Nieuws Personeel

Waarom alle medewerkers bij AFAS Software leren reanimeren

Direct reanimeren verdubbelt de overlevingskans van mensen met een hartstilstand, blijkt uit cijfers. Voor bedrijf AFAS Software reden om alle medewerkers verplicht op een reanimatiecursus te sturen, dat schrijft het AD.

Marloe van der Schrier | Foto: ANP 29 juni 2018

Bas van der veldt afas 1

Deze week volgen alle driehonderd medewerkers de cursus. ,,We werken al jaren intensief samen met acteur Bas Westerweel”, vertelt Martijn Delahaye van het softwarebedrijf. ,,Toen hij vorig jaar een hartaanval kreeg, merk je wat voor impact dat heeft. Hij valt letterlijk en figuurlijk uit je handen. Als hij geen mensen om zich heen had gehad die wisten hoe ze moesten reanimeren, was hij er misschien niet meer geweest.”

320 tot 640 hartstilstanden

Ook in de kantooromgeving komen met enige regelmaat hartproblemen voor. Cijfers van de Hartstichting (2013) geven aan dat er zo’n 320 tot 640 keer per jaar iemand wordt getroffen door een hartstilstand op de werkvloer. Omgerekend gemiddeld 1 tot 2 keer per dag dus. Van het totale aantal hartstilstanden (16.000 per jaar), vindt zo’n 70 procent buiten het ziekenhuis plaats, becijferde de stichting. Delahaye: ,,Stel dat alle bedrijven dit zouden doen, zou het zoveel slachtoffers per jaar schelen. We hopen een voorbeeld te zijn naar onze omgeving.”

Lees ook: Mag een zieke werknemer op vakantie zonder vakantiedagen op te nemen?

Verplicht

Meer dan de helft van de medewerkers van AFAS Software werkt bij de klant op een externe locatie en niet op het hoofdkantoor in Leusden. ,,Dat betekent dat de kennis van onze mensen op veel meer plekken van nut is”, zegt Delahaye. Hoewel de cursus verplicht is, wil het bedrijf wel dat alle medewerkers intrinsiek gemotiveerd zijn. Het verhaal van Westerweel, die deze week ook aanwezig is bij de cursus, helpt daarbij. Mensen die deze week op vakantie zijn, worden later getraind.

Prettig idee

Voor het bedrijf is de cursus hoe dan ook een behoorlijke investering waarvan het de vraag is of ze het er ooit uit gaan halen, zegt Delahaye. ,,Maar het voelt goed. Het gaat goed met het bedrijf, dan moet je ook dingen teruggeven. En natuurlijk kan het ook onze eigen mensen overkomen. Het is een prettig idee dat er dan altijd een collega in de buurt is die kan reanimeren.”

Het gaat goed met het bedrijf, dan moet je ook dingen teruggeven

Martijn Delahaye, AFAS Software