Twee ton, maar het was elke cent waard, meent Edward Belgraver. Hij kon niet langer de drang bedwingen om zijn mond te openen in de vorm van een advertentie in de krant. Wat vervolgensgebeurde, heeft Belgraver overrompeld. Een lawine van publiciteitdenderde over hem heen. Media, maar ook honderden mails van mensen die tot tranen geroerd hun sympathie betuigden.
Hij moest er zijn geliefde Feyenoord erwoensdag voor opgeven. ,,Veel reacties hebben we me echt ontroerd. En de hoeveelheid media die me opzocht heb ik totaal onderschat. Ik had twee kaartjes voor de wedstrijd van mijn voetbalclub Feyenoord tegenHeerenveen, maar ik ben de hele dag bezig geweest om toelichting te geven.Vanochtend ging om half 6 al de telefoon. Misschien had ik beter nietmijn nummer onder het bericht moeten zetten,” lacht Belgraver.
'Iedereen heeft de beste intenties, maar toch gaat het fout'
Verbazing is wat Edward Belgraverdrijft. Verbazing over hoe regels met de beste intenties wordengemaakt, met de beste intenties worden uitgevoerd maar in datsamenspel juist ten koste gaan van alle mensen voor wie de regelszijn bedoeld. Of het nu ondernemers zijn die personeel nodig hebbenof personeel dat op zoek is naar een baan.
Hij begint met eenvoorbeeld. ,,De grootste super in Nederland heeft in iedere vestigingiemand werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat doen ze met debeste intenties. Dan hebben ze bijvoorbeeld iemand met autisme inde zaak aan het werk. Die is niet in dienst van de supermarkt, maarkomt via een groot uitzendbureau. De ondernemer wil zelf niet hetrisico lopen als de werknemer ziek wordt. Dat is te begrijpen. Datuitzendbureau laat die werknemer twee jaar werken in de vestiging enmoet daarna gaan herplaatsen, vanwege wettelijke regelingen. Ookbegrijpelijk, maar super ongezond voor de werknemer, natuurlijk."
We moeten het makkelijk maken voor ondernemer om mensen aan te nemen en af te stoten en voor werknemers om van baan te switchen zonder in te leveren op bestaanszekerheid
,,Heel stressvol voor iemand met storingen in het autistische spectrum. Maar het mooie is nog dat de super per uur 25 euro betaalt aan het uitzendbureau, waarvan die autistische werknemer er maar 9 ontvangt. Onder het wettelijk minimumloon, omdat iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt minder dan het minimumloon betaald krijgt. Ook weer met de beste intenties. Maar over de rug van de werknemer wordt dan 16 euro verdiend.”
De verkokering van verantwoordelijkheden tegengaan
Belgraver signaleert en analyseert. Hetis de verkokering van verantwoordelijkheden, waardoor politici enwerknemers heel integer zijn op kleine deelgebieden, maar niet op hetgrote geheel. ,,Dat zie je in allerlei ondernemingen terug. Dan wordter heel integer gestuurd op cijfers, waardoor mensen worden vergeten.Goede bedoelingen, maar slecht gedrag.”
Door zijn bedrijf weet Belgraver waarhij over praat. Hij is in 2012 begonnen met Verloning.nl, een bedrijfdat een alternatief wil zijn voor moderne payrolling. Moderne werkers,noemt hij de mensen die via hem aan de slag zijn bij ondernemers ofals zzp'er. De onderneming wil degroeiende groep modern werkenden van dienst zijn en tegemoet komenaan de behoefte om te werken zonder vast contract en onder eigenregie. Verloning.nl verzorgt de administratie en zekerheden voormodern werkenden, maar is niet betrokken bij de voorwaarden die demodern werkende met zijn of haar opdrachtgever afspreekt.
Als bedrijf omdenken en investeren in je klanten
Tijdens de coronapandemie kreeg hij goed in de gaten wat hij als ondernemer aan werknemers en andere ondernemers kan bijdragen. ,,We zijn meteen in gesprek gegaan met het ministerie om voor zzp’ers de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) te mogen uitvoeren, zodat zij een veel hoger deel van hun gederfde inkomsten vergoed krijgen.
Wij vinden dat werknemers in loondienst én flexibele arbeidskrachten op dezelfde manier gecompenseerd moeten worden. Dat is nog niet zo, dus daar maken we ons hard voor. Verder hebben we versneld onze samenwerking met Sligro gelanceerd, zodat onze klanten daar boodschappen kunnen doen en drukke supermarkten kunnen vermijden. Ook hebben we de drempel verlaagd voor onze online trainingen, zodat meer mensen zichzelf nu kunnen ontwikkelen. In deze tijd moet je als bedrijf omdenken en investeren in je klanten."
