Nieuws Personeel
Winkeliers gebruiken vaker register frauderende medewerkers
Winkeliers raadplegen steeds vaker een zwarte lijst van frauderende winkelmedewerkers alvorens ze een nieuwe medewerker aannemen. Dat meldt stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) in zijn jaarverslag. Ondernemers keken vorig jaar ruim 353.000 keer in het register, waarmee ze 651 solliciterende fraudeurs buiten de winkeldeur hielden.

Foto: ANP XTRA
Het is het één na hoogste aantal sinds de introductie van de zwarte lijst in 2005, schrijft de FAD, die het zogeheten waarschuwingsregister beheert. Slechts één keer eerder lag het aantal treffers hoger, namelijk in 2015. Toen stonden er 661 op de lijst, aldus het AD. Een winkelmedewerker komt op de fraudelijst terecht als er sprake is van aangifte bij de politie, bewezen fraude en ontslag.
Koppeling waarschuwingsregister detailhandel bij sollicitatie
Dat er vorig jaar veel treffers waren heeft volgens de stichting vooral te maken met de groeiende bekendheid van het register bij winkeliers. Ook bouwen die in hun sollicitatieprocedure steeds vaker een automatische koppeling naar het register in, waardoor een fraudeur grotere kans loopt om tegen de lamp te lopen.
Lees ook: Winkelstraten lopen leeg? Pertinent onwaar, volgens deze retailexpert
Volgens de cijfers werden vorig jaar nog eens 531 ex-medewerkers op de lijst gezet. Alleen aangesloten bedrijven kunnen dat doen en alleen zij hebben ook toegang tot het register. Wie in het systeem staat, kan voor maximaal vier jaar worden uitgesloten van werk bij een groot deel van de detailhandel. De periode dat iemand op de lijst staat, is afhankelijk van onder andere de zwaarte van het vergrijp en van iemands functie.
Effectief middel tegen fraude winkels
De FAD is tevreden over het resultaat en ziet het register als een effectief middel om interne fraude te bestrijden. ,,Uit de nieuwste cijfers blijkt dat het werk van de FAD ervoor zorgt dat de schade als gevolg van interne fraude sterk wordt teruggedrongen. Iedere treffer in het register betekent immers dat mogelijke schade wordt beperkt”, reageert secretaris Bert van Steeg.
Lees ook: Kruidvat, Rituals en IKEA als een van de weinige retailers futureproof
De stichting benadrukt verder dat ze voor onbepaalde tijd een verklaring heeft van rechtmatigheid voor het delen van strafrechtelijke gegevens tussen deelnemers en dat die valt onder de bestaande privacywetgeving (AVG).