kan deze uitdaging een succes worden, benadrukt Kolkman, bestuurslid van het werkbedrijf. Belangrijk hierbij is ook dat er op termijn één centraal loket komt waar werkgevers met al hun vragen en behoeftes terechtkunnen. Dit vergroot de kans op succesvolle matches tussen werkgevers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
ProsonIn haar drukkerij maakt CarinWormsbecher al jarenlang gebruik van een aantal krachten afkomstig uit de sociale werkvoorziening Proson in Ermelo, die gespecialiseerd is in mensen met een visuele beperking. "In 2011 kwamen ze bij ons en binnen drie maanden begrepen ze dat ze bijna helemaal niet verschilden van hun collega's. Nu werken er nog steeds mensen met een beperking bij ons." Volgens haar moet een werkgever bij het aanstellen van mensen met een arbeidsbeperking bereid zijn op de lange termijn te denken. "De loyaliteit die deze mensen tentoonspreiden, wil nog wel eens veel verder gaan dan die van 'gewone' collega's. "
PionierHenk Hölscher kan met recht een pionier worden genoemd, als het gaat om het bieden van kansen aan mensen die het op de arbeidsmarkt zonder hulp en begeleiding niet redden. Ervaringen in zijn naaste omgeving en de visie dat de werkvloer een afspiegeling moet zijn van de samenleving waren volgens de ondernemer reden om achttien jaar geleden de samenwerking te zoeken met Delta, de sociale werkvoorziening in Zutphen. "Je moet er vooral voor zorgen dat de managers er een goed gevoel bij hebben. Zij moeten erin geloven. Iedereen heeft kwaliteiten. Alleen duurt het soms wat langer, voordat deze worden herkend."
HotelIn zijn hotel zet Hölscher mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt betaald in voor de meest uiteenlopende taken: van de technische dienst tot de bediening en van schoonmaken tot de administratie. "Ik had een jongen die begon in de technische dienst, maar dat ging niet goed. Hij was daar ongelukkig. Toen ging hij de keuken in en bloeide hij helemaal op."
AdministratieWaar Hölscher en ook Wormsbecher in de praktijk tegenaan lopen, is de grote administratieve rompslomp die met de inzet van mensen met een arbeidsbeperking gepaard gaat. "Dat is echt niet te doen", verzucht Hölscher. Wormsbecher beaamt dit. Zij hoopt dat deze berg papierwerk snel slinkt. Het zou haar ook veel waard zijn als werkgevers meer ruimte en vertrouwen krijgen van de overheid - en het UWV - om met deze doelgroep aan de slag te gaan. In plaats van dat er zoveel eisen en voorwaarden worden gesteld.
StappenJohan Kruithof is hier voorstander van: "Je moet als overheid je nek durven uitsteken. Als regionaal werkbedrijf kunnen we duwen en trekken en ervoor zorgen dat het voor werkgevers logischer en beter wordt."
Zijn Deventer collega Kolkman stelt dat hierin al stappen zijn gezet: "Er zijn meer financiële mogelijkheden gekomen, en er is meer aandacht voor het belang en de zorgen van de werkgever. Het regionaal werkbedrijf clustert de regelingen en zorgt ervoor dat de werkgever één aanspreekpunt krijgt in de buurt."
onthulling naamHet Regionaal Werkbedrijf Stedendriehoek en Noord-Veluwe is maart 2015 opgericht. Veertien gemeenten werken erin samen met het UWV, werkgeversorganisaties en vakbonden. De gemeenten zijn: Apeldoorn, Deventer, Olst-Wijhe, Zutphen, Brummen, Lochem, Voorst, Nunspeet, Elspeet, Epe, Ermelo, Putten, Harderwijk en Zeewolde.
Tijdens het Grootste Werkgevers Ontbijt bij Fooddock in Deventer wordt vrijdag de nieuwe naam van het werkbedrijf onthuld.