Nieuws Personeel

Markelo neemt afscheid van oude kaasfabriek

Tientallen Markeloërs maakten zaterdagmiddag gebruik van de gelegenheid om nog één keer een kijkje te nemen in de voormalige kaasfabriek van Coberco. De belangstellenden werden bij de ingang getrakteerd op een toepasselijk hapje: een blokje kaas.

Van onze redactie 4 juli 2016

Coberco reinier van willigen

Het duurt niet lang meer totdat het pand in hartje Markelo volledig tegen de vlakte ligt. De eerste werkzaamheden zijn achter de rug. Het asbest is verwijderd en eind september moet het grootste gedeelte van de fabriek weg zijn, om plaats te maken voor het Plan Mooi Markelo.

GloriejarenDe belangstelling voor de laatste bezichtiging was groot. Ongeveer een uur nadat de deuren waren geopend, waren er al zo’n 150 mensen binnen zijn. Markeloërs die de gloriejaren van de Coberco-fabriek hebben meegemaakt, maar ook nieuwsgierige jongeren met de mobieltjes in de aanslag.

Oud-werknemers van Coberco leidden de bezoekers rond. Onder wie Jan Willem Geerligs, die 24 jaar werkzaam was in Markelo. „Het stond hier vroeger vol met tanks waar wel 300.000 liter in kon. Die zijn nu allemaal weggehaald.”

Zwaar werkDe tocht door de fabriek was voor de bezoekers vooral een reis door te tijd. Oud-werknemers groetten elkaar en er werden verhalen uitgewisseld over wie wáár werkte en hoe druk het vroeger was in bijvoorbeeld de hal waar het transport kwam. „Ik werkte in de hal met die grote kaaswielen”, aldus een van de bezoekers. „Zwaar werk, want die wogen flink wat kilo’s. Maar, je kreeg er wel spierballen van.”

Foto: Reinier van Willigen