Nieuws Personeel
Mannen discrimineren bij het invullen van topposities? Deze pionier keurt het goed
Carien van der Laan (71) heeft een Koninklijke onderscheiding ontvangen voor haar werk om meer vrouwen op topposities te krijgen. Dat gebeurde bij haar afscheid van het door haar opgerichte executive search bureau. Is daarmee haar missie beëindigd? Zeker niet! ,,Zonder te stigmatiseren, maar vrouwen hebben veel vaker het algehele bedrijfsbelang voor ogen."

Carien van der Laan: ,,In allerlei organisaties hebben vrouwen niet altijd de posities gekregen waar ze geschikt voor waren." Foto's: Marnix Schmidt
AD schrijft dat ze de eerste Nederlandse vrouw is die studeerde aan de Harvard Business School, de eerste vrouwelijke consultant bij McKinsey & Company in Amsterdam is en dat ze drie jaar in de jury van Opzij Top 100 zat. Carien van der Laan; een feminist in hart en nieren? ,,Dat woord gebruik ik eigenlijk nooit voor mijzelf", zegt de Vinkeveense. ,,Maar ik ben wel van de vrouwenbeweging. In allerlei organisaties, semipublieke en vooral private, hebben vrouwen toch niet altijd de posities gekregen waar ze geschikt voor waren.”
Vrouwen niet of nauwelijks overwogen voor topposities
Het executive search bureau Van der Laan & Co startte ze vanuit de ervaring dat vrouwen nagenoeg niet worden overwogen voor topposities. Als eerste in Nederland introduceerde ze de belofte om een kandidatenlijst voor topfuncties op te stellen met vijftig procent vrouwelijke en vijftig procent mannelijke kandidaten. ,,In de afgelopen jaren waren zestig tot zeventig procent van onze bemiddelingen vrouwen.”
"Als mannen klagen over discriminatie, zeg ik: ‘Dat voelt niet lekker hè? Maar zo zijn vrouwen al honderd jaar gediscrimineerd’"
Ook het openstellen van vacatures voor enkel vrouwen, zoals onlangs bij de TU Eindhoven, vindt ze een prima oplossing voor meer gendergelijkheid. ,,Je hebt lange tijd gediscrimineerd naar de ene kant. Dan mag je wel even discrimineren naar de andere kant om evenwicht te brengen. Als mannen dan klagen over discriminatie, zeg ik: ‘Dat voelt niet lekker hè? Maar zo zijn vrouwen al honderd jaar gediscrimineerd’.”
Meer vrouwen aan de top niet alleen goed voor de vrouw zelf
Meer vrouwen aan de top is niet alleen goed voor de vrouw zelf. Ook het bedrijfsleven vaart er wel bij, vertelt Van der Laan. ,,Iedereen begrijpt dat je een tunnelvisie krijgt wanneer de mensen die samen besluiten nemen, dezelfde gedachten, ervaringen en uitgangspunten hebben. Mannen willen pijlsnel positie innemen, en vrouwen zeggen dan: ‘Wat is hier aan de hand? Wat gaat dit doen, niet alleen met de winstgevendheid van ons bedrijf, maar met onze mensen en met onze klanten?’”
,,Zonder te stigmatiseren, maar vrouwen hebben veel vaker het algehele bedrijfsbelang voor ogen. Uit onderzoeken blijkt ook dat er een grote correlatie is tussen bedrijven die bewust vrouwen aantrekken, en dat geldt voor alle lagen in het bedrijf, en hun goede financiële resultaten. Lange tijd durfde men niet te zeggen dat daar een causaal verband was, maar die overtuiging wordt gelukkig steeds meer mainstream.”
Tekst gaat verder onder de foto van Carien van der Laan.
Is daarmee de missie van Van der Laan geslaagd? ,,Ik weet het niet, ik was maar een deel van de grote stroming. Op een gegeven moment merk je dat het aanslaat en zie je dat meer en meer vrouwen zien dat het niet goed gaat en ze niet de kansen krijgen die mannen krijgen. Toch schrik ik nog altijd van het geweld tegen vrouwen. Dat gaat niet beter, het gaat zelfs slechter. Ik kan er met mijn hersens niet bij waarom een man denkt dat het een goed idee is om vrouwen aan te vallen.”
Lees ook: Diversiteit op de werkvloer: zo zorg je dat het ook werkt
Doorgaan met topvrouwen met elkaar verbinden
Ze heeft afscheid genomen van Van der Laan & Co, maar laat haar missie niet achter zich. Ze blijft zich in verschillende bestuursfuncties sterk maken voor gender- en culturele diversiteit. ,,Topvrouwen met elkaar verbinden blijft leuk, interessant en vooral nuttig.”
Aan het begin van het jaar organiseerde Van der Laan samen met collega Louise Out een diner voor topvrouwen uit de gemeente De Ronde Venen. ,,Het was een prachtig diner met twintig bevlogen vrouwen. We kijken ernaar uit om hier een terugkerend evenement van te maken, zodra de maatregelen het toelaten.”
Lees ook: 'Historische stijging' aantal vrouwen in de bedrijfstop