Zes op de tien Nederlandse werkenden denkt dezelfde hoeveelheid werk dat ze nu verrichten te kunnen doen in vier dagen tijd. Voor de een betekent dat harder doorwerken in minder tijd dan gebruikelijk, maar bijna een kwart van de Nederlandse respondenten denkt dat ze tussen de 26 en 30 uur per week echt productief zijn, fors minder dan de standaard werkweek van 36 of 40 uur.
Het idee dat vier dagen genoeg is, ligt nog hoger onder millennials, waarvan bijna zeven op de tien een dagje minder nodig denkt te hebben.
Een opvallend grote groep wil veranderingen zien om beter te kunnen werken. Thuiswerken is daarin belangrijk
Peggy de Lange, Fiverr
Structurele afwisseling werkomgeving
Van doorslaggevend belang voor de productiviteit is de werkomgeving, iets waar slechts een kwart van de ondervraagde werkenden niets aan zou veranderen voor zichzelf. Voor één op de drie werkenden is een privé- of gedeeld kantoor de ideale plek om te werken. 20 procent van de ondervraagden verkiest thuis als optimale werkomgeving vanwege de afleiding van werken op kantoor (41 procent), maar vooral vanwege de tijd die bespaard wordt met reizen naar kantoor (55 procent), de mogelijkheid te multitasken en huishoudelijke dingen te doen (37 procent) of tussentijds te sporten (16 procent). Slechts 14 procent verkiest een open vloer als werkplek, de tegenwoordig zeer gangbare vorm waar kantoren mee zijn ingericht.
Peggy de Lange, verantwoordelijk voor de marketing van Fiverr: ,,Een opvallend grote groep wil veranderingen zien om beter te kunnen werken. Thuiswerken is daarin belangrijk, maar tussen de regels door lees je vooral dat professionals behoefte hebben aan het verminderen van prikkels om te kunnen concentreren. Ik denk dat de kantoortuin bij organisaties waar hybride werken niet is toegestaan, geen lange tijd meer beschoren is. Het is niet zo dat Nederlanders niet willen samenwerken, maar steeds meer zien we dat er behoefte is aan een structurele afwisseling tussen individueel en samenwerken.”
Lees ook: Won Yip: ‘Als het leven te duur wordt, waarom werk je dan geen vijf dagen?’
Nederlanders echte ochtend- en mensenmensen
Slechts 10 procent werkt het liefst altijd alleen. Bijna de helft van de Nederlanders zoekt liever anderen op om samen te werken of simpelweg te midden van anderen (30 procent). Voor afstemming met anderen vergadert ruim de helft het liefst fysiek op kantoor of een co-working space (23 procent), maar bellen of vergaderen per Teams-of Zoomcall kan rekenen op flinke steun. Opvallend hoog is het aandeel professionals dat vergaderen per sms en whatsappgesprek prettig vindt (19 procent), hoger dan bijvoorbeeld Slack of Teams (4 procent).
Nederlanders voelen zich het meest effectief in de ochtenden. Bijna de helft werkt het prettigst tussen 10 uur en 12 uur ‘s ochtends en ruim 40 procent is het meest productief tussen 7 uur en 10 uur aan het begin van de dag. Gevraagd naar wanneer ze de meeste inspiratie voelen, zegt een derde dat te hebben tijdens de werkdag 'van 9 tot 5', maar de grootste groep (39 procent) stelt dat ze het meest geïnspireerd zijn wanneer ze werken aan iets waar ze passie voor voelen, of dat nu werk gerelateerd is of niet.
Organisaties kunnen de wensen van Gen Z niet negeren. Zij zijn een groep van ongeveer drie miljoen Nederlanders
Peggy de Lange, Fiverr
Gen Z wijkt fors af
Een opvallend verschil tussen generaties is dat vooral Gen Z veel meer dan andere generaties inspiratie vindt buiten de traditionele '9 tot 5'. Eén op de vier Gen Z’ers, in het onderzoek van Fiverr bepaald op de leeftijd tussen 16 en 26 jaar oud, zoekt inspiratie buiten de traditionele werktijden en hecht daarnaast veel minder waarde aan vergaderingen in persoon (29 procent ten opzichte van 39 procent voor millennials). En op de vraag of hun huidige werkschema en -omgeving overeenkomt met hun ideale situatie, stelt 36 procent van de nieuwe generatie veranderingen te zoeken, ten opzichte van 30 procent van de millennials en 19 procent van de babyboomgeneratie.
De Lange: ,,Organisaties kunnen de wensen van Gen Z niet negeren. Zij zijn een groep van ongeveer drie miljoen Nederlanders en over niet al te lange tijd zijn hun voorkeuren doorslaggevend op de arbeidsmarkt. Werkgevers moeten gaan nadenken over de verkorte werkweek, hybride werken en ook remote werken gedurende langere periodes of zelfs permanent.”
Lees ook: Nederlandse freelancers in buitenland blijven kiezen voor nomadenbestaan