Nieuws Personeel
Zo voeren Utrechtse bedrijven de 'War on Talent'
Een kwart van de Utrechtse bedrijven heeft inmiddels productieproblemen door personeelstekort. Vooral ICT, zorg, onderwijs en logistiek kampen met een tekort aan mensen, zo bleek gisteren uit cijfers van het UWV. In sommige sectoren wordt om mensen gevochten. Drie Utrechtse bedrijven vertellen in het AD hoe zij zich in deze ‘War on Talent’ staande houden.

,,Jaarlijks hebben we 400 tot 500 mensen nodig’’, zegt Ron Arendonk, manager recruitment van Conclusion. Tot nu toe lukt dat aardig. De instroom is het afgelopen jaar met een kwart gegroeid. ,,Maar de ‘War on Talent’ is volop gaande’’, voegt hij er aan toe.
Met name gespecialiseerde java-softwareontwikkelaars zijn nauwelijks te krijgen. ,,Een kandidaat kan zomaar kiezen uit dertig vacatures. Dat trekt veel internationale kandidaten, van oudsher uit Azië, maar ook uit Spanje, Portugal en Oost Europa”, aldus Arendonk.
Verschillende smaken
De kracht van het Utrechtse IT-bedrijf is de structuur: 22 ondernemingen, elk met een eigen cultuur en opererend in de top drie van hun segment. ,,Kortom The best of both worlds voor medewerkers. Die 22 bedrijven zijn een sterk argument voor mensen om voor Conclusion te kiezen. Ze kunnen zich hier ontwikkelen. Wil je blockchain of artificial intelligence: al die smaken hebben we en dat vinden mensen aantrekkelijk.’’
Lees ook: Strandtenthouders nu al op zoek naar zomerpersoneel; hun ervaringen
Ondertussen doet de dienstverlener met het hoofdkantoor naast stadion Galgenwaard de nodige moeite om nieuwe mensen te interesseren. ,,We hebben een traineemarkt voor schoolverlaters, onder het motto ‘Aan jou de keuze’. Die heeft toch tientallen kandidaten opgeleverd. Ook zetten we in op omscholing. Het gaat erom dat je een goed denkniveau hebt, maar affiniteit met IT is niet per se nodig. Samen met Hogeschool Amsterdam verzorgen wij opleidingstrajecten die soms wel twee jaar kunnen duren.’’
Persoonlijke skills
Arendonk denkt dat vooral mensen uit het bankwezen –die zijn communicatief en ervaren in klantcontact- potentiële arbeidskrachten zijn voor het bedrijf. ,,Maar we hebben ook wel eens een theoloog gehad. Het gaat om de persoonlijke skills.’’
,,We hebben 140 vacatures open staan, per direct in te vullen”, weet recruitment manager Mark Wybenga van ingenieurs- en adviesbureau Sweco in De Bilt zo op te dreunen. ,,Onze recruitmentmotor staat volop aan. We zijn constant bezig mensen voor ons te interesseren.”
Lees ook: Dit maakt het zo lastig om aan personeel te komen in ICT, zorg en onderwijs
Stedelijke omgeving van de toekomst
Tot nu toe lukt dat behoorlijk, meent Wybenga. ,,We geloven in eigen kracht en dat is het vormgeven van de stedelijke omgeving van de toekomst. Ingenieurs willen graag impact hebben op de samenleving. Ze willen mooi projecten. Maar we merken ook dat we geen kandidaten meer tegenkomen die niet ook elders trajecten hebben lopen. De kunst is ervoor te zorgen dat ze voor Sweco kiezen.”
,,We willen wegblijven bij de grote gekte in de arbeidsmarkt, maar dat lukt niet altijd. Er wordt ook aan onze mensen getrokken. Hier en daar gaat de beloning skyhigh de lucht in.” Daarnaast is wat Wybenga ‘Campusrecruiment’ noemt heel belangrijk voor Sweco: ,,Het is heel belangrijk bij studenten goed in beeld te zijn, zodat ze als ze klaar zijn naar jou toe komen.”
Volgens planning
Tot nu toe heeft Sweco volgen Wybenga ondanks de vacatures wel volgens planning projecten kunnen afronden. ,,Er valt altijd wel een mouw aan te passen, met zzp’ers of andere flexibele krachten, maar we hadden misschien wel meer waarde kunnen toevoegen met die 140 mensen extra.”
De schaarste aan gekwalificeerde arbeidskrachten houdt nog wel even aan, verwacht Wybenga. ,,Het zal voorlopig nog wel een kandidatenmarkt zijn, waarin de sollicitanten het voor het uitkiezen hebben. Er zijn de laatste jaren veel te weinig ingenieurs opgeleid, dus daar blijft veel vraag naar. Voor ons blijft recruitment voorlopig prioriteit nummer één.”
Brexitverpleegkundigen
Bonussen uitkeren is in de zorg 'not done’, daar komt het vooral aan op actieve werving en zelf opleiden van mensen, legt manager HRM Nicky Huizinga van Zorgspectrum in Nieuwegein uit. De koepel van een reeks zorg- en verpleeghuizen in het zuiden van de provincie Utrecht heeft permanent veertig tot vijftig vacatures open staan.
Intussen probeert de instelling er met kunst- en vliegwerk voor te zorgen dat alle bewoners de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dit jaar is in samenwerking met MBO Utrecht een traject gestart om mensen intern op te leiden. ,,Zo krijgen we een gestage instroom van een groep gemotiveerde mensen”, zegt Huizinga. Ook probeert de instelling zij-instromers op te leiden. Lastig is daarbij dat deze mensen eerst aandacht nodig hebben van personeel dat toch al zwaar belast is door ontbrekende collega’s. ,,De kunst is die cirkel te doorbreken”, zegt Huizinga.
Om de vacatures in te vullen, heeft ze ook de blik op het buitenland gericht. ,,Ik heb begrepen dat er best wat verpleegkundigen vanuit Nederland in Engeland werken, als die terug moeten door brexit, dan willen wij ze hier wel hebben.”
Ik heb begrepen dat er best wat verpleegkundigen vanuit Nederland in Engeland werken, als die terug moeten door brexit, dan willen wij ze hier wel hebben