Nieuws Salaris
Dit bedrijf verzorgt 1,2 miljoen correct berekende salarisstroken
Het lijkt een vanzelfsprekendheid, en dat moet het ook zijn: het salarisstrookje. Het Tilburgse bedrijf Loket.nl is cruciaal in de aanmaak van 1,2 miljoen van die uitbetalingen. En daar zit heel wat werk achter. ,,Je moet er net zo op kunnen vertrouwen als op de stroom uit je stopcontact.”

Hoera! Het nieuwe salaris komt eraan, schrijft AD. Rond de 25ste januari valt het digitaal binnen. Het verheugende nieuws: het is netto zo’n vier tientjes gegroeid. Nou ja, nieuws... Het stond begin deze maand al in alle kranten. Bij Loket.nl in Tilburg hadden ze dat ook wel de wereld in willen slingeren. ,,Maar een ander bedrijf was ons voor”, zegt consultant Igor Timmermans. ,,Het scheelde maar een paar uurtjes, jammer. Het is elk jaar weer een spel: wie kan als eerste het nieuwe loonstrookje duiden?”
Loonstroken zijn voor Loket.nl een belangrijke reden van bestaan. Ze hebben er geen weet van, maar bijna 1,2 miljoen Nederlanders ontvangen door tussenkomst van het bedrijf hun correct berekende salaris. ,,Op het terrein van het midden- en kleinbedrijf zijn we de grootste”, aldus directeur Arnold Barendrecht.
Lees ook: Ontzorgen: de kansen van een salarispartner voor ondernemers
Dat is precies de sector waar de Van Spaendonck Groep zich met zijn dienstverlening op richt. Loket.nl is een van de vier onderdelen van deze Tilburgse eeuweling, en een groeiende. Van z’n inspanningen hebben 145.000 mkb-bedrijven (met ieder pakweg tussen de 10 en 300 personeelsleden) gemak. Dat hangen ze niet aan de grote klok, al staat supermarktconcern Jumbo wel op de Loket-site vermeld.
Zolang werknemers hun verdiende loon maar op tijd krijgen
De werknemers gaat het er natuurlijk om dat ze op tijd hun werkelijk verdiende loon krijgen. Dat is volgens de directeur vrijwel altijd het geval. Twee datacenters op Schiphol en een backup-server in Waalwijk moeten daar aan meehelpen. ,,Als er een foutje voorvalt, zit dat in menselijk handelen. Niet in het technische verhaal.”
,,Het moet ook vanzelfsprekend zijn. Je moet er net zo op kunnen vertrouwen als op de stroom die uit je stopcontact komt. Met onze medewerking wordt ieder jaar 15 miljard euro verloond. Dus de impact op de samenleving is enorm.”
Tekst gaat verder onder de foto van directeur Arnold Barendrecht (links) en consultant Igor Timmermans. Foto: Jan van Eijndhoven
Je zou voor je kunnen zien hoe een grote horde mensen van Loket.nl in het kantoor aan het Reitseplein dag in dag uit nauwgezet reeksen euro’s voor en achter de komma in zit te tikken. Niets is minder waar. Dat karwei hebben die 145.000 werkgevers toevertrouwd aan administratiekantoren of accountants. Maar die werken wel met het digitale platform, het ‘loket’ waaraan Loket.nl zijn naam en zijn verdienmodel dankt.
Bijna 400 administratiekantoren en accountants nemen softwarepakket af
Het bedrijf ontwikkelde het softwarepakket en houdt het continu up-to-date. Een kleine 400 administratiekantoren en accountants - bekende regionale namen: BDO en Van Oers - nemen het af, en die moeten er blindelings op kunnen vertrouwen.
Het is voor Loket.nl zaak dat platform voortdurend te verfijnen. Hoe kun je alle veranderingen in de wereld van fiscale regels, inhoudingen en onkostenvergoedingen snel en accuraat invoeren? ,,We hebben ruim honderd partners waarmee we kunnen koppelen om het voor de werkgever efficiënter te maken”, zegt Timmermans.
"We hebben ruim honderd partners waarmee we kunnen koppelen om het voor de werkgever efficiënter te maken"
Alle kennis van een berg cijfers
Hoewel het loonstrookje er maand op maand in opzet hetzelfde uitziet, gebeurt er vooraf steeds opnieuw een hoop. ,,Een nieuw pensioenakkoord kan impact hebben. Er kan een andere verzuimregeling worden ingevoerd. Een werknemer neemt ouderschapsverlof op. Dat soort dingen proberen we elke dag slimmer in te richten.”
Dat is meer dan een it-kwestie. ,,Wij moeten alle kennis van die berg cijfers hebben. Zo hebben we een expert in huis die iedere wijziging in de cao’s per bedrijfstak bijhoudt en invoert. En als de Belastingdienst half december met nieuwe tabellen komt, beginnen we die al in te lezen in onze software.”
Lees ook: Bij uitzendbureau L1NDA kunnen flexwerkers direct zelf loon opnemen
Als het nettoloon maar klopt als uitgangspunt
Die bevat in de basis per werknemer de vaste gegevens: bruto loon, vaste onkostenvergoedingen en inhoudingen, zoals voor woon/werkverkeer. Dat is het vaste pakket. De variabele mutaties (een inhouding voor een verkeersboete, een studievergoeding, gedeclareerde zakelijke reizen) liggen op het bordje van de administratiekantoren. Of van de werkgever. Dat varieert nogal. Timmermans: ,,De ene ondernemer komt als het ware met een schoenendoos vol administratie naar de accountant: ‘hier heb je het’. Andere werkgevers voeren veel zelf in Loket.nl in. Hoe dan ook is het uitgangspunt: als het netto loon maar klopt.”
Over Loket.nl
Loket.nl heeft dagelijks 27 eigen personeelsleden aan het werk. Maar er zijn ‘in eigen huis’ veel meer mensen die bijdragen aan de maandelijks bijna 1,2 miljoen salarisstroken. ,,In totaal komen we wel op zestig tot zeventig”, zegt directeur Barendrecht.
Het gaat dan om medewerkers van de andere bedrijven die in het Van Spaendonck Ondernemingshuis aan het Reitseplein zitten. Dat zijn leden van dezelfde familie: ze werken allemaal onder de paraplu van de Van Spaendonck Groep.
Binnen dat geheel heeft Loket.nl zijn wereld gaandeweg uitgebreid naar ‘digitale HR’. ,,Behalve met het loonstrookje helpen we via de accountant ondernemers met alles wat ze op nodig hebben wanneer ze personeel in dienst hebben.”
Verlofregeling, verzuimadministratie, urenregistratie, koppeling met boekhoudpakketten, voordeeltjes voor werknemers: in principe kan Loket.nl volgens Barendrecht voor zo’n totaalpakket alles op poten zetten.