Lees ook: De ideale klant vinden met behulp van het sales playbook
Van baanzekerheid naar inkomenszekerheid
Deondernemer noemt de huidige arbeidsmarkt een 'chantabele situatie'.,,Je krijgt pas een ww-uitkering als je ontslagen wordt, maar nietals je ontslag neemt. Dan verlies je al je rechten, inclusiefopgebouwde dienstjaren. Dat wordt een complexe, juridische situatie,waarin werknemer afhankelijk wordt van zijn baan voor zijn inkomen.Dan blijf ik bij mijn baan, ook al ben ik ongelukkig. Dat is voorwerknemers en ondernemers een slechte situatie.”
In zijn Alternatieve Troonredesignaleert Belgraver het probleem, maar draagt hij ook oplossingenaan. We moeten volgens hem anders kijken naar sociale zekerheden enarbeidscontracten. ,,Een arbeidsrelatie is als een liefdesrelatie:als het niet werkt, moet je uit elkaar. Niet door omstandighedengedwongen worden bij elkaar te blijven. Dat leidt totconflicten en burn-out. We moeten het als land makkelijk maken voor deondernemer om mensen aan te nemen en af te stoten en we moeten hetvoor werknemers makkelijk maken om van baan te switchen zonder in televeren op bestaanszekerheid. We moeten dus van baanzekerheid naarinkomenszekerheid.”
Ik wil 6 procent van de premie die nu naar UWV gaat gebruiken om ziekte of werkloosheid te verzekeren
,,Ik wil 6 procent van de premie die nu naar UWV gaat gebruiken om ziekte of werkloosheid te verzekeren. Daarbij is de termijn dat je een uitkering krijgt niet gemaximaliseerd. Je krijgt het tot je pensioen, 68 jaar."
Nog eens 6 procent van het geld wordt in een persoonlijk fonds van de werknemers gestopt, als opleidingsbudget. ,,Partners, verschillende opleidingsinstituten, beheren het geld. Stel dat ze bijvoorbeeld merken dat een schoonmaker geen Nederlands spreekt. Dan kan dat scholingsbudget gebruikt worden om een cursus aan te bieden. Zo zorg je ervoor dat die schoonmaker bij baanverlies eerder aan een andere baan komt."
Niet de politiek in, want als ondernemer kun je pas echt wat veranderen
,,Steldat we nu al weten dat stratenmakers na hun veertigste jaar fysiekhet werk niet meer aankunnen en de ziektewet ingaan", schetstBelgraver. ,,Dan kunnen we alvast een opleiding aanbieden. Dewerknemer mag in principe niet weigeren, als hij later aanspraak wilmaken op de uitkering. Maar het gaat wel in goed overleg. Er wordtgekeken waar je verdere ambities liggen. Dat is ook voor ondernemers interessant. Zo voorkom je dat je mensen moet betalen die eigenlijk niet meer op hun plek zitten."
Lees ook: Prinsjesdagbesluit startups: ‘Een belangrijke stap vooruit in the war for talent’
Volgens Belgraver kan dat prima zonder dat het meer gaat kosten. ,,Inmijn Troonrede geef ik al aan wat er moet gebeuren om het voorondernemers en werknemers allemaal beter te regelen: verlaag debelasting op arbeid en verhoog de belasting op vermogen, bezit engebruik. Dan kunnen ondernemers weer zonder risico mensen aannemen enblijft de afstand tussen rijke en arme mensen klein.”
Zijn alternatieve Troonrede heeft ookbuiten de media iets losgemaakt. Belgraver pakt er een mail bij vaneen 70-jarige, die zich zorgen maakt over de toekomst van zijnkinderen en kleinkinderen. De Troonrede was juist een lichtpunt in de'neo-liberale kaalslag' van de laatste decennia. En of Belgraver nietde politiek in wil? ,,Die ambitie heb ik niet. Dan moet ik mee in hetsysteem. Als ondernemer kan ik echt wat veranderen.”
Overheid is goed in normeren, niet in preventie en motivatie
,,Ik heb mezelf de afgelopen tijd devraag gesteld in wat voor land ik wil wonen en werken. Het antwoordis simpel: in een land waarin iedereen gelijke kansen heeft en zelfde regie over loopbaan en inkomsten kan hebben. In een land waarwelvaart eerlijker verdeeld wordt. In een land waar niet de waan vande dag de dienst uitmaakt, maar een realistische en positieve blik opde toekomst. Daar zijn we nog niet.”
Om de daad bij het woord te voegenheeft Belgraver De Grootste Werkgever van Nederland opgezet.,,Begrijp me goed, Verloning.nl is gewoon een commercieel bedrijf,daar verdien ik mijn geld mee. De Grootste Werkgever wordt een soortvan private UWV, waarin we alles organiseren voor ondernemers enwerkenden. We halen het dan bij de overheid weg. Die is goed innormeren, maar slecht in preventie en motivatie. Via de GrootsteWerkgever zorgen we dat werknemers zich ontwikkelen en fit zijn om debaan te doen. Dat heeft voor iedereen voordelen. Ik ben niet deallerbeste in het verzinnen van namen, dat geef ik toe, maar de naamgeeft wel ons streven aan. En op zijn Rotterdams: dat gaat onslukken.”