Nieuws Vitaliteit

Van den Hoogenband: Powernap maakt werknemer effectiever

Pieter van den Hoogenband, Drievoudig olympisch zwemkampioen en adviseur, schrijft uit eigen ervaring over powernaps.

Pieter van den Hoogenband | Foto: ANP 7 maart 2017

Pietervandenhoogenband

In topsport is veel onderzoek gedaan naar de arbeid-rustverhouding. Een van mijn succesfactoren was dat ik rust als belangrijk onderdeel van mijn training beschouwde. Ik trainde keihard in het zwembad en de sportschool, maar tussendoor ging ik slapen.

Supercompensatie

Voor de meeste werkgevers is slapen ‘in de baas zijn tijd’ waarschijnlijk not done, maar ik zou mijn medewerkers juist stimuleren elke dag een powernap te doen. De zogenoemde supercompensatie is in de topsport algemeen geaccepteerd.

Dromenland

Ook het creëren van een dode ruimte, even helemaal nergens aan denken, levert vaak veel op. De kunst is om niet in een diepe slaap te komen – dat is slecht voor je nachtrust – maar even een kwartiertje naar dromenland te gaan.

Vol energie

Ondernemerszijn bang dat rust ten koste gaat van de productiviteit. Maar ik ben ervan overtuigd dat bedrijven die het aandurven hun personeel een powernap toe te staan,zienderogen effectiever worden. Werknemers moeten natuurlijk niet de hele middag met hun hoofd op het toetsenbord liggen; een slaapje van 15 minuten is genoeg om weer vol energie en geconcentreerd aan het werk te gaan.

Ik ben ervan overtuigd dat bedrijven die een powernap toestaan, hun personeel effectiever zien worden

Pieter van den Hoogenband, zwemkampioen en adviseur