Nieuws Vitaliteit
Onderzoek: privéleven jonge ondernemers lijdt onder ondernemerschap
Dat ondernemen een persoonlijke aangelegenheid is, mag blijken uit nieuw onderzoek van mkb-financieringsplatform October. Het privéleven van mkb-ondernemers lijdt vaak onder het ondernemerschap, toont het onderzoek aan. 33 procent van de ondervraagden zegt dat het ondernemen een negatieve invloed heeft. Ook voelt meer dan de helft zich zo verbonden met de onderneming dat zij het falen of slagen ervan volledig op zichzelf betrekken.

Uit het onderzoek onder 1.059 Nederlandse mkb-ondernemers blijkt dat het vooral de jonge ondernemers (tot veertig jaar) zijn die te lijden hebben onder hun ondernemerschap. Een forse 41 procent zegt dat hun privéleven hiervan negatieve gevolgen ondervindt. ,,Het is geen geheim dat ondernemers nooit zijn uitgewerkt”, zegt Luuc Mannaerts, CEO van October Nederland. ,,De hoge betrokkenheid zorgt ervoor dat veel mkb'ers hun eigen organisatie als een tweede familie beschouwen. Hierdoor staat het eigen privéleven helaas meer dan eens onder druk.”
Financiële zorgen
Nederlandse ondernemers zijn bijvoorbeeld erg betrokken bij de financiën van hun bedrijf. Zes op de tien ondervraagde mkb-ondernemers zegt dat hun ondernemerschap te lijden heeft onder de zorgen over de bedrijfsfinanciën. Jonge ondernemers (tot veertig jaar) nemen wederom een bijzondere positie in. Maar liefst zeven op de tien is door geldzorgen minder ondernemend. Dit zou ermee te maken hebben dat jonge ondernemers vaak nog in de opstartfase zitten en afhankelijk zijn van geld van de bank.
Daarnaast valt het op dat met name vrouwelijk ondernemers zorgen hebben over geld en huiverig zijn om te lenen: 73 procent van de vrouwen tussen de 18 en 29 jaar vindt geld lenen een eng idee, tegenover 53 procent van de mannen. Op latere leeftijd worden deze verschillen minder groot, onder zestigplussers is het nog 41 procent (vrouwen) tegenover 38 procent (mannen).
Naast grotere financiële zorgen, voelen jonge ondernemers zich ook vaker persoonlijk verbonden met het falen en succes van de eigen organisatie. Maar liefst 65 procent van hen zegt persoonlijk te falen wanneer hun onderneming faalt.
Daarnaast valt het op dat vooral ondernemers in de logistiek en transport het succes of falen van hun onderneming persoonlijk opnemen (74 procent). Daarna volgen respectievelijk de bouw (61 procent), zakelijke dienstverlening (59 procent), retail (57) en daarna de informatie- en communicatiesector (43 procent).