Nieuws Vitaliteit

Game voor carrièretijgers in de overgang: 'Preventieve tool voor gezonde loopbaan'

Het interactieve spel Greenhabit Heartlife moet werkende vrouwen van 40 tot 60 jaar op eenvoudige wijze door de meest uitdagende fase van hun leven loodsen. Bedenkers zijn vrouwencardioloog Janneke Wittekoek en game-ontwikkelaar Chantal Linders.

Van onze redactie 31 maart 2021

Game Greenhabit Heartlife app overgang arbeidsmarkt loopbaan

De game Greenhabit Heartlife moet werkende vrouwen van 40 tot 60 jaar door de overgang loodsen. Foto: Shutterstock

Praten over de overgang op de werkvloer is taboe, terwijl toch ruim 1,5 miljoen Nederlandse vrouwen ermee te maken hebben. Ruim 80 procent ervaart psychische en lichamelijke klachten zoals depressieve gevoelens, onrust, slapeloosheid, opvliegers, hoofdpijn en vermoeidheid. Dat maakt functioneren op de werkvloer vaak onmogelijk.

Spel als preventieve tool

De game is een interactieve opleiding van drie maanden die werkende vrouwen eenvoudig een gezonde leefstijl aanleert. ,,Overgangsklachten verminderen waardoor werken je weer energie geeft", aldus vrouwencardioloog Janneke Wittekoek. ,,Maar het is ook een preventieve tool. De overgang is een slechte periode voor het vrouwenhart. Het verlies van vrouwelijk hormoon leidt tot gewichtstoename, slaaptekort, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Leefstijlveranderingen zijn dus ook nodig om cardiologisch ingrijpen op latere leeftijd te beperken."

"Overgangsklachten verminderen waardoor werken je weer energie geeft"

Janneke Wittekoek, vrouwencardioloog

Grootschalig onderzoek en e-healthtechnieken

Greenhabit Heartlife is zo ontwikkeld dat je in kleine stappen werkt aan een gezonde leefstijl. In plaats van saaie invuloefeningen krijg je dagelijks uitdagende praktijkopdrachten over voeding, bewegen, positief denken, ontspannen en geluk van je eigen 'avatar-cardioloog'. ,,Ons brein heeft 68 dagen nodig om een nieuwe gewoonte aan te leren", zegt Wittekoek. ,,Het spelelement zorgt ervoor dat vrouwen gezonde gewoontes leuk gaan vinden en ook volhouden."

Het gezondheidsspel is de start van een grootschalig onderzoek naar de effecten van leefstijl van vrouwen in de overgang op cholesterol, bloeddruk en suikerspiegel. Wittekoek: ,,De hypothese is dat gedragsverandering begint in het brein en dat je mensen via e-healthtechnieken spelerderwijs echt gezonder kan krijgen."

De game wordt op 19 april gelanceerd tijdens de Week van de Overgang en te downloaden via de App Store en Google Play.

Lees ook: WOMEN Inc.: bespreken overgang nog vaak taboe bij werkgevers

'Werkgever kan rol spelen in voorkomen van uitval'

Omdat steeds meer vrouwen toetreden tot de arbeidsmarkt en langer doorwerken dan voorheen, spelen vrouwspecifieke levensfasen, zoals de overgang, een rol tijdens de loopbaan van vrouwen. In een eerder gesprek met De Ondernemer stipte Suzan Steeman, expert arbeidsmarkt WOMEN Inc., al aan dat het vooral belangrijk is dat werkgevers in actie komen.

,,De overgang is voor iedere vrouw anders. Door hier als werkgever zorgvuldig en geïnteresseerd mee om te gaan, kan verzuim en uitval vaak worden voorkomen."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws