Nieuws Personeel

Twee vakbonden liggen op ramkoers om cao schilders

Vakbond FNV ligt niet alleen op ramkoers met de werkgevers in de schildersbranche, maar ook met de onbekendere vakbond LBV (Landelijke Belangen Vereniging). De kemphanen proberen nu elk hun achterban te bewerken. De FNV sprak maandag met schilders in Zutphen en gisteren in Zwolle.

FRANS EBELTJES | Foto: Frans Paalman 7 september 2016

Schilderscao

Sinds de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de schilders in april stuk liepen, is het hommeles. De FNV is zeer ontstemd over het feit dat werkgeversorganisatie OnderhoudNL na het mislukken van de onderhandelingen in zee is gegaan met een andere partij, namelijk de LBV.

Leiband van werkgeversDat er toen wel afspraken gemaakt konden worden, is volgens de FNV het bewijs dat de LBV geen echte vakbond is en aan de leiband van de werkgevers loopt. "Ze hebben niet eens leden onder de schilders", stelt Dick Koerselman, actiecoördinator van de FNV. "En praten met schilders doen ze ook al niet. Er werden wel zogenaamde informatiebijeenkomsten belegd, maar daarna ook weer afgelast. Er schijnt nu een principe-akkoord te liggen, maar niemand weet wat daarin staat. Het lijkt me een farce als zelfs de werkgevers hun personeel oproepen om naar een bijeenkomst van de LBV te gaan. "

StemlidmaatschapTekenend is volgens de FNV een mail van de HR-afdeling van het landelijk werkende bedrijf SW (met ook een vestiging in Zwolle), waarin personeel opgeroepen wordt om de LBV-bijeenkomst bij te wonen. Een stemlidmaatschap wordt door de baas betaald.

De FNV spreekt van 'een schandalige en laffe manier van doen', die de schilder uiteindelijk 1.800 euro per jaar gaat kosten. "Hun arbeidsvoorwaarden worden op deze manier gesloopt", aldus Koerselman.

StemmingmakerijVan de zijde van de LBV klinkt een heel ander verhaal. "De FNV is kwaad omdat wij de cao hebben overgenomen - iets wat ze zelf ook regelmatig doet - en bedient zich nu van stemmingmakerij en verdachtmakingen om de verdere voortgang te belemmeren", aldus Ger IJzermans, juridisch stafmedewerker en eerste onderhandelaar van de LBV.

Loonsverbetering"We zijn al vanaf 1962 een echte vakbond en hebben ook zeker wel leden onder schilders en glaszetters. Het principe-akkoord wat er nu ligt is anders dan het eindbod dat in april van tafel ging. De FNV weet nog helemaal niet wat er in staat, omdat het eerst door onze leden moet worden beoordeeld. Laat ik dit vast zeggen: er staat een loonsverbetering van in totaal 8,75 procent in en dat is meer dan de 3 procent per jaar die de FNV eiste."

Volgens IJzermans wordt wel degelijk met de schilders in het land gesproken; deze week nog in Vlaardingen, Tilburg en Rotterdam en volgende week in Eindhoven, Nijmegen, Amsterdam en nogmaals Rotterdam. In Zwolle en Utrecht zijn bijeenkomsten afgelast, omdat zich te weinig mensen hadden aangemeld.