Nieuws Personeel
Ondernemers blijven flexibel met thuiswerken personeel
Sinds de coronapandemie is thuiswerken een blijvertje. Veel Nederlanders werken op dinsdag en donderdag nog vaak op kantoor. Zo'n 88 procent van de werkgevers heeft volgens nieuw onderzoek van het AWVN geen beleid om de bezetting op kantoor over meerdere dagen te spreiden. Werkgevers laten de keuze liever aan het personeel zelf.

Beeld: Shutterstock
Bij vrijwel alle werkgevers werken mensen thuis, zo bericht NU.nl. Ongeveer 60 procent van het personeel doet dat regelmatig, en dan gemiddeld twee dagen per week, blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN.
,,Verplichten om naar kantoor te komen gebeurt meestal niet, maar stimuleren wel", zegt Mathijs Roodenburg, beleidsadviseur van AWVN. ,,Dat is ook goed voor de sociale cohesie. En inwerken is dan makkelijker."
Lees ook: Werkgevers verwachten personeel steeds vaker op kantoor
Dinsdag en donderdag populair
Op kantoor zijn dinsdag en donderdag de populairste dagen. Dat is te zien aan de drukte op de snelweg, in de trein en bij bijvoorbeeld de kinderopvang. Op vrijdagen is het in bedrijfspanden stil en werken veel mensen juist thuis.
Door de thuiswerkdagen meer te spreiden, zouden mensen minder in de file staan en is er op kantoor meer plek om te werken. ,,Maar werkgevers laten de keuze van dagen graag aan de mensen zelf", zegt Roodenburg.
"Als iemand z'n werk goed doet, wie zijn wij dan om nadrukkelijk op één dag te sturen?"
Werkgevers spreiden personeel niet over de week
Ongeveer 88 procent van de werkgevers heeft volgens het AWVN-onderzoek geen beleid om de bezetting op kantoor over meerdere dagen te spreiden. Het personeel zou er niet op zitten te wachten. Volgens Roodenburg hebben we vooral een 'dinsdag-donderdagmaatschappij' doordat veel mensen parttime werken, op dagen als woensdag en vrijdag. De werkgevers vinden de drukte op die twee dagen geen groot probleem en willen dus ook niet bijsturen.
,,Als iemand z'n werk goed doet, wie zijn wij dan om nadrukkelijk op één dag te sturen? Verplichten om op woensdag te komen, lijkt me niet handig. Dan gaat een werknemer mogelijk naar een andere baan kijken", citeert Roodenburg werkgevers.
Lees ook: Files en volle treinen: helft werkenden wil wel anders, maar werkgever moet erom vragen
'Later beginnen om spits te mijden is niet altijd optie'
Ook de ochtend- en de avondspits zijn een gevolg van de situatie dat de meeste mensen op min of meer hetzelfde moment naar kantoor willen. Die drukte merkt de NS ook. Daarom wil de vervoerder reizen in de spits 7 procent duurder maken, boven op andere prijsverhogingen. De overheid heeft daar groen licht voor gegeven. Drie kwart van de werkgevers laat in het onderzoek weten dat ze hun personeel ondanks die heffing niet vragen om op andere tijden naar hun werk te reizen.
De AVWN verwacht dat zo'n spitsheffing niet veel effect heeft en vindt dat het openbaar vervoer betaalbaar moet blijven voor personeel. ,,Dat tijden niet veranderen door zo'n heffing komt ook doordat de meeste werknemers toch nog met de auto komen", zegt Roodenburg. ,,Verder laten werktijden dit niet altijd toe. Die worden bepaald door de aard van het werk, of door tijden van school en kinderopvang. Later beginnen is dus niet altijd een optie."
Lees ook: Hoe ga jij als leidinggevende om met introverte (en extraverte) werknemers?
Werkgevers willen meer ruimte voor thuiswerkvergoedingen
Ook thuis beginnen en na de spits naar kantoor komen lijkt niet te worden gestimuleerd door werkgevers. Daarbij speelt mee dat je als werknemer een thuiswerkvergoeding óf een reiskostenvergoeding kunt krijgen. ,,Door fiscaal beleid is het niet allebei mogelijk. Als dat wel zou kunnen, zijn werkgevers wel bereid beide vergoedingen te betalen, als je kunt aantonen dat je twee uur thuis hebt gewerkt en zes uur op kantoor bent geweest", beweert Roodenburg.
Twee op de drie werkgevers zouden sowieso meer ruimte willen voor vergoedingen voor thuiswerk of woon-werkverkeer, blijkt uit het AWVN-onderzoek. Ze zouden hun vergoedingen verhogen als de fiscale ruimte ook groter wordt.