Nieuws Vitaliteit

Dit zijn de voordelen van werken in een kantoortuin

Werken in een kantoortuin, niet iedereen is er even blij mee. Toch zitten er ook voordelen aan, zo blijkt uit onderzoek. Vergeleken met personeel in kantoren of hokjes zijn kantoortuinwerkers lichamelijk actiever én minder gestrest. Dat schrijft het AD.

Priscilla van Agteren | Foto: Pexels 27 augustus 2018

Kantoortuin 4

De kantoortuin zit al enige tijd in het hoekje waar de klappen vallen. Onderzoek na onderzoek onderstreept vooral de nadelen van werken in een open omgeving. Zo kunnen werknemers gemiddeld maar 11 minuten ongestoord werken voor ze onderbroken worden, zouden de vrijwel constante prikkels van de kantoortuin schadelijk zijn voor de mentale gezondheid en wordt personeel er alleen maar asocialer van: ze gaan elkaar meer mailen en praten minder.

Lees ook: Kantoortuin is onuitroeibaar onding

Fysieke activiteit

Een studie van de University of Arizona brengt nu eindelijk goed nieuws. Hiervoor werden 231 werknemers in overheidsgebouwen in de Verenigde Staten bestudeerd tijdens hun werkdag en thuis. Zij moesten niet alleen iedere dag vragen beantwoorden over hoe ze zich voelden, maar droegen ook een apparaatje op hun borst dat hun hartslag en mate van fysieke activiteit registreerde.

Kantoortuin en bewegen

Wat bleek? Het personeel dat in een kantoortuin werkt, beweegt tijdens de werkdag meer. Tijdens de werkdag klokten ze 32 procent meer lichamelijke activiteit dan dan diegenen die in een eigen kantoor werken en 20 procent meer dan hun collega's die in een hokje zitten.

Van minder bewegen komt stress

Eerder onderzoek legde al een link tussen de mate van lichamelijke activiteit en stress: wie gedurende de dag minder beweegt, voelt zich gestrester. Uit de studie van de University of Arizona kwam naar voren dat actievere werknemers 14 procent minder gestrest waren dan hun collega's die niet zoveel bewogen. Verder hadden oudere werknemers een grotere kans op hogere stresswaarden. De meest gestreste medewerkers op kantoor waren ook degenen die thuis het meest gestrest waren.

Lees ook: Waarom je personeel in drukke kantoortuin juist productiever is

Open kantooromgeving

Waarom worden werknemers actiever in een open kantooromgeving? De onderzoekers denken dat het gebrek aan privacy een belangrijke rol speelt: wie iets wil bespreken, loopt even weg van de bureaus.

Veranderen van werkomgeving

Een open werkomgeving zou personeel kunnen stimuleren actiever te worden. ,,We weten allemaal dat we meer zouden moeten bewegen, maar hoe hard we ook ons best doen mensen aan te sporen tot gezond gedrag, het heeft niet lang effect", zegt onderzoeker Esther Sternberg tegen de BBC. ,,Het veranderen van de werkomgeving om gezond gedrag aan te moedigen is een passieve manier om mensen actiever te krijgen.''

Kanttekeningen

De onderzoekers plaatsen wel wat kanttekeningen bij hun vondsten. Hun conclusies betreffen slechts waarnemingen, zo zeggen ze. Ook zouden andere factoren - zoals de locaties van vergaderruimtes en de toegankelijkheid van trappen en liften - de metingen kunnen beïnvloeden.