Aangeboden door Jumbo

Branded Content Vitaliteit

Vrijmibo: feest of verplichting?

Waar de vrijdagmiddagborrel bij sommige bedrijven een epische afsluiting van de week is, is het bij anderen een ietwat treurige verplichting. Hoe maak je de vrijmibo tot een succes?

Van onze redactie 31 oktober 2019

Jumbo borrel

De een maakt nog even snel wat werk af, de ander moet écht een kwartiertje eerder weg om de kinderen op te halen en twee enthousiaste borrelaars staan in een hoekje met een blikje lauwwarm bier en een hand zoute pinda’s van vorige week te wachten op de rest. Het is weer vrijmibo. Toch is zo’n borrel belangrijk, onder andere voor het teamgevoel, zegt Gea Peper, werkgeluksdeskundige en eigenaresse van het HappinessBureau. ,,Mensen worden gelukkig als ze plezier mogen hebben op het werk en als er verbinding is. Een van de manieren om dit te bereiken is de vrijmibo”, legt ze uit.

Losjes

Volgens het HapinnessBureau zijn er vier onderdelen voor het bevorderen van het werkgeluk: zingeving, voldoening, plezier en verbinding. ,,En zo’n borrel sluit natuurlijk vooral aan bij plezier en verbinding. Je bent altijd hard aan het werk en het is dan goed om in een lossere omgeving wat meer tijd en ruimte voor elkaar te hebben. Je zou daarbij ook aandacht kunnen hebben voor het vieren van successen of het bedanken van collega’s die iets bijzonders hebben gedaan voor andere collega’s. Zo combineer je de borrel met waardering en versterk je de onderlinge band.”

Lees ook: De yay’s en nay’s van lunchen op de zaak

Een bedrijf waar de vrijdagmiddagborrel hoog in het vaandel staat, is Mediatic. En dat is helemaal te danken aan officemanager Laura Esteban. ,,Toen ik hier kwam werken, zo’n twee en half jaar geleden, was het optuigen van de vrijmibo een van mijn eerste taken. Het was mijn verantwoordelijkheid en moest een succes worden. Inmiddels is het een begrip en blijven mensen altijd nog even hangen.”

Uurtje voor het team

De belangrijkste tip van Laura is om het verplicht te maken. ,,Dat is een dingetje, mensen willen doorwerken, maar om vier uur op vrijdagmiddag moeten ze stoppen. Dat uur krijgen ze uiteraard gewoon uitbetaald, maar is bedoeld voor het teamgevoel. Wat ik doe als ze niet willen komen? Dan blijf ik net zo lang met m’n borrelnoten en drankjes langslopen tot ze stoppen met werken”, lacht ze.

Skip de dip

Maar met iets wat wekelijks terugkomt, is de kans dat de sleur erin kruipt groot. Dat is volgens het HapinnessBureau een belangrijk punt om over na te denken. ,,Zorg voor afwisseling”, is haar devies. Dat is voor Mediatic niets nieuws. ,,Een keer per maand hebben we een wat grotere borrel, altijd buiten de deur. En dan niet ‘gewoon’ in de kroeg, maar bijvoorbeeld lasergamen of een bezoekje aan een jeu de boules café. En als we het binnenshuis doen, probeer ik het ook altijd een beetje anders te doen. Variëren in boodschappen is daarbij belangrijk.”

Lees ook: De hysterie en historie van de kantoorlunch

Bier, bier, bier

De boodschappen laat Laura bezorgen. ,,Dat zijn dan de weekboodschappen en daarbij bestel ik altijd vast het bier voor de borrel. Ik zorg voor verschillende soorten bier; alcoholvrij bier, gewoon bier, speciaal biertjes en Radlers. En natuurlijk ook voldoende fris, chips en nootjes.” Maar ook voor wijn, verse hapjes of andere drankjes is zo’n bezorgservice hartstikke handig.

Ook een vrijmibo organiseren en wil je weten hoe je je zakelijke boodschappen snel en voordelig kunt bestellen? Kijk dan eens op Jumbo.com. Jouw Jumbo, is er nu ook voor de zakelijke boodschappen.