Personeel

Nóg langer moeten thuiswerken... wat doet dat met een mens?

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Verplicht langer thuiswerken, in elk geval tot 20 mei, stelde premier Rutte in zijn meest recente corona-persconferentie. Maar wat doet dat met thuiswerkers, zo'n lange periode? Bedrijfskundige dr. ir. Ellen de Lange legt uit.

Lees verder onder de advertentie

Laatste update: 21 april 2020 23:05

Al weken thuis moeten werken. En daar komt dus nog een periode bij. Een coronovirus dat steeds meer patiënten en slachtoffers eist. En het einde is nog niet in zicht. Minder sociale contacten, een letterlijke kleinere wereld. Onzekerheid.

Ellen de Lange: ,,Door sociale isolatie valt alles stil, waardoor je helemaal teruggeworpen wordt op jezelf. Wie ben ik en waarom doe ik dit? Het levert ook veel stress op, alles is opeens anders. De wereld zoals je hem kende, is niet meer hetzelfde. Dat vraagt aanpassingen en niet iedereen kan daar even goed mee omgaan. De vraag is ook wie er ziek worden en wie dit gaan overleven. Daarin zit een grote stressfactor: overleef ik dit en mijn geliefden? Dat is geen fijne vraag, maar het komt steeds dichterbij.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: We zijn nog niet af van het thuiswerken: met deze zeven tips blijf je veilig aan de slag

Heb je het bedrijf wat je altijd wilde?

Volgens De Lange is en wordt het ook een periode van bezinning; voor werknemers, ook voor ondernemers.

,,Werknemers kunnen ontdekken dat ze hun werk eigenlijk helemaal niet leuk vinden, maar bijvoorbeeld de collega’s wél heel leuk. Nu die wegvallen, en nog langer dan eerst gedacht, is het de vraag of je met het werk door wilt gaan. Dat geldt zeker ook voor ondernemers. Heb je het bedrijf wat je altijd wilde? Was dit wat je jaren geleden voor ogen had? Dat soort vragen komen in je op omdat je nu de rust hebt. En dan kan het zomaar zo zijn dat je gaat doen wat je echt wilt.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: 5 tips: thuiswerken met kinderen om je heen, zo doe je dat

'Deze periode kan ook heel heilzaam zijn'

Eind vorig jaar waren er veel berichten over een dreigende burn-out voor een toenemend aantal werkenden. Na de vorige crisis was iedereen weer aan de slag gegaan, blij om weer voor inkomen te kunnen zorgen, maar de rek bleek er bij een grote groep uit.

De Lange: ,,Burn-outs krijg je niet alleen van te veel werk, maar kunnen ook komen door spanningen op het werk. Het kan heel heilzaam zijn dat je die collega of manager waar je veel stress van krijgt, een tijd niet ziet. Zoals nu. Zo kun je wel gewoon je werk doen wat je leuk vindt, maar blijft de stress weg. En daardoor blijf je weg van die burn-out die eraan zat te komen.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Verminder cyber-risico’s met deze veilig thuiswerken-checklist

Kinderen, thuiswerken, stress

Met de weer nieuwe overheidsmaatregelen, komt ook het besef dat het thuiswerken voorlopig nog niet achter de rug is. Met name voor mensen met een gezin kan dat - alsnog - voor stress zorgen.

,,Ouders die niet goed met hun emoties kunnen omgaan, vallen eerder uit naar hun kinderen en naar elkaar. Maar het kan ook voor een hechtere band zorgen. Alleen al door er luchtig mee om te gaan, door met elkaar grapjes te maken, ook over het coronavirus, zorg je voor ontspanning. En denk aan de andere kant ook aan de mensen in je buurt die het moeilijk hebben. Doe boodschappen voor ouderen, vang bijvoorbeeld de kinderen van een alleenstaande moeder eens op, zodat zij rust krijgt.”

Lees verder onder de advertentie