Als een werknemer zijn baan verliest, heeft hij in de meeste gevallen recht op een transitievergoeding. De hoogte van het bedrag hangt af van het aantal dienstjaren. De vergoeding geldt ook voor medewerkers die na twee jaar ziekte afvloeien en arbeidsongeschikt worden verklaard. Bedrijven worden daar nu nog voor gecompenseerd, maar dat wil het kabinet dus afschaffen. Alleen bedrijven tot 25 werknemers krijgen straks nog compensatie voor de transitievergoeding.
Bezuinigingsmaatregel met drastische gevolgen
Werkgeversorganisaties zijn woedend om deze plannen en eisen dat het van tafel gaat. Ook Erik Ziengs, voorzitter van ondernemersorganisatie Ondernemend Nederland (ONL), is er niet over te spreken. ,,Deze bezuinigingsmaatregel heeft drastische gevolgen voor de wendbaarheid en financiële weerbaarheid van ondernemers”, zegt hij. Ziengs omschrijft de gevolgen voor een gemiddeld mkb-bedrijf. ,,Neem een staalbedrijf met veertig fulltime medewerkers. Stel je hebt twee fulltimers die al 25 of 30 jaar bij jou werken. Ze worden langdurig ziek en gaan daarna 100 procent afgekeurd de deur uit. Je praat dan al gauw over kosten van meer dan een ton. Terwijl die bedrijven al verschrikkelijk dunne marges hebben en niet zomaar tonnen winst maken. Daarnaast blijven de kosten van energie en personeel ook maar stijgen. Dus dit is echt killing voor die groep ondernemers. Dit is te gek voor woorden.”
Ondernemers zullen hierdoor eerder in financiële problemen raken en eerder overwegen te stoppen met hun bedrijf
Erik Ziengs Ondernemend Nederland
Ziengs benadrukt dat deze regeling ondernemers direct in de financiële problemen kan brengen. ,,Het is in bepaalde sectoren al lastig voor bedrijven om überhaupt te blijven draaien. Door hoge personeelslasten en dure inkoopprijzen is het voor ondernemers al bijna onmogelijk deze kosten te verwerken in de consumentenprijs, zoals in de retail. Ondernemers zullen hierdoor eerder in financiële problemen raken en eerder overwegen te stoppen met hun bedrijf, dat kan niet de bedoeling zijn.”
Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland) richting Den Haag: ‘Ondernemer kan niets met zwabberende overheid’
Ondernemersklimaat en regeldruk
Volgens Ziengs ligt dit plan ook niet in lijn met de plannen van de Minister van Economische Zaken, Dirk Beljaarts, om het ondernemersklimaat in Nederland te verbeteren en de regeldruk te verlagen. ,,Het Ministerie van Economische Zaken wil een positieve richting op voor ondernemers, maar andere ministeries trekken hun eigen plan en willen ergens geld vrij krijgen. Ik denk dat Dirk Beljaarts even met zijn collega’s om de tafel moet.”
Ook Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, waarschuwt voor de gevolgen van de regeling. ,,Het kabinet gaat ervan uit dat bedrijven dit wel kunnen betalen, maar dat is niet altijd zo.” Daarnaast benadrukte Vonhof vorige week, bij de uitreiking van de Nationale Ondernemersprijs, dat een ondernemer niets heeft aan een zwabberende overheid.
Afschaffen transitievergoeding
ONL stelt voor om de verplichte transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid volledig af te schaffen. ,,Onder Kabinet Rutte II is er een transitievergoeding ingevoerd om mensen van werk naar werk te begeleiden. Dat was de oorspronkelijke opzet, maar langzamerhand is dat een soort gouden handdruk geworden. Het is heel erg raar dat je een transitievergoeding moet betalen aan iemand die langdurig ziek is geweest”, zegt Ziengs.
Mocht de transitievergoeding overeind blijven dan pleit Ziengs ervoor om de kosten die een werkgever maakt tijdens de re-integratie van de werknemer, te kunnen verrekenen met de transitievergoeding. ,,Dit motiveert werkgevers extra om het re-integratieproces optimaal te benutten en kan bijdragen aan meer welwillendheid vanuit de werkgevers- en werknemerskant.”
Lees ook: Ondernemers duidelijk op eerste OndernemersTop: minder regels, meer vertrouwen