Nieuws Personeel

Overvallen boekenverkoopster krijgt veel steun en cadeautjes

Een stapel royale chocolade repen in de kleuren van de regenboog, bossen bloemen, snoep, kaartjes en heel veel berichtjes via de sociale media. Aan aandacht heeft Marischka Verbeek geen gebrek, schrijft het AD.

MAAIKE KOOISTRA | FOTO: AD 20 maart 2017

Savannah

Eigenares Marischka Verbeek van boekhandel Savannah Bay in de Utrechtse binnenstad heeft 'the day after' de schrik nog in haar lijf zitten van de overval op haar boekwinkel. Maar na een slechte nacht komt ze zaterdag in een warm bad terecht. ,,Iedereen heeft zoiets van: Een boekhandel overvallen, wie doet dat nou? Het is immers niet zo dat de man binnenstormde en de verzamelde werken van William Shakespeare opeiste'', grapt ze.

Intuïtie

De lucht is duidelijk wat opgeklaard door de hartverwarmende reacties van klanten, buren en andere ondernemers. Het was kort voor sluitingstijd, toen een van haar medewerksters alleen in de winkel stond. Verbeek en een andere collega waren achter. ,,We hoorden wel dat er iemand binnenkwam en dachten aan een klant. Ik dacht nog: wat praat ze raar. Op intuïtie ben ik gaan kijken. Ze bleek heel hard te praten om ons te proberen te waarschuwen.''

Geen vooropgesteld doelwit

Het alarmnummer 1-1-2 was snel gebeld, maar de dader was even snel gevlogen. Een greep in de kassa, een buit van een euro of 60. Daar bleef het bij. Maar de schrik zit er goed in. Al is het ergens een troost dat de overvaller de winkel vermoedelijk niet als vooropgesteld doelwit had.

Lees ook: Mkb laat geld weer rollen

Crowdfundingsactie voor camera

,,Het schijnt dat hij vlak van tevoren ook al heeft rondgehangen bij een winkel aan de Minrebroederstraat. Het was waarschijnlijk iemand die wanhopig was'', zegt Verbeek.Terwijl ze het vertelt komt er weer iemand binnen. Dit keer met een zak vol hartjessnoepjes. ,,De hele dag wil ik met iedereen knuffelen'', zegt Verbeek. ,,De reacties zijn zo lief.'' Een klant kwam een briefje van 20 euro brengen. ,,En de leverancier van mijn ict wil zelfs een crowdfundingsactie opzetten om camerabewaking te kunnen instellen'', zegt Verbeek. Ze laat het allemaal over zich heen komen. ,,Maar die chocola ... tja, we zitten wel een week voor het boekenbal hè'', verwijst ze naar haar jurk voor die avond.