Dat blijkt uit het onderzoek van Irene Tijssen naar de invloed van verpakkingen op de smaak van voedingsmiddelen. Zij promoveert vandaag aan de Wageningen Universiteit. Haar promotor is Kees de Graaf, hoogleraar Sensoriek en eetgedrag van de afdeling Humane voeding. ,,Mensen worden steeds dikker en we weten wel dat we gezond moeten eten, maar toch doen we dat niet altijd. Daarom zijn wij bezig met de vraag hoe gezondere producten aantrekkelijk gemaakt kunnen worden.''
Kleuren spelen een belangrijke rol in marketing. Producenten gebruiken bijvoorbeeld vaak lichtblauw voor lightproducten. ,,Wij wilden weten wat verpakking betekent voor de smaak die consumenten ervaren. Wat heeft de kleur voor effect op hoe zoet iets smaakt of hoe zout?''
Aantrekkelijker
Voor haar onderzoek kregen 45 proefpersonen dezelfde drank in verschillende verpakkingen aangeboden. Ook kregen zij fopproducten om de onderzoekers ervan te verzekeren dat de deelnemers niet door zouden hebben dat het telkens om dezelfde drank ging. Hieruit bleek dat de verpakking inderdaad invloed heeft op hoe iets smaakt. En dat inzicht kan helpen bij het aan de man brengen van gezondere producten. ,,Consumenten blijken felle kleuren aantrekkelijker te vinden dan pastelkleuren.''
Lees ook: Jumbo kiest als eerste landelijke super voor laseretiket om plasticberg te verkleinen
MRI-scan
De proefpersonen gingen ook onder een MRI-apparaat. Ze kregen yoghurtdrank toegediend terwijl een scan werd gemaakt van hun brein. ,,We wilden ontrafelen wat er in de hersenen gebeurt'', zegt Tijssen. ,,We zagen dat er bij de felrode en felblauwe verpakkingen meer activiteit was in het gedeelte van de hersenen dat verband houdt met beloning.''
Beleid
Voedingsproducenten kunnen deze kennis gebruiken voor hun toekomstige beleid. Unilever en Friesland Campina bijvoorbeeld, die het onderzoek mede financierden, maar die volgens Tijssen geen invloed hadden op haar onderzoek. ,,We kunnen producenten niet vragen om ongezonde producten onaantrekkelijk te maken, maar wel om gezondere aantrekkelijker te maken.'' Voor fabrikanten maakt het niet veel uit of de volvette of de magere variant van een zuivelsoort beter verkoopt, vermoedt Tijssen. ,,Maar je maakt het consumenten dan wel gemakkelijker om voor het gezondere alternatief te gaan.''
Iconische merken
Wellicht komen daarom in de toekomst gezonde producten (met minder zout, vet en suiker) in knalgele, feloranje, helgroene en spetterend blauwe doosjes, zakjes en flesjes. Toch moet je niet overdrijven, zegt Tijssen. ,,Als je een biologisch koekje in een fluoriserende kleur doos doet, dan kun je je afvragen of het merk dan zijn geloofwaardigheid bewaart. Dan zullen mensen denken: hier klopt iets niet.'' Iconische merken zullen minder snel van verpakking wisselen, denkt Tijssen. ,,De kleur is van meer invloed bij een nieuw product dan bij een bestaand product.''