Nieuws Personeel

Top van T-Mobile moet plaatsmaken

Het roer gaat om bij T-Mobile. Moeder Deutsche Telekom vervangt vier van de vijf directieleden op het hoofdkantoor in Den Haag. Een nieuw managementteam moet de kwakkelende provider er bovenop helpen.

David Bremmer | Foto: ANP 16 juni 2016

T Mobile

Zowel bestuursvoorzitter Mark Klein als financiële man Freddy Dijkman ruimen het veld. Marco Kind stapt op als directeur consumentenmarkt, hetzelfde geldt voor chief technology Lampros Iskos. Marieke Snoep is het enige directielid dat mag aanblijven. Zij is sinds vorig jaar zakelijk directeur.

Volgens Deutsche Telekom is de wisseling nodig om de nieuwe strategie 'Mobile First' uit te voeren. T-Mobile gaat zich daarbij richten op Nederlanders die 24 uur per dag online willen zijn met hun mobiel of tablet. Het nieuwe 4G-netwerk dat excellente beoordelingen krijgt, staat hierin centraal.

Zwaar weer

T-Mobile, met 3,7 miljoen klanten de kleinste grote aanbieder, verkeert al enige tijd in zwaar weer. In een jaar liepen 135.000 klanten weg. De aanbieder mist een vast netwerk en kan niet zoals KPN alles-in-één-bundels voor mobiele en vaste telefonie, tv en internet slijten. Aan de onderkant verliest T-Mobile van Tele2 dat sinds kort een eigen 4G-netwerk heeft en agressief smijt met databundels.

Volgens T-Mobile is de neergang inmiddels gestut. Er zouden weer klanten bij komen. Maar voor de Duitse directie in Bonn gaat het niet snel genoeg. Op de achtergrond speelt de fusie van Ziggo en Vodafone in Nederland. Zodra Brussel zijn fiat geeft, kan de nieuwe combi dezelfde succesvolle verkooptactiek toepassen als KPN.

Topman Klein, sinds mei 2014 aan het roer, zegt T-Mobile met een gerust hart te verlaten: ,,Er ligt een solide basis voor nieuwe groei. Mijn team en ik hebben een belangrijk eerste deel in de transformatie van T-Mobile Nederland afgerond. Het is nu aan een ander managementteam om dit bedrijf naar een hoger niveau te tillen."

Te koop

Onduidelijk is of de vier directieleden allen weg moesten. Ceo Mark Klein heeft in elk geval een nieuwe job: hij gaat in september aan de slag bij Duitse verzekeraar ERGO, in Nederland moeder van rechtsbijstandsverzekeraar DAS.

Vraag blijft wat Deutsche Telekom met T-Mobile aan wil. Afgelopen najaar werd bekend dat de Duitsers een koper zochten. Een kandidaat die de prijs van naar verluidt 3 miljard euro kan ophoesten, werd echter niet gevonden.

Een opvolger voor Klein moet nog worden benoemd. Directeur consumentenmarkt wordt Martin Knauer (52), nu nog directeur bij Congstar, het tweede merk van Deutsche Telekom.