Nieuws Vitaliteit

Amsterdamse startup lanceert platform voor betere mentale gezondheid van werknemers

Preventieve ondersteuning in mentale gezondheid heeft voor te veel werkgevers een te lage prioriteit. Dat vinden de Amsterdamse ondernemers Derk van Haastert en Reinier de van der Schueren. Daarom bedachten zij OOPKOP.nl, een platform waarmee iedere werkgever preventief kan investeren in de mentale gezondheid van werknemers.

Van onze redactie 19 november 2021

OOPKOP

Derk van Haastert (links) en Reinier de van der Schueren van OOPKOP.

Lees ook: Gezonde medewerkers? Vier tips om ze ook mentaal te ondersteunen

Een derde van ziekteverzuim veroorzaakt door psychische klachten en aandoeningen

In het ‘koppie’ van veel werknemers gaat het maar al te vaak mis. Een snel veranderende samenleving, altijd bereikbaar moeten zijn, een toenemende prestatiedruk, sociale (media) verplichtingen en een dagelijkse overvloed aan informatie zijn belangrijke factoren die de mentale gezondheid negatief beïnvloeden. De voortdurende coronacrisis, met sinds dit weekend een nieuwe gedeeltelijke lockdown, doet hier nog een schep bovenop.

De gezondheidsenquête van het CBS laat dan ook zien dat in de eerste twee kwartalen van dit jaar vijftien procent van de bevolking psychisch ongezond is. Volgens ArboNed en HumanCapitalCare wordt een derde van al het ziekteverzuim in Nederland zelfs veroorzaakt door psychische klachten en aandoeningen.

En dat terwijl onderzoek uitwijst dat gelukkige werknemers 31 procent productiever zijn. In organisaties waar preventief in mentale gezondheid wordt geïnvesteerd daalt het aantal burn-outklachten gemiddeld met 30 procent en is er 37 procent minder verloop. Andersom vinden acht op de tien werknemers dat hun werkgever meer moet doen in de ondersteuning van hun mentale gezondheid. Toch doet nog niet de helft er iets aan.

'Aanbod mentale gezondheid is gefragmenteerd en reactief'

Voor die ondernemers kan OOPKOP een oplossing zijn. Derk van Haastert en Reinier de van der Schueren kwamen op het idee omdat ze merkten dat ‘in Nederland wel degelijk aanbod is op het gebied van mentale gezondheid, echter het aanbod is gefragmenteerd en veelal reactief. Met OOPKOP bieden we een totaalaanbod in mentale gezondheid aan, waarbij de werknemer eenvoudig zelf kan zoeken en boeken’.

Op het platform kiezen werknemers dus zelf welk aanbod het beste bij hun behoeften past. Er zijn twaalf categorieën zoals coaching, hulp bij slaap of meerdaagse retraites waar werknemers gebruik van kunnen maken. Alle ruim 125 aanbieders op OOPKOP zijn persoonlijk geselecteerd en gecertificeerd. Werknemers kunnen kiezen uit twee abonnementsvormen, die verschillen in budget.

Mocht je je tot slot afvragen wat OOPKOP toch betekent. Het is Afrikaans en staat voor ‘open mind’, oftewel een open hoofd. OOPKOP, dus.

Lees ook: Vier tips voor werkgevers en managers om burn-outs te herkennen bij werknemers

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws