Aangeboden door Vitaal Bedrijf
Branded Content Vitaliteit
Hoe een vitaal bedrijf leidt naar winst voor ondernemers én medewerkers
Vitaal Bedrijf, een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland, wil ondernemers stap voor stap op weg helpen naar een vitale toekomst. Met als resultaat meer inzet, meer plezier, meer productiviteit en meer rendement. Hoe?

Mede dankzij subsidies van de ministeries van SZW en VWS kunnen ondernemers, groot én klein, kosteloos advies en informatie krijgen over hoe zij hun medewerkers nóg fitter kunnen krijgen op het gebied van bewegen, voeding en mentale balans. ,,Het mooie is, je wordt er als bedrijf zelf ook beter van”, zegt Raymond van Gend, directeur bedrijfsvoering van NBD Biblion. ,,We zien dat het ziekteverzuim in het afgelopen jaar is gedaald van 9 naar 4 procent. En daar zijn we heel trots op.”
Bekijk hierboven de businesscase van vitaliteit (video).
Bewegen, voeding en mentale balans
Aan de hand van verschillende scans van Vitaal Bedrijf, die medewerkers online kunnen invullen, peil je de behoeften op het gebied van vitaliteit bij je medewerkers. De medewerker krijgt een persoonlijk rapport en tips, en de uitkomsten van de scans staan anoniem ter beschikking van de werkgever.
Uit alle tot nu toe ingevulde scans komt onder andere naar voren dat jonge medewerkers vooral behoefte hebben aan ondersteuning op mentale balans en oudere werknemers meer op bewegen. ,,Zoals één van onze partners treffend aangaf: ,,Vóór je veertigste zorgt je lijf voor jou; ná je veertigste moet jij voor je lijf gaan zorgen”, aldus Jan Willem Landré, projectleider Vitaal Bedrijf.
Gemiddeld scoren bedrijven een 6,1 als het gaat om wat ze hun medewerkers aanbieden op het gebied van vitaliteit. Voldoende reden dus om dit ter hand te nemen in je bedrijf.
Uit alle tot nu toe ingevulde scans komt onder andere naar voren dat jonge medewerkers vooral behoefte hebben aan ondersteuning op mentale balans en oudere werknemers meer op bewegen.
Weinig kosten, groot rendement
Uit een onderzoek dat zorgverzekeraar CZ heeft uitgevoerd komt naar voren dat elke euro die je uitgeeft aan vitaliteit, je 1,42 euro oplevert. Voor het geld hoef je het dus zéker niet te laten. Je hoeft echt niet alle medewerkers opeens massaal naar de sportschool te sturen of kapitalen uit te gaan geven. Of zoals een deelnemend (groot) bedrijf zegt: ‘wij zijn niet luxe in budget, maar wel in aandacht’. Van Gend heeft nog wel een tip voor collega-ondernemers: ,,Maak het niet gelijk groot. Start gewoon en kijk wat werkt binnen jouw organisatie.”
Wat natuurlijk ook helpt is dat je als leidinggevende het goede voorbeeld geeft. Vergader niet langer dan drie kwartier en kom daarna even in beweging. Of doe dat overleg met die collega eens wandelend in de buitenlucht. Zaken die niets kosten, maar veel aan vitaliteit opleveren. Niemand is verplicht aan iets deel te nemen, maar er gaat wel een positieve stimulans vanuit. Maak gebruik van medewerkers die enthousiast zijn over bijvoorbeeld een bepaalde bewegingsvorm en best een keer voor hun collega’s een workshop willen verzorgen.
Vitaal Bedrijf helpt je niet alleen met de – gratis – scans, maar kan je ook adviseren over de vervolgstappen in een – eveneens gratis – adviesgesprek. Ook zijn er inmiddels zo’n kleine vierhonderd partners die cursussen, coaching en andere ondersteuning aanbieden. Je vindt ze op de website van Vitaal Bedrijf. Hier lees je ook tips en ervaringen van ondernemers met vitaliteitsprogramma’s.