Nieuws Personeel
‘Meer dan 1.000 banen op vliegveld Twente’
Plannen voor terrein luchthaven leveren 1.000 tot 1.400 banen op. Dat heeft het onderzoeksbureau Ecorys berekend.

Ecorys maakte de berekening in opdracht van gebiedsregisseur ADT. De mogelijke werkgelegenheid betreft zowel directe als indirecte banen.
Het aantal banen ontstaat onder meer bij een aantal bedrijven, die op dit moment in ontwikkeling zijn; de luchthaven voor zakelijk vliegverkeer (inclusief de komst van recyclingbedrijf Aeronextlife), de Twente Safety Campus, het bedrijventerrein Technology Base Twente, het testcentrum voor drones en de activiteiten van Jan van Eck, de ondernemer die evenementen organiseert.
Banen verlorenDe nieuwe werkgelegenheid moet het verlies aan banen door het vertrek van Defensie en het sluiten van de burgerluchthaven (eind 2007) compenseren. Daardoor gingen naar schatting 2.500 banen verloren.
De Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum is hoopvol gestemd over de kansen voor de Technology Base Twente, het bedrijventerrein voor de innoverende maakindustrie.
BelangstellingVolgens de provinciebestuur is er ‘flinke belangstelling’ voor het project. „Maar concreter kan ik daar nog niet over zijn”, zei Van Hijum gisterochtend in een toelichting op het ontwerp-luchthavenbesluit en de ontwerpgebiedsvisie die de provincie Overijssel deze week heeft vastgesteld.
Van Hijum kondigde wel aan dat de provincie ‘fors’ gaat investeren in de Technology Base Twente en vooral in de kennisinfrastructuur rond het bedrijventerrein. Eind mei zullen de financiële voorstellen aan Provinciale Staten worden voorgelegd, in juni moet een besluit worden genomen.
OntwerpHet ontwerp-luchthavenbesluit dat de provincie eerder deze week heeft vastgesteld gaat uit van maximaal 20.340 vliegbewegingen per jaar, ongeveer de helft van een vliegveld als Teuge. Daarvan zijn er 18.000 voor klein vliegverkeer, ruim 2.200 voor zakenjets en de toestellen die door Aeronextlife worden ontmanteld en honderd vliegbewegingen voor helikopters.
Het luchthavenbesluit staat vliegverkeer tussen 6 en 23 uur toe. ADT is voorlopig exploitant van het luchthavengedeelte, maar de organisatie - waarin provincie en gemeente Enschede samenwerken - hoopt de exploitatie over te doen aan een commerciële partij.
Het ontwerp-luchthavenbesluit en de ontwerp-gebiedsvisie worden nu voorgelegd aan Provinciale Staten en gaan vervolgens van 24 juni tot en met 4 augustus de inspraakprocedure in.