Blog Vitaliteit
Martin Hersman: je wordt het gemiddelde van 5
‘Kinderen kijken naar wat je doet, en luisteren niet naar wat je zegt.’ Deze quote komt van één van de betere trainers die ik ken. Het is zo waar en bijzonder om mee te maken: met jouw gedrag beïnvloed je de mensen dicht om je heen. Jim Rohn (1930-2009, schrijver, spreker) stelde zelfs dat je het gemiddelde wordt van de vijf mensen waarmee je meest in aanraking komt. Eerlijkheidshalve houd ik daar rekening mee.

Het verbeteren van de fitheid en leefstijl van kinderen moet via ouders gebeuren, dat benoemde ik al in mijn vorige columns. Het is toch waanzin dat we erbij staan te kijken hoe kinderen inactiever, zwaarder en ongezonder worden, vooral in hun eerste jaren. Wij als ouders zijn het voorbeeld voor de kinderen en voornamelijk verantwoordelijk, niet de leerkrachten. Er wordt al zoveel in de schoenen van overbelaste leraren geschoven.
Omgaan met stress en focussen
Bij Lifeguard zijn we extra gemotiveerd om dat mensen duidelijk te maken. Pas thuis ook toe wat je bij ons leert over energiemanagement, omgaan met stress en focussen. Het is een missie van mezelf en een reden dat ik veel tijd steek in het begeleiden van jonge schaatsers. Want als ik kijk naar de mensen die echt invloed op mijn ontwikkeling hebben gehad, waren dat naast mijn ouders en leraren de trainers op de judomat en de ijsbaan.
"Het is toch waanzin dat we erbij staan te kijken hoe kinderen inactiever, zwaarder en ongezonder worden"
Zorgwekkende trends
Pas geleden verscheen een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau over het feit dat gezinskenmerken bepalend zijn voor sportdeelname. De trends zijn echt zorgwekkend. Er ontstaat een grote tweedeling in de Nederlandse samenleving.
Hoger opgeleiden blijven langer gezond worden ouder dan praktisch opgeleiden en hun kinderen zijn vaker en langer lid zijn van een sportvereniging. In wijken met een slechte gemiddelde leefbaarheid sporten kinderen vaker op straat in plaats van georganiseerd bij een vereniging. Ieder kind verdient toch evenzeer een kans te sporten?
Inzet buurtcoaches
In die wijken levert de inzet van buurtcoaches veel op. Zij hebben veel invloed op de kinderen en leggen de verbinding tussen de wijken en de sportverenigingen, tussen de ongeorganiseerde en georganiseerde sport. Volgens dit onderzoek wordt te veel verantwoordelijkheid bij deze nieuwe vakgroep gelegd.
Lees ook: Martin Hersman: zo zorg je voor goede energie in je bedrijf
Op een vereniging leer je veel waardevols: verantwoordelijkheid nemen voor je team en jezelf, op tijd aanwezig zijn, samenwerken, winnen en verliezen. Je krijgt er zelfvertrouwen en leert er allemaal vaardigheden waar je later baat bij hebt. Aspecten waar ‘de nationale sportweek’ ook haar aandacht op richt. Toch verliezen sportverenigingen elk jaar weer meer leden en vrijwilligers.
Give something back
Waarom benoem ik dit in deze column? Ouders, leraren, buurtcoaches, trainers en vrijwilligers bij sportverenigingen, allemaal beïnvloeden we mensen en zeker de jeugd. De vraag is hoe we dat doen.
Dat benoem ik in trainingen en daarom vind ik het ook zo mooi dat de Nederlandse Vereniging van Olympische Deelnemers (NVOD) steeds vaker een oproep doet aan oud-Olympiërs: ‘Give something back’. Dat zouden we allemaal kunnen en moeten doen. Het is gemakkelijker kinderen veerkracht en vitaliteit bij te brengen en preventief bezig te zijn, dan er op latere leeftijd meer tijd en energie in te steken om het te repareren.
Martin Hersman
Martin Hersman is Managing Partner bij Lifeguard, spreker, trainer en commentator bij NOS Studio Sport (schaatsen). Na zijn internationale schaatscarrière werkte hij onder meer als Chief Vitality bij de Baak, uitgever bij Sanoma en marketeer bij KPN. Martins ambitie is het om kennis en ervaring van topsport en bedrijfsleven te gebruiken om mensen, teams en organisaties te helpen hun energie beter te richten en beter te presteren. Als lid van de Raad van Advies van De Ondernemer schrijft hij maandelijks een column.