Nieuws Vitaliteit

Dit zijn de kosten van werkstress gerelateerd verzuim voor BV Nederland

Het is deze week De Week van de Werkstress. Dat de aandacht voor dit probleem op deze manier wordt aangekaart, blijkt broodnodig. Want in 2018 hadden een kleine 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten. Geen goedkoop grapje: de kosten van werkstressgerelateerd verzuim zijn opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar. Dat en andere cijfers op een rij.

De Ondernemer 11 november 2019

Verzuim stress werk werkstress tno

De hoeveelheid informatie via de computer blijft een bron van werkstress (beeld: Shutterstock)

De cijfers komen uit de factsheet ‘Werkstress’ die TNO bij de start van deWeek van de Werkstress heeft gepubliceerd. Hoewel werkgevers verschillende maatregelen treffen om werkstress te voorkomen is dat nog niet altijd genoeg. Enkele bevindingen van TNO op en rij:

Lees ook: Nieuw onderzoek: burn-out steeds groter probleem

Kosten verzuim

  • Bijna de helft (45 procent) van de werknemers geeft aan dat er op het werk (aanvullende) maatregelen nodig zijn tegen werkstress.
  • 35 procent van het werkgerelateerde verzuim had volgens werknemers met werkdruk of werkstress te maken. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met een jaar geleden.
  • De kosten van loondoorbetaling bij ziekteverzuim wegens werkdruk en werkstress zijn wel opgelopen en bedragen in 2017 2,8 miljard euro. Dit komt vooral doordat er méér mensen zijn gaan verzuimen met dergelijke klachten.
  • De kosten per persoon waren in 2017 met 8.100 euro vergelijkbaar met 2016.

Digital detox

Eén van de thema’s van de Week van de Werkstress is ‘digital detox’. TNO ondervond dat:

  • Bijna de helft (47 procent) van de werknemers vaak of altijd buiten werktijd bereikbaar is.
  • 60 procent maakt (bijna) altijd gebruik van de pc of smartphone voor communicatie.
  • 28 procent van de werknemers ervaart informatie-overload: zij krijgen zo veel informatie dat zij dat niet meer kunnen verwerken.

''28 procent van de werknemers ervaart informatie-overload''

TNO

Informatie-overload

Werkstress hangt ook samen met deze laatste twee vormen van technologiegebruik. Van de mensen die bijna de hele dag met de pc of smartphone communiceren geeft 45 procent aan dat het werkgerelateerde verzuim door werkstress kwam.

Bij mensen die maar af en toe de smartphone gebruiken, is dat 22 procent. Meer dan de helft (51 procent) van de werknemers die informatie-overload ervaren, noemt stress als oorzaak van werkgerelateerd verzuim. Dat terwijl dit door een kwart van de mensen die geen informatie-overload ervaren als reden wordt genoemd.