Nieuws Salaris

'Minimumloner kost werkgever per maand minstens 225 euro meer dan in 2022'

Vanaf 1 januari 2023 is het wettelijk minimumloon gestegen en ging het laagste loon met ruim 10 procent omhoog. De verhoging heeft gevolgen voor veel werkgevers in Nederland. Volgens Igor Timmermans, consultant HR- en salarisadministratie bij Loket.nl, stijgen de personeelskosten voor een minimumloner in 2023 met zo’n 225 euro per maand.

Van onze redactie 30 januari 2023

Minimumloonstijging minimumloon personeelskosten igor timmermans loket

Foto: Shutterstock.

,,Die verhoging zal het meest voelbaar zijn voor mensen die in restaurants, winkels of in de landbouw werken", stelt Timmermans na onderzoek. ,,In 2023 stijgen de directe loonkosten van een 21-jarige minimumloner naar ruim 2.408 euro per maand. In 2022 was dit nog zo’n 2.182 euro per maand, een stijging van bijna 226 euro. De werknemer ontvangt een loon van 1.934,40 euro."

Lees ook: Eus Peters (Raad Nederlandse Detailhandel) 'Stijging minimumloon en huur is mooi, maar retail kan het niet betalen'

Horeca, detailhandel en ambachten merken het meest van minimumloonstijging

,,Bij de berekening is geen rekening gehouden met indexatie en eventuele wijzigingen in pensioenen of andere indirecte loonkosten. Daarnaast is ervan uitgegaan dat werknemers de loonheffingskorting hebben toegepast. De loonkostenstijging is voelbaar bij veel werkgevers in Nederland. In het Nederlandse mkb verdient 13 procent van de werkzame beroepsbevolking het minimumloon. Maar de horeca, detailhandel en ambachten en het agrarisch bedrijf merken daarvan het meest. Zij vertegenwoordigen bijna de helft (47,5 procent) van alle minimumloners in het mkb."

Lees ook: Werkgeversorganisaties: wees terughoudend met loonsverhogingen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws