Nieuws Personeel

Het personeelsbeleid van Netflix: innovatief en tegendraads

Patty McCord mocht toen ze bij online streamingdienst Netflix werkte het personeelsbeleid naar eigen inzicht inrichten. ,,Ik werkte met de meest innovatieve mensen, daar leer je anders van denken. Zij dachten niet 'we gaan het ouderwetse tv-kijken veranderen', maar kwamen met iets compleet anders. Zo innovatief moet je ook durven zijn met je personeel.'' Dat schrijft het AD.

Priscilla van Agteren | Foto: Devi Pride Photography 12 maart 2018

Patty Mc Cord personeelsbeleid netflix HR expert innovatief

De HR-expert heeft haar ervaringen opgetekend in een net verschenen boek: Powerful: Building a Culture of Freedom and Responsibility. Het AD spreekt haar er als eerste Nederlandse medium over.

Bij Netflix gaat het er flink tegendraads aan toe. Klopt het dat jullie werknemers aanmoedigden ergens anders te solliciteren?

,,Het is natuurlijk niet zo dat ze het móésten doen. Maar ze mochten hun ogen openhouden. Want iemand aanhouden alleen om die persoon niet te verliezen, is niet erg productief. En als je ergens solliciteert, kijk je vaak op een andere manier naar je eigen prestaties. Daar profiteert de werkgever ook van."

Lees ook: Waarom Netflix werknemers aanmoedigt om bij andere bedrijven te solliciteren

Werknemers elders laten rondsnuffelen, dat lijkt riskant...

,,Het is onrealistisch te denken dat iedereen altijd bij hetzelfde bedrijf blijft. We moeten eerlijk tegen elkaar zijn. Als je het naar je zin hebt en je levert goed werk, blijf. Als het niet loopt of iemand anders biedt je een mooie kans, pak hem dan. Vind je dat je te weinig betaald krijgt? De beste manier om je waarde te bepalen, is door ergens anders te solliciteren. Zijn ze daar bereid meer te betalen? Trek dan je conclusies."

Wat maakte het Netflix-beleid nog meer uniek?

,,Het was niet echt een beleid, want er waren geen voorschriften. Maar toen ik begon bij Netflix, wilde ik een bedrijf bouwen waarvan het geweldig is dat je er deel van bent geweest. Omdat je er veel geleerd hebt en aan iets unieks hebt bijgedragen. Kortom, het moest goed staan op je cv dat je bij ons gewerkt hebt.''

McCord maakte een powerpointpresentatie over de filosofie van Netflix, die draait om vrijheid en verantwoordelijkheid voor iedere werknemer. Het bedrijf werkt als een sportteam, waar alleen de beste spelers voor mogen uitkomen. Van werknemers worden uitmuntende prestaties verwacht. Wie dat niet meer kan, moet - met een ruime ontslagregeling - het veld ruimen voor een nieuwe speler.

De powerpointpresentatie werd een hit op internet. Veel bedrijven gingen jullie voorbeeld volgen. Had je dat verwacht?

,,Nee, absoluut niet. Ik maakte die presentatie voor onze nieuwe werknemers. Ik hoorde laatst dat die inmiddels zestien miljoen keer bekeken is, ongelooflijk. Kandidaten lazen dat ze 'de vrijheid kregen om te doen wat ze wilden'. Het leek ze te mooi om waar te zijn. Maar natuurlijk zit er een prijs aan vast. Je bent inderdaad vrij om initiatief te nemen en je creativiteit de vrije loop te laten, maar als het misgaat, dan ben jíj degene die ervoor opdraait. Haal je een deadline toch niet? Dan moet jij dat tegen iedereen vertellen die daardoor met zijn eigen werk in de knel komt.''

Lees ook: Onbeperkt vakantie en Max Verstappen als collega: zo lokken bedrijven jong talent

Bedrijven overal ter wereld vragen jou om advies. Wat doen ze verkeerd?

,,De gevestigde bedrijven houden vast aan het traditionele, hiërarchische systeem. Overal zijn protocollen voor. Maar de wereld gaat veel sneller. Werknemers hebben tegenwoordig een computer in hun broekzak. Ze kunnen overal werken. Je moet een beslissing kunnen nemen zonder eerst te moeten wachten op de toestemming van vier mensen.''

Als we op het werk vandaag nog iets kunnen veranderen, wat moet dat zijn?

,,Stop met de dingen die niets uitmaken. Dat klinkt misschien vreemd, maar veel van wat we doen vloeit voort uit gewoonte. Bij Netflix werkte ik met een vice-president die het altijd te druk had. Ik vroeg of ik zijn agenda mocht zien. Ik ging elke vergadering af en vroeg waarom hij daar per se bij moest zijn. Vaak kwam hij niet verder dan, 'Maar ik zit er nou eenmaal altijd bij'. Dus dan zette ik een dikke streep door die afspraak. Toen ik klaar was, had hij opeens alle tijd. Soms is het slimste wat je kunt doen, het gewoon niet doen. Ga niét naar die bespreking of schrijf dat rapport niet, en kijk wat er gebeurt. Mis je niets en kraait er geen haan naar? Dan kun je je die moeite besparen.''

Je bent ook geen fan van het jaarlijkse functioneringsgesprek?

,,Als mensen dat per se willen doen, mogen ze van mij. Maar er gaat een maand werk inzitten, en iedereen heeft er een hekel aan. En waarom beoordeel je het functioneren van je personeel maar één keer per jaar? Zeker in de tech-industrie is een jaar enorm lang. Met alle ontwikkelingen kan in een half jaar iemands baan er compleet anders uitzien. Doe nooit iets omdat iedereen het nou eenmaal zo doet."

Hopeloos ouderwets, dat is hoe de meeste bedrijven hun HR-beleid vormgeven. Werknemers krijgen te weinig vrijheid, én er wordt te weinig van ze verwacht. Dat zegt Patty McCord, de voormalige HR-manager van Netflix.

In functionerings- gesprekken gaat een maand werk zitten en iedereen heeft er een hekel aan

Patty McCord, HR-expert