Nieuws Personeel
Corona maakt bedrijfskantine veelal overbodig: dit kan dé oplossing zijn
Wat moet je als ondernemer nog met een cateraar als driekwart van je personeel thuis aan het werk is? Heel simpel: niks. Nu het besef is ingedaald dat de coronacrisis blijvende gevolgen heeft voor het kantoorleven, denken meer en meer bedrijven na over hun kantine na de acute crisis. Het Dordtse Selecta, dat werkt voor 20.000 klanten in Nederland, zegt dé oplossing te hebben.

Een mini-supermarkt zou je het kunnen noemen, volgens het AD. Drie blinkende koelvitrines vol fruit, blikjes fris, speltbroodjes met gebraden kip en broodjes bal. Voorverpakt, dat wel. Want de tijd dat een man of vrouw elke dag vanachter een gaarkeuken een warme maaltijd serveert is door het besmettelijke coronavirus voorbij.
De Foodie's - inderdaad in meervoud, zoals de mini-supermarkt heet - is het nieuwste concept van Selecta. Het van origine Zwitsers bedrijf dat al jaren langs de A16 bij Dordrecht is gevestigd en werkt voor 20.000 klanten in Nederland, installeert het inmiddels bij advocatenkantoren en in fabrieken, maar ook bij tuinders in de Biesbosch en een grote zorgverzekeraar in het midden van het land. Meer en meer bedrijven hebben inmiddels contact gezocht, zegt commercieel directeur Sjoerd van den Dungen (38). Ruim vijftien Foodie's zijn al geplaatst, een handvol anderen zijn in aanbouw.
,,Het mooie van een Foodie's - wij noemen het een ‘grab and go-concept’ - is dat je hem op allerlei manieren kunt samenstellen. Het bestaat namelijk uit meerdere componenten: koelvitrines voor dranken, fruit of voor broodjes. Maar ook een koffiecorner en ‘rekken’ waar zakjes chips of chocoladerepen te halen zijn. Het ene bedrijf heeft negen onderdelen nodig, een ander twee. Dat hangt af van de omvang van het bedrijf en de wensen van het personeel’’, zegt hij.
Lees ook: Dankzij coronacrisis krijgen maaltijdboxen een enorme boost
Direct corrigeert hij zich. Want de omvang van een bedrijf is sinds de pandemie niet langer leidend als het gaat om de inrichting van en het assortiment in de bedrijfskantine. Het gaat om de bezettingsgraad op de kantoren. De tijd dat ‘jan-en-alleman’ om 07.30 uur naar kantoor reed en om 17.00 uur naar huis ging is voorgoed voorbij. Personeel stapt binnen op het moment dat zij het kantoor nodig hebben voor een creatief overleg of het ondertekenen van bepaalde documenten.
Vrijwel alle bedrijven hebben de eerste coronamaatregelen inmiddels getroffen. Stickers plakken op de vloer, ‘kuchschermen’ tussen de bureau's en duidelijke looproutes zodat collega's elkaar niet besmetten. Volgens Van den Dungen wordt er nu een stap verder gedacht. ,,De kantoorfunctie willen we behouden, blijkt uit allerlei onderzoeken. Alleen zitten bedrijven nu in onzekerheid omdat ze niet goed weten waar ze goed aan doen. Moet mijn personeel thuis werken? Ja. Maar moeten zij ook een binding houden met het bedrijf en hun collega's? Ook ja. En dan moet er nog op de kosten worden gelet.’’
Gezonde snacks
Precies in dat gat kan de Foodie's springen, stelt hij. ,,Niemand zit straks meer veertig uur per week op kantoor. Het naar kantoor gaan wordt een ‘uitje’ om even met je team te overleggen. Want er is bewezen dat face-to-face-brainstorms waarbij je bepaalde emoties kunt zien effectiever is dan via een videoverbinding. Je merkt dat bedrijven er nu voor proberen te zorgen dat wanneer er personeel op kantoor is, de voorzieningen daar ook goed zijn. Daar komt nog eens bij dat vitaliteit en gezondheid nu centraal staat: dan komt de Foodie's met ook gezonde ‘snacks’ en maaltijden goed van pas.’’
,,Toen de crisis uitbrak hebben we de Foodie's doorontwikkeld naar een product dat nóg beter bij deze tijd past"
De mini-supermarkt is daarnaast coronaproof omdat het van a tot z functioneert op zelfbediening. Daarbij levert Selecta de klant elke ochtend een ‘vakkenvuller’ om er voor te zorgen dat de verse producten ook daadwerkelijk vers zijn. Omdat het Dordtse bedrijf ook levert aan onder meer tankstations langs de snelwegen kennen ze de behoefte van ‘werkend Nederland’ maar al te goed. ,,Gek genoeg is de koffie-verkoop bij de pomp gegroeid sinds corona is uitgebroken. Mensen gaan op andere tijden de weg op en hebben gebroken met hun standaard routine. Ze denken: ach, ik heb zin in koffie, dus drink ik dat nu. Dat gaat op kantoor ook zo zijn. Omdat de Foodie's met zelfbediening werkt, is dat op het werk goed mogelijk.’’
Cappuccino met karamel
Personeel binden en hen blijven boeien. Daar gaat het om. Want wie de hele dag thuis aan het werk is en tegen de blinde muur van de studeerkamer tuurt kan de binding met het bedrijf waarvoor hij of zij werkt weleens gaan missen. Een korte bespreking op kantoor kan daarin wonderen doen, merken veel directeuren. ,,We waren al bezig met het ontwikkelen van de Foodie's, maar toen de crisis uitbrak hebben we het doorontwikkeld naar een product dat nóg beter bij de coronatijd past. We wisten dat hier behoefte aan zou komen’’, zegt Van den Dungen.
Lees ook: Martin Hersman: 'Als fysieke basis niet in orde is, kan je brein moeilijk blijven presteren'
Temeer omdat een aantal ‘kantoorbedrijven’ nadenken over hun toekomst. ,,Bedrijven willen besparen én hun personeel tevreden houden. Door hen thuis te laten werken en toch op kantoor de luxe te geven die ze nodig hebben, kan dat. En dan zijn de meesten ook nog wel bereid om iets te betalen voor een bijzondere cappuccino met karamel die ze thuis dan weer niet hebben.’’