Nieuws Personeel

Sleutel doorstart ligt bij huurbazen

Het V&D-personeel wordt vanaf morgen niet meer betaald door het UWV. Mocht er alsnog een overeenkomst komen met Roland Kahn, dan nog blijven de winkels minstens een maand dicht. ,,Ze moeten opnieuw worden bevoorraad en personeel moet weer in dienst worden genomen. Dat vergt tijd."

David Bremmer 16 februari 2016

Vendlaplace1065

Lees ook: V&D stort in, Een briefje op de ramen en voedsel in de kliko

De sleutel ligt komende tijd bij de banken en de grote verhuurders, waaronder IEF Capital, dat twaalf belangrijke vestigingen in onder meer Amsterdam, Den Haag en Utrecht bezit. De verhuurders eisen een goede huurprijs en willen daarnaast ook hun panden in kleine steden aan Kahn slijten. De CoolCat-eigenaar wil op zijn beurt in ieder geval de toplocaties in de Randstad en daarbuiten. Bovendien vraagt hij een fikse huurverlaging.

Veel eigenaren zien dat niet zitten, omdat hun bank dan moeilijk gaat doen en zij hun pand moeten afwaarderen. Andersom doet Kahns huisbank ING weer moeilijk als hij water bij de wijn doet. Jos van de Mortel, eigenaar van de V&D's in Den Bosch, Heerlen en Sittard weigert voorlopig in zee te gaan met Kahn en diens Cool Investments. ,,Kahn wil mijn filiaal in Den Bosch, maar niet de panden in Heerlen en Sittard. Zo werkt het dus niet."

Op de achtergrond speelt de nadrukkelijke interesse van het Canadese Hudson's Bay, dat graag in Nederland wil starten. Vastgoedeigenaar Van de Mortel liet er geen gras over groeien. Gistermiddag hield hij een telefonische meeting met het hoofdkantoor van warenhuisketen Hudson's Bay Company in Toronto, Canada. ,,HBC heeft belangstelling getoond voor al mijn panden."

Vakbonden CNV Vakmensen en FNV Handels houden ondertussen hun hart vast. ,,Het personeel verkeert al sinds kerst in onzekerheid," zeggen bestuurders Martijn den Heijer (CNV) en Niels Suijker (FNV). ,,Voor hen is dit zeer stressvol."

Curatoren Kees van de Meent en Hanneke De Coninck-Smolders geven de moed niet op. ,,Er zijn behoorlijk veel panden door verhuurders aangemeld," laten ze via woordvoerder Van Wijk weten. Ze ontkennen stellig dat een tweede leven van de baan is, iets wat het personeel in Rotterdam van hun vestigingsmanager hoorde.

Vastgoedexperts zijn sceptisch over een doorstart van V&D. ,,De V&D filialen zijn oud en versleten, ze zien er bijna uit als een Outletcenter," schetst Robert Bleekemolen, directeur van B&O Retail, het probleem van V&D en zijn 62 filialen. ,,Er is het afgelopen decennium geen stuiver meer in geïnvesteerd. Alleen het filiaal in Leiden is door Sun Capital fraai opgeknapt."

Renovatie kost kapitalen en dat bemoeilijkt een deal tussen Kahn en verhuurders. ,,Om weer wat van de V&D-panden te maken, moet je alles tot het bot strippen en renoveren," aldus Bleekemolen. ,,Dat kost minimaal 1000 euro per vierkante meter." De V&D-directie gaat zelfs uit van 1250 euro per vierkante meter, zeggen bronnen. Die kosten komen deels bij de eigenaren te liggen. Het gaat bij elkaar om honderden miljoenen euro's.