Nieuws Salaris

Waarom 84 miljoen voor Virgil van Dijk een slimme zakeninvestering kan zijn

Liefst 84,4 miljoen transfergeld voor de 26-jarige verdediger Virgil van Dijk. In dit stuk uiteengezet waarom dit een rendabele investering kan zijn. Inclusief een lijst van duurste voetbaltransfers van het AD.

MIKOS GOUKA 29 december 2017

Virgil van dijk 84 miljoen investering voetbaltransfer rendabel marketing marktconform zakeninvestering

Woensdagavond verhuisde Virgil van Dijk van Southampton naar Liverpool. Als een 26-jarige verdediger uit Nederland, die nog nooit actief was op een EK of WK, een jongen ook die door de Nederlandse topclubs ooit totaal werd genegeerd, een Brabander die door onze beste trainer Louis van Gaal zelfs totaal niet serieus werd genomen, nu voor 84,4 miljoen over de toonbank gaat, wat is dan in vredesnaam de volgende stap?

Lees ook: Neymar: zo zit de handige Qatar-deal van 550 miljoen in elkaar

Steenrijke eigenaar

Met de transfer van 'onze eigen' Virgil van Dijk is de transfermarkt volledig geëxplodeerd. Ja oké, Neymar verkaste afgelopen zomer van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain al voor een veelvoud over van La Liga naar Ligue 1. Omdat de steenrijke eigenaar van de Franse topclub schaterend de afkoopsom van 220 miljoen euro op tafel legde. Maar PSG haalde toen wel een Braziliaanse international binnen. Een aanvaller bovendien, met een volle prijzenkast en met een commerciële waarde om van te watertanden. Een boegbeeld van het sportmerk Nike ook.

105 miljoen

Maar aan de andere kant: Borussia Dortmund hengelde afgelopen zomer 105 miljoen euro binnen voor Ousmane Dembélé, maar trainer Peter Bosz struikelde omdat hij dat geld weer uitgaf aan aanvallende versterkingen in plaats van zijn defensie. Ook verdedigers zijn dus veel geld waard. En de gekte? Wen er maar aan. In zijn tijd als manager van Chelsea vond José Mourinho Romelu Lukaku niets bijzonders. Afgelopen zomer liet de Portugees zijn huidige werkgever Manchester United doodleuk 84,7 miljoen euro neertellen voor de Belgische spits, die hij in Londen nog de deur had gewezen.

Wereldwijde merchandising

In Parijs vertelden ze in augustus dat de transfersom van Neymar in recordtempo zou zijn terugverdiend via de wereldwijde merchandising van de club. De Qatar Investment Authority (QIA) had ook geen enkele slapeloze nacht van de 36 miljoen tekengeld voor het kamp Neymar en het recordsalaris van 60 miljoen euro bruto per jaar gedurende vijf seizoenen.

Prijsgrens

Na die recordtransfer belde deze krant met zaakwaarnemer Rob Jansen, directeur van Wasserman. De Hagenaar barstte toen in lachen uit op de vraag waar de grens nu lag bij de prijs die voor een voetballer zou worden betaald. ,,Wakker worden. Er is helemaal geen grens, joh'', zei Jansen toen. ,,Er gaan straks spelers voor 300 miljoen van de ene naar de andere club, daar kun je vergif op innemen.'

Van Gogh

Jansen denkt dat marketing en televisiegelden de enorme investeringen nog kunnen verantwoorden ook. En de collectieve verontwaardiging in de samenleving? Is een voetballer wel zoveel waard? Loopt het niet volledig uit de klauwen nu? Jansen trekt dan steevast de vergelijking tussen een schilderij van Van Gogh en de prestaties van Messi. Die schilderijen zijn zomaar 200 miljoen waard en bij Messi zou dat bedrag Kamervragen kunnen opleveren. ,,Maar Messi en Ronaldo bieden waarschijnlijk meer plezier aan de samenleving.''

Uit de markt

Toch is er ook verontwaardiging. ,,Van Dijk is dat bedrag zeker niet waard'', zegt de voormalige Engelse topspits Alan Shearer. ,,75 miljoen pond, dat kan niet. De transferbedragen rijzen de pan uit.'' Ex-international Stan Collymore is het met Shearer eens. ,,Zelfs de rijkste clubs prijzen zichzelf binnenkort uit de markt. Absolute waanzin'', zegt Collymore.

Druk

Bij Liverpool halen ze hun schouders op. Op vrijdag 5 januari op Anfield in de derby tegen Everton om de FA Cup is aankoop Virgil van Dijk er voor het eerst bij. Met ongetwijfeld enorme druk op zijn schouders. Maar lang zal dat allicht niet duren, als er al snel meer spelers voor zoveel geld getransfereerd gaan worden.

Lijst duurste voetbaltransfers

1. Neymar (Barça>PSG) 220 miljoen euro

2. Kylian Mbappé 180 miljoen euro*

3. Ousmane Dembélé 105 miljoen euro

Paul Pogba 105 miljoen euro

5. Gareth Bale 101 miljoen euro

6. Cristiano Ronaldo 94 miljoen euro

7. Gonzalo Higuaín 90 miljoen euro

8. Neymar (Santos-Barça) 88,5 miljoen euro

9. Virgil van Dijk 84 miljoen euro

10. Romelu Lukaku 84 miljoen euro

Monaco verhuurde Mbappé voor een jaar aan Paris Saint-Germain. Met optie om hem voor 180 miljoen euro te kopen.

Er gaan straks spelers voor 300 miljoen euro van de ene naar de andere club. Daar kun je vergif op innemen

Zaakwaarnemer Rob Jansen