Nieuws Personeel

Meer geld, meer mondzorg

Armoede kun je aflezen aan iemands gebit, zei Hillary Clinton ooit. En het is waar, in de economisch zwakste regio's van de VS kom je vaker mensen tegen met opzichtig ontbrekende tanden en kiezen. In Nederland is de situatie niet zo dramatisch, maar ook hier geldt dat mensen met een laag inkomen gemiddeld minder vaak een tandarts zien, schrijft de Volkskrant.

John Wanders 14 maart 2016

Tandarts2

Van de laagste inkomensgroep heeft 72 procent ten minste één keer per jaar contact met de tandarts, blijkt uit vandaag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij de hoogste inkomensgroep ligt het tandartsbezoek 15 procent hoger.

Voor bezoeken aan de mondhygiënist zijn de verschillen vergelijkbaar. Iets meer dan eenvijfde van de laagste inkomensgroep ziet minstens eenmaal per jaar een mondhygiënist, terwijl dat bij de hoogste inkomens ruim eenderde is.

Volwassenen krijgen de kosten voor tandarts en mondhygiënist niet vergoed vanuit de basisverzekering, op een aantal bijzondere gevallen na. Voor kinderen onder de 18 wordt de behandeling wel vergoed vanuit de basisverzekering. Bij hen zijn er geen verschillen naar inkomensgroepen.

Lees verder op Volkskrant.nl.