Nieuws Personeel
Medewerkers willen vaker vast contract: de 5 redenen waarom personeel blijft
Hoewel het vertrouwen in de arbeidsmarkt een deuk heeft opgelopen door de coronacrisis, vrezen niet veel medewerkers voor het verlies van hun baan. Dat blijkt uit het Intermediair Imago Onderzoek (IIO). Wel hopen werkenden meer op een vast contract voor extra zekerheid. Met name wanneer zij hun werk uitdagend vinden en er een goede werk-privébalans is, zijn zij honkvast.

Werkenden zoeken minder naar een nieuwe baan en willen liever een vast contract in hun huidige werk. Foto: Shutterstock
85 procent van de deelnemers aan de steekproef onder hoogopgeleiden voelt zich zeker over zijn baan dit jaar. Een vertrouwen dat sinds 2013 nog nooit zo hoog was. Wel zijn hoogopgeleide medewerkers meer op zoek naar zekerheid dan voorheen. Bijna de helft (46 procent) van de werkenden geeft aan niet van baan te willen wisselen om zo het vaste contract bij de huidige werkgever niet op te geven (ten opzichte van 38 procent vorig jaar).
Het aandeel werkenden dat actief op zoek is naar ander werk, is dan ook gedaald (van 16 procent naar 13 procent). Met name vrouwen zijn minder actief op zoek (9 procent ten opzichte van 16 procent van de mannen). ,,We zien dat werkgevers steeds harder hun best moeten doen om schaars talent aan te trekken,'' zegt Sharita Boon, Commercieel Directeur bij DPG Recruitment/Intermediair.
Lees ook: Hoe krijg je thuiswerkend personeel met plezier terug naar kantoor?
Een reden om toch open te staan voor een nieuwe werkgever is als de inhoud van het werk niet leuk of uitdagend is of als doorgroeimogelijkheden ontbreken. Vrouwen geven vaker dan mannen aan dat ze willen vertrekken omdat ze geen goede werk-privébalans ondervinden.
,,Het is belangrijk hier aandacht aan te besteden als je een inclusieve organisatie wil. Uit ons onderzoek blijkt namelijk ook dat maar liefst 63 procent het belangrijk vindt dat diversiteit en inclusiviteit hoog op de agenda staat, zeker de jongere doelgroepen hechten hier veel waarde aan”, aldus Boon.
Top 5 redenen om bij de huidige werkgever te blijven
1. Inhoud van werk is leuk/uitdagend
2. Prettige collega’s
3. Goede werk-privébalans
4. Vast contract
5. Tevreden met inkomen
61 procent van de werkenden gaat toch liever voor een bedrijf dat géén aandacht schenkt aan duurzaamheid, maar een hoger salaris biedt
Duurzame bedrijven populair, salaris belangrijker
Duurzaamheid is belangrijk, maar medewerkers willen het niet merken op hun salarisstrookje, zo blijkt uit het onderzoek. Als hoogopgeleiden toch op zoek gaan naar een andere baan, zeggen zij duurzaamheid wel degelijk een belangrijk aspect te vinden: bijna driekwart verkiest een bedrijf dat duurzaamheid belangrijker vindt dan winst.
Maar hoe belangrijk is het nu écht? 61 procent van de werkenden gaat toch liever voor een bedrijf dat géén aandacht schenkt aan duurzaamheid, maar een hoger salaris biedt. Ditzelfde geldt voor een vast contract: een ruime meerderheid kiest eerder voor een vast contract bij een bedrijf dat niet bezig is met duurzaamheid, dan voor een tijdelijk contract bij een bedrijf dat duurzaamheid wel hoog op de agenda heeft.
Google Favoriete Werkgever 2021
Voor het onderzoek is tenslotte ook aan 4.501 hoogopgeleiden gevraagd voor welke werkgever ze het liefst willen werken. Zij noemden spontaan maximaal drie werkgevers. Google is dit jaar favoriet en stond vorig jaar op nummer drie. Van de non-profitorganisaties gaat de politie met de winst naar huis. Nieuwkomers in de top-10 dit jaar zijn ASML, Bol.com en Microsoft. Verder komen in de Top 100 opvallend vaak ziekenhuizen terug, waarvan de hoogst genoteerden het Amsterdam UMC (#31) en het UMC Utrecht (#43) zijn. Beide zijn ten minste 20 plaatsen gestegen in de ranking.
Top 10 werkgevers
- Philips
- Shell
- ASML
- De politie
- KLM
- Bol.com
- Microsoft
- De Belastingdienst
- Rabobank
Lees ook: Boek HR-deskundige Hijmen Vos: hoe je goed personeel vasthoudt