Nieuws Vitaliteit

Fitness-ondernemer schrijft boek om klanten te bedanken voor collectiviteitszin

Het heeft zowel iets humoristisch als verbazingwekkends, een eigen (bedrijfs)boek met 176 pagina's over een training van 20 minuten. En toch bestaat het, want fit20 Inside heeft deze maand het levenslicht gezien. Een boek dat is geschreven door de lokale fit20-eigenaar en voormalig journalist Bas Pronk, als dank aan fit20's leden voor hun support in lockdowntijd. ,,Corona heeft ondanks alle ellende toch iets moois gebracht."

Van onze redactie 4 maart 2022

Fit 20 inside bas pronk fitness boek

Bas Pronk, auteur van het boek fit20 Inside. Foto: fit20

Even terug naar die 20 minuten. Dat is de duur van een fit20-training, waarbij een beoefenaar op afspraak en onder begeleiding van een fit20-trainer tot de grenzen van zijn of haar spiervermogen wordt gedreven. Dat maakt mensen letterlijk fitter, zoals de naam fit20 ook belooft.

Opvallend detail is dat je fit20 kunt beoefenen in je normale kleren en je transpireert niet. ,,Terwijl je wel een absolute topprestatie van je lichaam verlangt", zegt Bas Pronk, sinds zeven jaar actief als eigenaar van fit20 Rotterdam Overschie en fit20 Rhoon. Het bedrijf is een van origine Nederlandse franchise, met 130 vestigingen in Nederland en inmiddels in tien landen actief.

Sterke gevoelens oproepen

,,Het is bijzonder om een aantal redenen, maar vooral om de gevoelens die leven bij mensen die het doen. Als jij 20 minuten op een laag tempo fietst, dan heb je er doorgaans geen sterke mening over. Maar als jij 20 minuten op meer dan 95 procent van je spiervermogen wordt aangesproken, op jouw maximale capaciteit ook nog eens, dan levert dat sterke gevoelens op."

,,Zeker als je merkt dat het ergens goed voor is en dat de relatie op de trainingsvloer met de trainer van dienst soms heel bepalend blijkt voor het langetermijnresultaat. Mede daardoor blijf je het doen. Ook als het soms even niet leuk is. Die gevoelens staan aan de basis van dit belevingsboek."

Lees ook: Interactieve fitnessspiegel van Fittar steeds populairder, bedrijf ontvangt investering voor verdere groei

Corona veroorzaakte collectiviteitszin bij klanten

Pronk heeft alle marketingmaterialen van fit20 tot zijn beschikking, maar een belevingsboek was er nog niet. ,,En dat miste ik echt omdat de dynamiek op de trainingsvloer het succes bepaalt", zegt hij. ,,Die beleving van onze fit20'ers was er ook de reden van dat zoveel mensen ons overeind hebben gehouden tijdens de lockdowns. Corona raakte ons zakelijk hard, maar er kwam een collectiviteitszin tot stand bij de klanten. Want het was ook de baan van hun trainer en hun training die op het spel stonden. Echt hartverwarmend hoe we zijn geholpen."

Pronk schreef al eerder de boeken 'Obsessie' (2015) en 'Verander' (2019) en besloot nu dus 'fit20 Inside' te schrijven. ,,Ik zit nu zeven jaar in deze succesvolle franchiseformule, maar had dit boek boek pakweg drie of vier jaar geleden nog niet kunnen schrijven omdat ik toen nog niet de ervaring had met de mensen die dit doen. Hoe zij onze trainers koesteren, hoe wij hen koesteren, wat voor relatie er in die jaren is ontstaan. Het is zo belangrijk dat je je fijn en welkom voelt, dat je geen nummer bent en dat er iets ontstaat. Het is belangrijk dat je samen met een empathische trainer het beste van jezelf vraagt. Ik heb gepoogd dat in een boek tot uitdrukking te brengen omdat er zoveel succesverhalen te vertellen zijn."

Kijk voor meer informatie op de site van fit20.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws