Blog Vitaliteit

Wat we volgens Martin Hersman van F1-kampioen Mario Andretti kunnen leren

'Wetenschappers, politici, lobbyisten, werkelijk iedereen struikelt over elkaar heen bij wat de juiste weg is om uit de crisis te komen', aldus vitaliteitsexpert Martin Hersman. Daarbij speelt een quote van de voormalig F1-kampioen Mario Andretti de laatste weken steevast door het hoofd van het Raad van Advies-lid als hij de nieuwsberichten tot zich neemt. Wat de coureur met de coronadiscussie te maken heeft? Hersman legt het uit in deze blog.

Martin Hersman | Raad van Advies 6 juli 2021

Formule 1 bolides

Wat kunnen wij ondernemers leren van een voormalig F1-kampioen? Foto: ANP

Ik zie dagelijks organisaties die worstelen met wat ze moeten doen. Er worden werkgroepen geformeerd die vooral bezig zijn regels en procedures op te stellen. Apps worden ontwikkeld om werkruimtes te reserveren en de stickers met looproutes kom ik overal tegen. Waar blijft je privacy? Tegelijkertijd kom ik bij enkele organisaties in huis waar weer handen worden geschud.

'We zijn meester in het beperken van risico’s geworden'

Wat mij het meeste opvalt, is de hang naar controle en dat we in één ding heel goed zijn geworden: we zijn meester in het beperken van risico’s. Ik zie dat bijvoorbeeld in het gedrag van mijn eigen kinderen en van starters binnen organisaties. Zij vinden het nagenoeg geen probleem hun eigen privacy te behouden. Wat mag wel en wat mag niet? Als we dit gedrag blijven koesteren, vraag ik me af wie straks nog risico’s durft te nemen, want controle is een illusie.

''Een tennisser weet dat als hij op safe gaat serveren, hij de ballen om zijn oren krijgt''

Martin Hersman, vitaliteitsexpert

De kracht zal hem gaan zitten in het loslaten. Ook dat is vitaliteit waar ik voor sta en organisaties en teams in adviseer. En ik zeg je heel eerlijk: dat zal moeilijk zijn.

Timeline op Twitter ontploft na uitspraken van Boris Johnson over eigen risico's nemen

Als schaatser weet je dat je missers maakt als je sneller gaat dan je ooit ging. Een tennisser weet dat als hij op safe gaat serveren, hij de ballen om zijn oren krijgt. Je eigen kind voor het eerst naar school laten fietsen is doodeng. Ook ik volgde mijn dochters stiekem om te kijken of het wel goed ging.

De Britse premier Boris Johnson verklaarde op 5 juli dat hij de regelingen gaat versoepelen en geeft tegelijkertijd de verantwoordelijkheid terug aan de bevolking. Johnson zegt dat de Britten allemaal voorzichtig de risico's moeten blijven beheersen en afwegingen moeten maken in hun dagelijks leven. Hij stelt ook dat we met deze situatie moeten leren leven. Mijn eigen timeline op Twitter ontplofte direct.

Lees ook: 'Als je nu geen tijd neemt voor je gezondheid, kun je straks flink wat tijd vrij maken voor je ziektes'

'If things seems under control, you’re not going fast enough'

Succesvolle ondernemers vertellen graag over de risico’s die zijn namen en daar luisteren wij met open mond naar. Wat nou als ze alles op safe hadden gespeeld? Phil Knight, de oprichter van Nike, schreef er een geweldig boek over: Shoe Dog. Een must read.

Ik reis veel en als ik bij sportfaciliteiten kom, hangt de quote van voormalig F1-kampioen Mario Andretti bijna overal. 'If things seems under control, you’re not going fast enough'. Misschien zou dat ons gezamenlijke motto de komende tijd moeten zijn.

Lees ook: 'Terug naar de normale situatie. Wat doet dat met je mensen, je bedrijf?

Martin Hersman

Vitaliteitsexpert

Martin Hersman is Managing Partner bij Lifeguard, spreker, trainer en commentator bij NOS Studio Sport. Na zijn internationale schaatscarrière werkte hij onder meer als Chief Vitality bij de Baak, was hij uitgever bij Sanoma en marketeer bij KPN. Het is Martins ambitie om zijn kennis en ervaring in de topsport en het bedrijfsleven te gebruiken om mensen, teams en organisaties te helpen hun energie beter te benutten en beter te presteren.

Hersman is bovendien vanaf het eerste uur lid van de Raad van de Advies van De Ondernemer en schrijft maandelijks een blog voor deze website.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws