,,Thuiswerken kun je niet afdwingen. In eerste instantie is een werknemer zelf verantwoordelijk dat hij op tijd op kantoor verschijnt”, zegt arbeidsrechtadvocaat Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS tegen NU.nl.
,,De basis waarin dat is geregeld is de Wet flexibel werken. Daaruit volgt dat de werkgever een thuiswerkverzoek ongemotiveerd mag afwijzen. Sneeuw of niet. Een belangrijke vergadering als reden is bijvoorbeeld al voldoende. Of een klus die enkel op de werkplaats gedaan kan worden.”
De praktijk is grillig
Volgens Besselink is er alleen een mogelijke uitweg als er sprake is van hele hevige sneeuwval of gladheid. En dat het dus praktisch onmogelijk is om op het werk te komen. ,,Dan kan een werknemer een beroep doen op goed werkgeverschap. Als iemand aangeeft dat er geen trein rijdt en dat je verder geen vervoer hebt dan zal een werkgever daar naar moeten kijken. Zeker als de werknemer alternatieven aanbiedt om het werk thuis te doen of later in te halen. Dan kan er een situatie ontstaan dat de werkgever dit niet kan weigeren.”
Als iemand aangeeft dat er geen trein rijdt en dat je verder geen vervoer hebt dan zal een werkgever daar naar moeten kijken
Pascal Besselink DAS
Maar de praktijk is grillig, meent Besselink. Er zijn genoeg bedrijven die eisen dat iemand gewoon naar kantoor komt. ,,Een werkgever kan dat afdwingen aangezien er geen absoluut recht op thuiswerken bestaat. Maar er zijn grenzen. Als er bijvoorbeeld geen treinen rijden, het niet mogelijk is om thuis te werken en er echt geen mogelijkheid is om door het extreme weer op het werk te komen. Dan kan je in overleg met de werkgever zodat je weet waar je aan toe bent of om een oplossing te zoeken. Het kan dus zijn dat je een vakantiedag moet opnemen of de uren op een ander moment moet inhalen.”
Conflicten op werkvloer
Besselink benadrukt dat dit soort situaties tot conflicten leiden op de werkvloer. Maar tot rechtszaken komt het niet. ,,Vaak gaat het maar om een dag, dat is voor beide partijen de moeite niet waard. Bovendien wil niemand de arbeidsverhouding hierdoor op scherp zetten. Dus zover komt het vaak niet.”
Werkgeversvereniging AWVN laat weten dat het woon-werkverkeer een zaak is van de werknemers. ,,Wij adviseren bedrijven wel om mensen de mogelijkheid te geven verlof op te nemen in zo’n situatie. En als het kan laat ze thuiswerken. Maar dat geldt niet voor de helft van de beroepsbevolking, bijvoorbeeld als je werkt in een fabriek of in de zorg.”